A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Október

Október

 

jeles napok 2023 oktober

Október az év tizedik hónapja, 31 napos. A 18. századi nyelvújítók októbert: Mustonos néven nevezik. A népi kalendáriumban Mindszent hava a neve.

 

 

 

 

 A Hónap ajánlata:

2023. Október jeles szülöttei Gyomán és Endrődön
2022. Bálnák és delfinek
2021. Diófélék
2020. Könyvtárunk történetéből
2019: A velünk élő természet
2018: A család
2017: A víz
2016: Ökológia. Körös-Maros Nemzeti Park
2015: Elfeledett gyümölcsök
2014: A mesékről
2013: A Csatorna alagút
2012: A tojás

 

Jeles napok

 

Október 1.
A Zene Világnapja
Október 3 - Október 9.
Országos Könyvtári Napok
Október 4.
Kállai Ferenc születésnapja
Október 5.
Gergely Ágnes születésnapja
Október 6.
Az aradi vértanúk emléknapja
Október 6.
Rózsahegyi Kálmán születésnapja
Október 15.
Kálmán Farkas születésnapja
Október 23.
Az 1956-os forradalomra emlékezünk ezen a napon
Október 29.
Corini Margit születésnapja
Október 30.
A nyári időszámítás vége

 

  Október 1. - A Zene Világnapja

jeles napok 2023 oktober zene vilagnapja

A zenehallgatás és a zenélés jelentőségét Kodály Zoltán a következőképpen fogalmazta meg:
„A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése.”
Egy kellemes dallam képes elűzni az ember rossz hangulatát, oldani a feszültséget. Az orvosok sem véletlenül alkalmazzák a gyógyítás során vagy a rendelőkben. Immunerősítő, nyugtató, vérnyomáscsökkentő hatását remekül tudják a betegek kezelésénél hasznosítani.
A közös zenehallgatás, zenélés vagy csak maga az éneklés remek alkalmat nyújt az emberek egymásra hangolódásához, a közösségek erősítéséhez. Sőt, a zene kapocs lehet a siket és halló emberek között is, hiszen a siketek érzékelik a zenét, vagyis érzik a rezgéseket, amelyek hatnak rájuk is.
Mindezeket figyelembe véve értehető, hogy Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére október elsejét a Zene Világnapjának nyilvánították.

 

Október 3 - 9. - Országos Könyvtári Napok  

jeles napok 2023 oktobe okn plakatEbben az évben is számos programmal, rendezvénnyel várjunk benneteket az Országos Könyvtári Napok idején.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Október 4. - Kállai Ferenc születésnapja

kallai ferenc szobor

Színművész, főiskolai tanár, egyetemi tanár – a Nemzet színésze, Kossuth és kétszeres Jászai Mari Díjas, érdemes és kiváló művész.
Kállai Ferenc (Gyoma 1925.10.04. – Budapest, 2010. július 11.) 12 éves koráig élt Gyomán, majd szüleivel Budapestre költöztek. Ezután is gyakran megfordult nagyszüleinél, s haláláig Gyomainak vallotta magát. Pályáját 1945-ben a Belvárosi Színházban kezdte, 1948-tól a Nemzeti Színház, majd a Pesti Magyar Színház tagja volt. Számos színpadi, és filmszerep kötődik nevéhez.
Emlékét őrzi Gyomaendrődön: Kállai Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, Kállai Ferenc utca, Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány, Kállai Ferenc Integrált Kulturális Intézmény és Művelődédi Ház, köztéri szobor a Szabadság téren (2015).

 

Október 5. - Gergely Ágnes születésnapja

jeles napok 2023 gergely agnes

A Budapesten élő Kossuth-díjas költő, író, műfordító 1933. október 5-én született Endrődön. Gyermekkorában Zalaegerszegen élt családjával, de a nyarakat, szünidőket mindig szülőfalujában töltötte. Kötődését mutatja, hogy 1997-ben díjat alapított az endrődi Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola tanulóinak jutalmazására.

Pályáját általános, majd középiskolai tanárként kezdte. Hat év után újságíróként folytatta, majd az 1960-as évektől jelennek meg művei. Versei eddig 17 kötetben láttak napvilágot. Emellett négy regényt, valamint visszaemlékezéseket (naplókat, memoárt) is írt.
Az alkotás mellett szívesen fordít; többnyire verseket a brit, amerikai és afrikai irodalomból. Ugyanakkor az ő művei is eljutnak külfödre. Regényei svédül és németül, válogatott versei angolul, franciául és svédül jelentek meg.
Számos elismerést, díjat kapott munkássága elismeréseként. Városunk 2011-ben adta át a díszpolgári kitüntető címet Gergely Ágnesnek

Az író életrajzát, műveit itt olvashatod.

 

Október 6. - Az aradi vértanúk emléknapja

jeles napok 2023 aradi vertanuk emleknap

Az aradi vértanúknak nevezzük azt a 13 honvédtisztet, akiket a szabadságharc bukása után Aradon végeztek ki:
Aulich Lajos, Damjanich János, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly gróf, Nagy-Sándor József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Vécsey Károly gróf, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Lázár Vilmos, Schweidel József.
A magyar szabadságért és egyenlőségért folytatott harc tábornokai a birodalom különböző szegleteiről érkeztek. Közös volt bennük, hogy jól kereső katonai állásuk volt a császári és királyi hadseregben. Ám ez nem volt elegendő számukra, mert a zsarnokságot és az igazságtalanságot nem tűrhették meg.
A magyar honvédsereg tisztjei végül az orosz hadseregnek adták át magukat, akik ígéreteik ellenére átadták a foglyaikat a császáriaknak, ugyanakkor kegyelmet kértek Ferenc Józsefnél az aradi törvényszék elé állított tiszteknek. A császár Haynau kegyelmére bízta a tizenhármak sorsát. Haynau viszont nem ismert kegyelmet.
Ugyanezen a napon végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost Pesten.

 

Október 6. - Rózsahegyi Kálmán születésnapja

jeles napok 2023 rozsahegyi kalman

Rózsahegyi Kálmán a Nemzet színésze, kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja, színészpedagógus, színiiskola alapító, író. (Endrőd, 1873. október 6. – Budapest, 1961. augusztus. 27.) Vándorszínészként már kisgyermek korában megismerte a színészi élet viszontagságait és szépségeit. „Faluról falura jártunk – írta visszaemlékezéseiben – fagyban, sárban, hóban, hordókra épített színpadon – kocsiszínben, kocsmák ivójában – nagy nélkülözések között, de rendíthetetlen hittel hirdettük a magyar szót. A színészetnek minden lépcsőjét bejártam.” Városunkban általános iskola viseli nevét.
Márton Gábor Rózsahegyi Kálmán című könyvét itt olvashatod.

 

 

 

 

 

Október 15 - Kálmán Farkas születésnapja

digdok oktober hires szulottei gyoman es endrodon kalman farkas

Kálmán Farkas református lelkipásztor, irodalom- és zenetörténész 1838-ban ezen a napon született Siómaroson. Pápán végezte a teológiát, majd Szabadszálláson, Halson és Vajszlón volt segédlelkész. 1885-ben Gyomára hívták meg lelkésznek. Itt élt és szolgált haláláig. Már teológus korában foglalkozott zenével és különösen az egyházi zenetörténeti tanulmányokban mélyedt el. Több cikke jelent meg a protestáns énekirodalom történetéről. Dalszerzéssel is foglalkozott. Városunkban utcát neveztek el róla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Október 23. - Az 1956-os forradalomra emlékezünk ezen a napon

jeles napok 2023 1956Az 1956-os forradalom a budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én. Az október 23-i budapesti tömegtüntetés még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval, a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet csapatok november 4-én, hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi szabadságharca így végül elbukott. A harcokban 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. A forradalom következményeként kb. negyedmillió magyar hagyta el az országot, nyugatra menekülve. 1957 januárjától a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A forradalom leverését követő évtizedekben Magyarországon hosszú ideig tilos volt erről az időszakról beszélni.

 

Október 29. - Corini  Margit születésnapja

jeles napok 2023 corini margit

1897-ben ezen a napon született Corini Margit Kolozsvárott. Színésznőnek készült, majd Corini báróval kötött házassága révén New Yorkba került, ahol képzőművészeti tanulmányokat folytatott. 1928-tól 15 évig Párizsban élt. A francia sajtó az éjszaka festőjének nevezte. 1945 után hazatért. 1952-től, mint a fővárosból kitelepített, osztályidegen, Gyomán élt 1982-ben bekövetkezett haláláig. Képeit megnézheted a városi képtárban.

 

 

 

 

 

Október 30. - A nyári időszámítás vége

jeles napok 2023 oraatallitas

A nyári időszámítás ötletét Benjamin Franklin, a híres amerikai feltaláló már 1784-ben felvetette. A közismerten takarékos tudós javaslata szerint, ha az emberek a nyári időszakban egy órával korábban (de már világosban) kelnek fel, akkor egy órával hamarabb is fekszenek le: vagyis az esti világításra használt gyertyákkal spórolni lehet. Azonban 132 évet kellett várni, míg az elgondolás megvalósult első világháború közepén. Németország üzemanyag megtakarítása céljából vezette be a nyári időszámítást, hiszen ekkor még sok helyen a mesterséges világítást olajlámpák látták el. Az eredményes energiamegtakarítás hatására a második világháború alatt több ország is bevezette az óraátállítást.
Érdekes, hogy már az első bevezetéskor is voltak olyanok, akik kifejezetten ellene voltak. Például a mezőgazdaságban dolgozó gazdák megfigyelték, hogy az óraátállítás az állatokat megzavarja - emiatt előfordulhat, hogy a tehenek pár napig kevesebb tejet adnak. Sikerült is elérniük, hogy az első majd a második világháború után is megszüntessék a nyári időszámítást.