A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2021 október

Dió félék és más olajos magvak.

 

honap ajanlata 1 minden heten szuret

honap ajanlata 2 diofa

honap ajanlata 2 2 diofa

 honap ajanlata 3 dio

honap ajanlata 5 pekandio

honap ajanlata 6 kesudio

honap ajanlata 7 mandula

honap ajanlata 9 torokmogyoro

honap ajanlata 11 pisztacia

honap ajanlata 14 napraforgo

 

honap ajanlata 12 tokmag

honap ajanlata 13 foldimogyoro

 

 

 

Bálint György 52 kerti növényt mutat be ebben a könyvben. Nem csak a növények termesztésével ismerteti meg az olvasót, hanem a növények kultúrtörténetéről is olvashatunk. Ebben a kötetben helye van a diónak is.

 

 

 

 

 

 

 


A diófáról nem lehet lelkesedés nélkül szólni. Magas és széles koronája sok helyet igényel. Aki megteheti, mégis szívesen telepít diófát, mert pompás árnyékot ad lombhullásig. A diófa nálunk őshonos.

 

 

 

 A kivágott diófa rendkívül értékes faanyagot ad. Különleges mintázata, erezete van. Nagyon szép bútort lehet belőle készíteni.

 

 

 

 

 

Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió, a termése legfontosabb része a dióbél, de a héját is felhasználják, félig éretten pedig magát a diószemet teszik el befőttnek. Igen sokoldalú gyümölcsünk. A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják.

 

 

 

A pekándió egy Észak-Amerikában honos diófafaj. Őshazája az USA déli részén a Mississippi és mellékfolyói mentén található. ól használható süteményekbe, péksüteményekbe, kalácsokba, kenyérfélékbe. Emellett mint csemegét és a belőle nyert olajat is fogyasztják. Olaja saláták, köretek készítéséhez öntetként vagy ízesítőként használatos. A pekándiós pite igazi, amerikai nemzeti sütemény.

 

 

 

 

A kesu eredete Brazília északkeleti része, innen szállították portugál hajósok a 16. század körül Mozambikba és India partjaira. Indiából egész délkelet Ázsiáig is elterjedt, végül pedig elért a távoli Afrikába is. A „kesu“megnevezés a portugál „caju“ szóból ered, amely magától termelődő diót jelent. A mag a kesualma végén található, mely a nyugat-indiai-elefánt tetű termése. Ásványi anyag tartalma igen magas

 

 

A mandula kiváló B1-, B2-, B6,- és E-vitamin forrás, ásványi anyagai közül a káliumot, kalciumot és a magnéziumot kell kiemelni, nyomelemei közül pedig a vasat, a mangánt és a cinket. Fontos tudnivaló a manduláról még, hogy belső, barna maghéja magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik. Ez védi meg a magbél olaját a megavasodástól és a légköri oxigéntől. Emiatt, és finom íze miatt sem érdemes tehát eltávolítani róla.

 

 

 

A török mogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Az ízletes, tápláló mogyorószemekben sok a fehérje és a rost.Jelentős a vas-, foszfor- és káliumtartalma. A többi dióféléhez hasonlóan a mogyoróban is sok az E vitamin, és megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B vitaminok is. Az összes mogyorófaj közül a török mogyoró olajtartalma a legnagyobb.

 

 

 

A pisztácia a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok. Több fajtája között vannak ehetetlen termésű díszfák és csemegének számító gyümölcsöt hozó változatok. Legjobbnak a mediterrán vidékek termését tartják. Lassan növő fa, és még lassabban fordul termőre: akár nyolc év is beletelhet, mire termést hoz. Ez az apró mag rendkívül gazdag a legegészségesebb zsírsavakban: egyszeresen telítetlen, omega-3, omega-6 zsírsavakat tartalmaz.

 

A napraforgó Peruban és Mexikóban őshonos, és az amerikai indiánok régóta termesztett növénye. Európába dísznövényként került a XVI. században, majd kb. 200 éve felfedezték, hogy kiváló olaj készíthető belőle. Élelmirost tartalma miatt a cukorbetegek, kismamák és idősek számára is javasolható. A napraforgómag kiemelkedő B1-vitamin-forrás. A vitaminok közül említést érdemel még E-vitamin-tartalma. Az ásványi anyagok közül magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. Étkezési célra a napraforgó magját használják natúr vagy sózott változatban.

 

 

Habár a tökmagok méretben és alakban is különböznek egymástól a tök típusának függvényében, mégis egyazon hatásuk van: kiváló energiaforrásként, féreghajtóként, nyugtatóként/altatóként, hashajtóként és vérszegénység orvoslóként tartják azokat számon. Télen-nyáron kapható, a tökmagolaj pedig nagyon kellemes étel-adalék.

 

 

 

A földimogyoró vagy amerikai mogyoró eredetileg Dél-Amerikából került kontinensünkre. Maga a növény nagyon meleg- és napfény igényes, és közelebbi rokonságban áll a borsóval és a babbal is.

A földimogyoró az arra érzékenyek számára súlyosan allergizáló hatású, légzészavarokat okozhat.