A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Ünnep készül, hó esik egyre, hangolódj könyvekkel decemberre

karacsony 2

Télen, amikor a napfény hiánya, a hosszú esték a gyerekek lelkére is negatív hatással lehetnek, amikor a borús és hideg időjárás miatt kevesebbet tölthetnek a szabadban, fontos, hogy segítsük őket lelki egyensúlyuk fenntartásában. Ebben kiváló segítséget nyújthatnak ünnepi hangulatú gyerekkönyveink.
Karácsonyi meséskönyveink között kicsik és kicsit nagyobbak egyaránt találnak kedvükre valót, nekik tetszőt.
A legkisebbeket kukucs-könyvek várják, melyek felnyíló ablakai még izgalmasabbá teszik a kötetek lapozgatását.
A kicsit nagyobbakat olyan karácsonyi mesék közül választhatnak, melyek számos klasszikus, a gyerekek által megfogalmazott kérdést járnak körbe – Miért olyan szép a karácsony? Télapó mindenhol jár? Vajon tényleg csak a jó gyerekek szerepelnek a listáján? Miért nem lehet minden nap karácsony? Vajon minden elkészül időben? Milyen üzenetet hozott az angyal a pásztoroknak? Hogyan készül a hóember?
A nagyobbak már sokat tudnak az ünnepről, ezért a nekik szóló történetek különböző karácsonyi kalandot és kalamajkát tartogatnak.
Gyertek, válogassatok, biztosan találtok kedvetekre való olvasmányt! Ne maradjatok olvasnivaló nélkül!

Itt találjátok a karácsonyi könyvajánlót!

karacsony 1

Olvasós, forró csokival és könyvekkel bekuckózós téli szünetre fel!

Kicsik és kicsit nagyobbak egyaránt találhatnak kedvükre való lapozgatót, olvasnivalót új meséskönyveink között. Misu és Cili kalandjai észrevétlenül adják át a pozitív életszemlélet alapjait a gyerekeknek; a Tölgyerdő meséi sorozat könyvecskéi számos titkos ablakot rejtenek, melyek kinyitogatásával válik kerekké a történet. Az Égbe szálló gyermekimák című könyv segítségével a gyerekek megtanulhatják gyakorolni a hála érzését. Berg Judit legújabb könyve pedig a kezdő olvasóknak kedvez, és Rumini izgalmas és vicces történeteivel segíti a gyerekeket ebben a fontos lépésben.

Tovább
Tovább
Tovább

A nagyobbak számára több sorozat újabb köteteit ajánljuk – Dusty kutya kalandjait, a Nyomozás a suliban legfrissebb rázós ügyeit, a Rossz fiúk sorozat fergetegesen vicces, rekeszizomfájdító történeteit, a Világ legrosszabb osztályának sztorijait, a Könyvvadászok izgalmas játékait és a Pokkernapló főhősének történetét, akinek van baja elég.

Tovább
Tovább
Tovább
Tovább

A Tudatos szülő könyvgyűjteményünket a Montessori-módszer szellemében összeállított babakönyvekkel, képes könyvecskékkel és néhány lelki „elsősegély” kötettel bővítettük. Utóbbiak a szorongás és a félénkség leküzdésében segíti a gyerekeket, így magabiztos és önálló fiatalok válhatnak belőlük.

Tovább
Tovább

December

jeles napok 2022 fooldalraDecember az év tizenkettedik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. A magyar népi kalendárium Karácsony havának nevezi. A 18. századi nyelvújítók szerint a december: Fagyláros. A Jeles napok menüben a hónap nevezetes napjairól olvashattok. A Hónap ajánlata ebben a hónapban a LEGO történetéről szól.

 

 

 

 

 

Weöres Sándor: Köszöntlek, karácsony

Karácsony, karácsony
jég-udvaros napja,
jég-reszelős napja!
jeles napok 2022 versMindenki az uzsonnáját
hókendőbe kapja.

Köszöntlek, karácsony,
fagy-csillagos éje,
megdermedt napkelte,
szürke madár röpte,
új esztendő közelgése,
Mikulás hónapja.

Szövegelő

 szovegelo fejlec

Örülünk, hogy ismét sokan SZÖVEGELTEK. Elküldtük a névre szóló feladatlapokat iskoláitokba. Ha valaki nem kapta meg, kérjük jelezze.

A feladatlapokat 2022. november 23-ig kell visszajuttatni a könyvtárba. Ha problémátok merül fel a kitöltés során, szívesen segítünk. Kérjük, ügyeljetek az olvasható írásra és a helyesírásra is.

A következő, 3. forduló feladatlapjait januárban küldjük majd. Jó SZÖVEGELést kívánunk!

A feladatlapokat itt találhatjátok.

Őszi ajánló hosszabbodó estékre gyerekeknek

Meséskönyveink a kezdő olvasókat segítik: egyszerű szöveggel, nagybetűs írásmóddal, érdekes történettel. A Tudatos Szülő gyűjteményünk legújabb könyve a szeretetről szól.

Tovább
Tovább
Tovább

A már magabiztosan olvasó gyerekeknek most nagyon sok izgalmas kalandot kínálnak új könyveink. Beteljesülő szülinapi kívánságok, focicsapatok versengése. Kalandozások hegyen, vitorláson, sarkvidéken, barlangban. Marvel képregények, Star Wars hősök nagykönyve. Könyv Elek Ilonáról, aki olimpiát nyert. Folytatódik az igazi galambok története. Új sorozat indul Tehetségek tanodája címmel. Ismeretterjesztő könyv szól a reformkorról. A legismertebb hősök szelfiket küldenek egymásnak és nekünk. Zöld polcunk is bővült egy kötettel: Legyél te is ökohős!

Tovább
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább

 

November

jeles napok 2022 sm

 


jeles napok 2022 vershez 1

jeles napok 2022 vershez 2

November - ősi magyar nevén, Enyészet hava - az év tizenegyedik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. A népi kalendárium Szent András havának nevezi. A 18. századi nyelvújítók Gémberes nevet javasoltak ennek a hónapnak. A Jeles napok menüben a hónapban előforduló ünnepeket, világnapokat tekintjük át. A Hónap ajánlata a krizantémról szól.

 

Csanádi Imre: Sársokalló

Sár, sár,
őszi sár-
falu, város, de sivár.
Sár, sár,
fülig csak - csizma, cipő,
cuppoghat.
Fekete gally vizet hullat,
puszta határ esőn fullad.
Varjú kornyikálja: kár!
fölszárad-e ennyi sár?
Sok idő még fűbújásig,
szegény madár csontig fázik.
Kár, kár, kár,
sár, őszi sár.

Október

jeles napok 2022 levelekOktóber az év tízedik hónapja 31 napos. A 18. századi nyelvújítók októbert: Mustonos néven nevezik. A népi kalendáriumban Mindszent hava a neve.
A jeles napok menüben a hónap nevezetes eseményeiről olvashatsz. A Hónap ajánlata most Bálnák és delfinek címet kapta.


Radnóti Miklós: Október

Hűvös arany szél lobog,
jeles napok 2022 versLeülnek a vándorok.
kamra mélyén egér rág
aranylik fenn a faág.
Minden aranysárga itt,
csapzott sárga zászlait
eldobni még nem meri,
hát lengeti a tengeri.

Szövegelő

Az idei tanév sem múlhat el a szovegelo fejlec nélkül!


   Lassan 15 éve hívunk és várunk benneteket, hogy olvassatok és játszatok velünk. Szövegelő játékunk célja, hogy segítsük a szövegértő olvasás tanulását.

   Az első forduló feladatlapját az Országos Könyvtári Napok idején küldjük el az iskoláknak. Minden feladatlap letölthető lesz a honlapunkról is: hgyvk.hu -> Gyermekkönyvtár -> SZÖVEGELŐ menüben. Kérjük, ügyeljetek a helyesírásra, a külalakra, valamint arra is, hogy a feladatlapokat mindig juttassátok vissza a megadott határidőre a könyvtárba!

   Ha bármilyen kérdésetek van, bátran keressetek bennünket a könyvtárban, szívesen segítünk! Mindenki, aki eredményesen szerepel, jutalmat kap a játék végén.

Minden régi és új szövegelőnek sikeres játékot kívánunk!

Tovább a letölthető feladatlapokokhoz.

Szeptember

jeles napok 2022 szeptemberSzeptember 30 napos és az év kilencedik hónapja a Gergely-naptárban. A hónap neve a latin septem szóból ered, melynek jelentése hét, mivel szeptember eredetileg az év hetedik hónapja volt a római naptárban. A 18. századi nyelvújítók szerint a szeptember: Gyümölcsönös. A népi kalendárium Szent Mihály havának nevezi. A szeptember még nyár és már ősz is, bár a csillagászati ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 23-val köszönt be. A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás, a szüret, egyúttal pedig az őszi szántás-vetés időszaka. A jeles napokban a hónap nevezetes napjairól, fontos eseményeiről olvashatsz. A Hónap ajánlata „zöld” könyvekről szól.

 

Fekete István: Szeptember

Őszi hálót szőnek már a pókok.
vizek tükrén vándor csillagok.
Bokrok árnyán üresek a fészkek,
mint az erdők szélén kis nyári lakok.

Szőlőhegyen rizling meg a saszla
cukrot szűrnek a napsugárból.
Hasad már a diók szagos héja,
jegenyenyár csúcsán varjú szól.

jeles napok 2022 szeptember versLevegőben seregélyek járnak,
harkály rikkant, lepke tántorog.
Kinyílik a zsúpos présházajtó
régi mámort lehel vén garádtorok.

Völgybe ér a délutáni árnyék,
hűvös az est, harmatos a rét.
Köd lebeg a patak fényes selymén,
teljes csillagporral tündöklik az ég.

Aztán elvesznek mind az utak
nem marad csak csend és álom.
Mohos tetőkön ásít a kémény,
halott levél kereng a pókfonálon.

 

Kezdjétek a sulit legújabb könyveink társaságában!

Tovább

Mesekönyveink között olyan újdonságok is találhatóak, melyek szívesen ajánlunk az esti közös meseolvasáshoz, de olyan kötetek is választhatóak, melyekből a csemeték maguk is olvashatnak, hiszen kifejezetten az olvasás gyakorlását segítik.

A Tudatos Szülő gyűjteményünk legfrissebb könyvei a barátságot és összefogást, a háborút, a gyermekek dühkitöréseit és az ahhoz kapcsolódó kihívásokat, valamint a lurkók féltve őrzött álmát, a nyugodt alvást járja körbe.

Ifjúsági könyveink számos kalandot és izgalmas történetet tartogatnak az olvasók számára. Megismerkedhettek a Marosvölgyi Lovasudvarral, James Cameron Avatarjának elképesztő világával, a csibukok varázslatos földjének lakóival, Békéscsaba történelmének egyik izgalmas szakaszával, amikor a Wenckheim-kastély még teljes pompájában állt. Olvashattok macskás meséket és verseket, letehetetlennek ígérkező izgalmas és vicces történeteket egy tündérlányról, egy időutazó társaságról és új meséket a világ legkiállhatatlanabb gyerekeiről.

Tovább
Tovább
Tovább

Szeretettel várunk Benneteket! Gyertek és kölcsönözzetek!
Mindenkinek jó olvasást kívánunk!

Használjátok ki a nyári szünet utolsó heteit! Gyertek, kölcsönözzetek és rajzoljatok, olvassatok!

Tovább

Augusztusban a gyermekeknek szóló szakkönyveink Agócs Írisz zseniális sorozatával bővültek. A kötetekből megtudható – és ha az útmutatásoknak megfelelően kipróbáljátok, bizonyosságot is nyerhettek róla -, hogy ha egy krumplival kezdjük a rajzunkat, akkor szinte bármilyen állatot és embert könnyen le tudunk rajzolni. Krumplit rajzolni mindenki tud – azt kiegészítjük itt-ott egy háromszöggel vagy körrel, gomb szemekkel… nincs megállás. A végeredmény pedig garantáltan siker.

Mesekönyveink között újdonságként találhatjátok meg Gryllus Vilmos Félperces mondókáit. A zenész játékos rímeinek köszönhetően sok kedves állat elevenedik meg a kötetekben.

Róka Robi és kíváncsi erdei barátai azt szeretnék kideríteni, hogy léteznek-e mesebeli óriások. Tóth Krisztina főhősei pedig – Malac és Liba – a tőlük megszokott kedves és mókás történettel örvendeztetik meg az olvasókat.

Tovább
Tovább
Tovább

Szeretettel várunk Benneteket!
 Gyertek és kölcsönözzetek! Mindenkinek jó olvasást kívánunk!

Augusztus

jeles napok 2022 kenyerAugusztus (Ősi magyar nevén, Újkenyér hava) az év nyolcadik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos. Nevét a híres római császárról Augustus Octavianusról kapta. Az, hogy ez a hónap – különös módon – a július után szintén 31 napos, annak köszönhető, hogy Augustus császár ugyanannyi napot akart a naptárban, mint amennyi a Caesarról elnevezett júliusban van. A 18. századi nyelvújítók szerint az augusztus: Hévenes. A népi kalendárium Kisasszony havának nevezi. A jeles napokban a hónap nevezetes napjairól, fontos eseményeiről olvashatsz. A Hónap ajánlata Kner Imréről szól.

 

Szilágyi Domokos: Új kenyér

Mosolyog a nyári dél,
az asztalon friss, fehér
új kenyér
-Honnan van az új kenyér?

jeles napok 2022 kenyer 2

Három traktor földet szántott,
a vetőgép búzát vetett,
felhő hullatta az esőt,
nap hullatta a meleget,
szökkent a szár szép magasra,
jött a kombájn, learatta,
learatta, kicsépelte,
a gőzmalom megőrölte,
teherkocsi hazahozta,
anya pedig megsütötte.

Mosolyog a nyári dél,
az asztalon friss, fehér
új kenyér.