A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Október

Október

 

 

levelek 2020Október az év tízedik hónapja. A latin octo szóból származik, melynek jelentése nyolc./ Eredetileg ez volt a nyolcadik hónap, míg a január és február hónapot hozzá nem adták az évhez/ A népi kalendárium Mindszent havának nevezi./
Ez év októberében is csatlakozik könyvtárunk az Országos Könyvtári Napok című rendezvénysorozat eseményeihez. Minden év októberében az ország könyvtárai közös összefogással, rendezvénysorozattal kedveskednek olvasóiknak.
Az idei évben október 5. és október 11. között rendezik meg a könyvtárak 15. alkalommal az Országos Könyvtári Napokat. Az idei év eseményeinek témája „Könyvtárak az emberekért” címet kapta. Nemcsak rendezvényeinkre várunk minél több érdeklődőt, hanem honlapunk is kínál olvasnivalót, megfejteni valót. Az októberi események alatt indítjuk SZÖVEGELŐ játékunkat, melyre szintén várjuk kedves régi és új versenyzőinket.
A Jeles napok-ban megemlékezünk a hónap fontos napjairól, a Hónap ajánlatában betekinthetsz könyvtárunk múltbeli eseményeire, amire örömmel gondolunk.

 

fecskefeszek 2020Kányádi Sándor: Valami készül

Elszállt a fecske,
üres a fészke,
de mintha most is
itt ficserészne,
úgy kél a nap, és
úgy jön az este,
mintha még nálunk
volna a fecske.
Még egyelõre
minden a régi,
bár a szúnyog már
bõrét nem félti,
és a szellõ is
be-beáll szélnek.
 

A Hónap ajánlata:

2020. Könyvtárunk történetéből
2019: A velünk élő természet
2018: A család
2017: A víz
2016: Ökológia. Körös-Maros Nemzeti Park
2015: Elfeledett gyümölcsök
2014: A mesékről
2013: A Csatorna alagút
2012: A tojás

 

Jeles napok

 

Október 1.
A Zene Világnapja
Október 4.
Kállai Ferenc születésnapja
Október 4.
Állatok Világnapja
Október 5.
Gergely Ágnes születésnapja
Október 5 - Október 11.
Országos Könyvtári Napok
Október 6.
Az aradi vértanúkra emlékezünk
Október 6.
Rózsahegyi Kálmán születésnapja
Október második szerdája Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja
Október második pénteke  A tojás világnapja
Október 15.
Kálmán Farkas születésnapja
Október 16.
Élelmezési Világnap
Október 21.
Földünkért Világnap
Október 23.
Az 1956-os forradalomra emlékezünk ezen a napon
Október 25.
A nyári időszámítás vége
Október 29.
Corini Margit születésnapja
Október 30.
A csatorna alagút

 

  Október 1. - A Zene Világnapja

 

zene vilagnapja

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére az UNESCO október 1.-ét a Zene Világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt, azóta a világ minden pontján különös figyelmet szentelnek ennek a csodának, amit zenének hívnak.

 

 

Október 4. - Kállai Ferenc születésnapja

 

kallai ferenc szobor

Színművész, főiskolai tanár, egyetemi tanár – a Nemzet színésze, Kossuth és kétszeres Jászai Mari Díjas, érdemes és kiváló művész

Eredeti neve Krampner Ferenc, (1925.10.04. – Budapest, 2010. július 11.) Élete első 12 évét töltötte Gyomán, majd szüleivel Budapestre költöztek. Ezután is gyakran megfordult nagyszüleinél, s haláláig Gyomainak vallotta magát. Pályáját 1945-ben a Belvárosi Színházban kezdte, 1948-tól haláláig a Nemzeti Színház, majd a Pesti Magyar Színház tagja. Számos színpadi, és filmszerep kötődik nevéhez.

Emlékét őrzi Gyomaendrődön: Kállai Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, Kállai Ferenc utca, Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány, Kállai Ferenc Kulturális Központ, köztéri szobor a Szabadság téren (2015).

 

  Október 4. - Állatok Világnapja

allatok vilagnapjaAz állatok világnapját 1931 óta ünnepelik, Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.

A legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.
A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul és a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Magyarországon évente több százezer "kedvenc" állat válik kóborrá.

 

Október 5. - Gergely Ágnes születésnapja

 03_gergely_agnes

GERGELY Ágnes dr. író, tanár, szerkesztő, egyetemi előadó - Kossuth-díjas magyar költő, prózaíró, esszéista, műfordító.

(Guttmann Ágnes, Endrőd, 1933. október 5. – ) ELTE tanári diploma, magyar-angol szak 1953-1957. Egyetemi doktorátus.

Magyar Írószövetség tag 1965-1997-ig. Magyar Pen Club tag. Művészeti Alap tag. 1974-től az Iowai Egyetem tiszteletbeli tagja. A Szépírók Társasága tagja 1997-től. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja 1998-tól. Tagja a Digitális Irodalmi Akadémiának 2000-től. Alapítványt hozott létre az endrődi Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola tanulóinak jutalmazására.
Az író szülőháza Endrődön, az Andrássy út 28 sz. volt [ma: Blaha Lujza u.].
Szabad idejében kedvenc elfoglaltságai: klasszikus zene és dzsessz hallgatása; barátság; régi tanítványok tanítása.
„Ha a témám engedi, szívesen írok Endrődről, szülőházamról, gyerekkoromról”…

Számos díj és kitüntetés mellett művészete elismeréseként 2000-ben Kossuth-díjat kapott.

 

 

Október 5 - október 11. - Országos Könyvtári Napok  

okn 2020Az idei évben október 5, és október 11. között rendezik meg a könyvtárak 15. alkalommal az Országos Könyvtári Napokat. Az idei év eseményeinek témája „Könyvtárak az emberekért- Ünnepeljünk együtt” címet kapta. Sok érdekes dolog fog történni ezekben a napokban, könyvtárunkban is. A kiállításokat érdemes meglátogatni a hét folyamán.

Érdekes olvasnivalók és játék vár azokra, akik honlapunkat böngészgetik. Lesz Zöld Totó, és Könyvtártörténeti TOTÓ is. Keresd honlapunkon! A jó megfejtést beküldők sorsoláson vesznek részt, és a szerencsések nyerhetnek.

 

 

Október 6. - Az aradi vértanúkra emlékezünk

 

aradi vertanuk

Az aradi vértanúk emlékére készült obeliszk Aradon, a kivégzés helyszínén látható. 1881-ben állították, tisztelegve a hősök emléke előtt.
Az aradi vértanúknak nevezzük, azt a 12 honvédtisztet, akiket a szabadságharc bukása után Aradon végeztek ki.

Gyakran hallhatjuk a tizenhárom aradi vértanú, elnevezést is, mert ugyanezen a napon végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Battyán Lajost is, Pesten.

 

 

 

Október 6. - Rózsahegyi Kálmán születésnapja

 

05_rozsahegyi

RÓZSAHEGYI Kálmán, a Nemzet színésze, kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja, színészpedagógus, színiiskola alapító, író.

(Endrőd, 1873. október 6. – Budapest, 1961. augusztus. 27.) Vándorszínészként már kisgyermek korában megismerte a színészi élet viszontagságait és szépségeit. „Faluról falura jártunk” – írta visszaemlékezéseiben –„ fagyban, sárban, hóban, hordókra épített színpadon – kocsiszínben, kocsmák ivójában – nagy nélkülözések között, de rendíthetetlen hittel hirdettük a magyar szót. A színészetnek minden lépcsőjét bejártam.” Városunkban általános iskola viseli nevét.

Bővebben itt olvashatsz róla!

 

 

 

 

Október második szerdája - A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja

 

termeszeti katasztrofak

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1999 óta minden év október második szerdáját a természeti katasztrófák áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Az elmúlt években a Föld mintegy 348 millió lakóját érintették természeti csapások. Leggyakoribb emberáldozatokkal járó katasztrófák a földrengések, vulkánkitörések, áradások, aszályok, földcsuszamlások, erdőtüzek, hurrikánok. Ezek a katasztrófák több százezer ember életét követelték

 

 

 

 

Október második pénteke - a tojás világnapja

 

04_tojas_vilagnapja

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére A TOJÁS VILÁGNAPJÁt, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.

Mindig fontos szerepet töltött be az emberiség étkezési szokásaiban, kultúrájában. Több nép (egyiptomiak, finnek, észtek) mítoszában a világteremtés kulcseleme, termékenységi szimbólum, a tökéletesség, a feltámadás jelképe.

A legjobb minőségű fehérjével rendelkezik, minőségében és vitaminok teljességében csak az anyatej előzi meg. Fontos D-vitaminforrás, ásványi anyagainak, a szelénnek nagy jelentősége van a szervezet egészséges működésében. A tojás fehérje nagyobb mennyiségű B2-vitamint, sárgája lecitint tartalmaz. Érdekességeket olvashatsz a tojásról, a Hónap ajánlatában 

  

Október 15 - Kálmán Farkas születésnapja

 

digdok oktober hires szulottei gyoman es endrodon kalman farkas

 

 

Kálmán Farkas református lelkipásztor, irodalom- és zenetörténész.

(Siómaros, 1838. október 15. – Gyoma, 1906. október 2.) Pápán végezte a teológiát, majd Szabadszálláson, Halson és Vajszlón volt segédlelkész. 1885-ben Gyomára hívták meg lelkésznek. Már teológus korában foglalkozott zenével és különösen az egyházi zenetörténeti tanulmányokban mélyedt el. Több cikke jelent meg a protestáns énekirodalom történetéről. Dalszerzéssel is foglalkozott. : Gyomaendrődön utcát neveztek el róla.

 

 

 

 

  Október 16. - Élelmezési Világnap

 

elelemAz ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, 1979-ben magyar javaslat alapján nyilvánította ÉLELMEZÉSI VILÁGNAP-pá október 16-át. A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. Több mint 130 országban ünneplik világszerte ezt a napot.

 

 

 

Október 21 - Földünkért Világnap

 

foldunkert1991-ben a Föld védelmének érdekében világméretű kampányt kezdeményeztek (Caring for the Earth). Magyarországon 1992 óta minden év október 21. napján emlékezünk erre a napra.

Nem a Földnek van szüksége az emberre, hanem nekünk van szükségünk a Földre. Tegyünk érte!

 

 

 

 

Október 23. - Az 1956-os forradalomra emlékezünk ezen a napon

 

06_1956_forradalomAz 1956-os forradalom a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen, november 11-én. Az október 23-i budapesti tömegtüntetés még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval, a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet csapatok november 4-én, hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi szabadságharca így végül elbukott. A harcokban 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. A forradalom következményeként kb. negyedmillió magyar hagyta el az országot, nyugatra menekülve. 1957. januártól a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A forradalom leverését követő évtizedekben Magyarországon tilos volt erről az időszakról beszélni.

 

 

 

06_1956_forradalom

 

 

 

A Corvin köz Budapest VIII. kerületében található a Ferenc körút és az Üllői út sarkának közelében. Arról nevezetes, hogy itt volt az 1956-os forradalom felkelőinek egyik legfontosabb, és legtovább kitartó ellenállási pontja, amikor a szovjet tankok rátámadtak a magyar forradalomra.

 

 

Október 25. - A nyári időszámítás vége

oraatallitas

A nyári időszámítás vége október utolsó szombatjáról vasárnapra virradó éjszaka, 3 óra. Az időszámítás-váltást hagyományosan az energiatakarékosság igényével indokolják. 1916-ban Amerikában vezették be először a nyári időszámítást. 1980 áprilisa óta élvezhetjük az óraigazítás örömeit. A legutóbbi reformra 1996-ban került sor: akkor – már az EU-irányvonalnak megfelelően – szeptemberről október végére tolódott a téli időszámítás kezdete.

 

  

Október 29. - Corini  Margit születésnapja

 

12_corini_arckep

Ezen a napon, 1897- ben született Corini Margit, festő . / 1897- 1982 /

Színésznőnek készült, majd Corini báróval kötött házassága révén New Yorkba került. Itt képzőművészeti tanulmányokat folytatott. 1928-tól 15 évig Párizsban élt. A francia sajtó az éjszaka festőjének nevezte. 1945 után hazatért. 1952-től, mint a fővárosból kitelepített, osztályidegen, Gyomán élt haláláig. Képeit a városban megnézheted a városi képtárban.

 

 

11_vidovszky_konyv

Műveiről, életéről olvashatsz részletesebben a Sághy Gyula : Bölcsőtől a sírig című munkájában, valamint a városi képtárról kiadott ismertetőben.

13_bolcsotol_a_sirig

 

Október 30. - A csatorna alagút


jeles napok oktober csalagut

A francia és brit alagútépítők 1990-ben találkoznak a La Manche csatorna alatt. Összeér a Nagy –Britanniát és Franciaországot összekötő vasúti alagút, a Csalagút.

 

A Csatorna-alagút vagy Csalagút egy 50,5 km hosszú vasúti alagút. A La Manche csatorna alatt, a Doveri-szorosnál. Az angliai Dover melletti Folkestone-t köti össze a franciaországi Calais közelében fekvő Coquelles városával. Több érdekességet találsz erről a témáról a Hónap ajánlata című részben.