A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

December

2020 karacsonyfadisz

December az év tizenkettedik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Neve a latin decem ('tíz') szóból származik, utalva arra, hogy eredetileg ez volt a tizedik hónap, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A magyar népi kalendárium karácsony havának nevezi.

 A Jeles Napok-ban sok érdekes olvasnivalót találhatsz a karácsonyi ünnepkör kapcsán. A Hónap ajánlatában a fenyőfa díszítéséről ejtünk szót.

 

 

Szövegelő

  szovegelo fejlec

 
Kedves „Szövegelősök”!

Máris a játékunk 2. fordulójához érkeztünk. Sok jelentkező töltötte ki az első forduló feladatlapját, ami ezúttal nem szépirodalmi szöveg volt, hanem ismeretterjesztő. Ebben az évben maradunk ennél a formánál. Sok ügyes megoldás született munkátok nyomán, és a külalak is jelentősen javult, aminek különösen örülünk. Felhívnánk a figyelmeteket egy gyakori hibára: ha mondattal válaszoltok egy kérdésre, akkor a mondatnak van eleje, és vége is. Ha egész mondattal kell válaszolni a kérdésre, akkor nem elég egy odavetett szó, mert pontot veszíthetsz. Jó munkát, sikeres megoldást kívánunk a 2. forduló feladataihoz! Ha kérdésetek van keressetek minket!

Tovább a letölthető feladatlapokhoz.

 

November

jeles napok november 2020November (Ősi magyar nevén, Enyészet hava) az év tizenegyedik hónapja a Gergely - naptárban, és 30 napos. Neve a latin novem szóból származik melynek jelentése kilenc, mivel eredetileg az év kilencedik hónapja volt. A népi kalendárium Szent - András havának nevezi.

A Jeles Napokban több híres ember születésnapjáról emlékezünk meg, a Hónap ajánlatából megtudhatod, miért ellenzik oly sokan a hulladékok elégetését.

 

Szövegelő

  szovegelo fejlec

 

 Kedves könyveket, könyvtárat szerető régi és új SZÖVEGELŐS Barátunk!

Hagyományainkhoz híven az Országos Könyvtári Napok alkalmával indítjuk az idei tanévben is a SZÖVEGELŐ játékunkat. A játék már több mint egy évtizedes múltra tekint vissza és népszerű az olvasást kedvelő gyerekek körében. Az idén is öt fordulót terveztünk; október, november, január február, és március hónapban. A feladatlapokat az iskolákba kiküldjük, de honlapunkról is letölthetők lesznek. Ha a vírushelyzet miatt az iskolák átállnak a digitális oktatásra, akkor a feladatlap online lesz elérhető.


A feladatlapra feltétlenül írd rá a neved és az iskolád nevét. Ha bármilyen kérdésed van, vagy segítséget szeretnél kérni, keresd a könyvtárosokat! Minden játékosnak sikeres megoldást, jó gyakorlást, és hasznos időtöltést kívánunk!

Tovább a letölthető feladatlapokhoz.

Október

levelek 2020Október az év tízedik hónapja. A latin octo szóból származik, melynek jelentése nyolc./ Eredetileg ez volt a nyolcadik hónap, míg a január és február hónapot hozzá nem adták az évhez/ A népi kalendárium Mindszent havának nevezi./

Ez év októberében is csatlakozik könyvtárunk az Országos Könyvtári Napok című rendezvénysorozat eseményeihez. Minden év októberében az ország könyvtárai közös összefogással, rendezvénysorozattal kedveskednek olvasóiknak.

Az idei évben október 5. és október 11. között rendezik meg a könyvtárak 15. alkalommal az Országos Könyvtári Napokat. Az idei év eseményeinek témája „Könyvtárak az emberekért” címet kapta. Nemcsak rendezvényeinkre várunk minél több érdeklődőt, hanem honlapunk is kínál olvasnivalót, megfejteni valót. Az októberi események alatt indítjuk SZÖVEGELŐ játékunkat, melyre szintén várjuk kedves régi és új versenyzőinket.

A Jeles napok-ban megemlékezünk a hónap fontos napjairól, a Hónap ajánlatában betekinthetsz könyvtárunk múltbeli eseményeire, amire örömmel gondolunk vissza, és ez az összeállítás segítségedre lesz a könyvtártörténeti totó megfejtésében.

 Október 5 - október 11. - Országos Könyvtári Napok  

okn 2020Az idei évben október 5, és október 11. között rendezik meg a könyvtárak 15. alkalommal az Országos Könyvtári Napokat. Az idei év eseményeinek témája „Könyvtárak az emberekért- Ünnepeljünk együtt” címet kapta. Sok érdekes dolog fog történni ezekben a napokban, könyvtárunkban is. A kiállításokat érdemes meglátogatni a hét folyamán.

Érdekes olvasnivalók és játék vár azokra, akik honlapunkat böngészgetik. Fejtsétek meg a Zöld Totó-t, és a Könyvtártörténeti TOTÓ-t is. A jó megfejtést beküldők sorsoláson vesznek részt, és a szerencsések nyerhetnek.

Szeptember - Őszelő, Szent Mihály hava

oszA szeptember a régi római naptárban a hetedik hónap volt („septem"= hét), s ezt a nevét megtartotta akkor is, amikor már a kilencedikké lépett elő.
A szeptember még nyár és már ősz is, bár a csillagászati ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 23-val köszönt be.
A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás, a szüret, egyúttal pedig az őszi szántás-vetés időszaka. A meteorológusok Őszelő-ként tartják számon, magyar (katolikus) neve pedig Szent Mihály hava. A Jeles napokban szeptember jelentősebb napjairól, a Hónap ajánlatában a Greenpeace-ről olvashatsz.

 

Augusztus

jeles napok augusztus kenyerAugusztus (Ősi magyar nevén, Újkenyér hava) az év nyolcadik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos. Nevét a híres római császárról Augustus Octavianusról kapta. Az, hogy ez a hónap – különös módon – a július után szintén 31 napos, annak köszönhető, hogy Augustus császár ugyanannyi napot akart a naptárban, mint amennyi a Caesarról elnevezett júliusban van. A hónap főbb eseményeiről olvashatsz a Jeles napokban, a 2020 - Hónap ajánlatában pedig az elefántokról.

 

Júliusi könyvajánló (2020)

Tovább

Itt a nyár, sok érdekes olvasmány vár benneteket könyvtárunkban. A mesekönyvek között megtaláljátok Matuka kedves történeteit a Szülinapi meglepetés, az Autósuli és a Buli a roncstelepen című kötetekben. A kisvakond történeteit is sokan szeretik közületek. Zdeněk Miler népszerű rajzaihoz most Lackfi János írt vicces verseket. Megérkeztek a Disney Suli – Olvasni jó! sorozatának új, hercegnős köteti is. Sok érdekességet rejt Takács Viktória Pünkösdi mese című könyve.

Tovább
Tovább
Tovább
Tovább

Bővebben ...

Gratulálunk- Zöld totó - Június

zold toto gyerekUtolsó nyári, zöldtotónk megfejtésekor telitalátot ért el:
Nagy Lívia, Tóth Noel, Tóth Zalán,
13 találatosok: Laskai Levente, és Varga Krisztina.

A helyes megfejtéseket itt olvashatod. (pdf)

A nyeremények a könyvtárban vehetők át, hétfőtől-péntekig 9-17 óra között.

Július

jeles napok julius viragokJúlius az év hetedik hónapja, és 31 napos. A római naptárban, kezdetben ez az ötödik hónap volt. Ennek megfelelően latinul eredetileg Quintilis („ötös") volt a hónap neve, csak később, Julius Caesarról nevezték át júliusra. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi. Egészen a 18. századig a hónap nevét a Júlia keresztnévből származtatták.

A Jeles Napokban a hónap nevezetesebb napjairól, a 2020. július Hónap ajánlatában a Holdról olvashatsz.

 

Andók Veronika: Vakáció

Láttam a napot, súgta a szélnek:
Várnak a tavak, csónakok, stégek.
És tényleg a táblán virul egy szó,
Csupaszín betűkkel: VAKÁCIÓ!

Két hónap napfény vár ránk a nyárban,
Kószálunk vígan viruló tájban,
Hűsítő tavakra, strandokra járunk,
Nincs is ilyenkor boldogabb nálunk.

Szövegelő

  szovegelo fejlec

 

 

Az idei év SZÖVEGELŐ-je másként alakult, mint az eddigiek. Kezdetben 191-en jelentkeztek a versenyre, majd a negyedik fordulóig 146-an jutottak el. Sajnos a vírus nem engedte a megszokott befejezést, így az utolsó átalakított fordulót már online kaptátok meg. Szeretnénk megköszönni tanáraitok, és szüleitek segítségét is, akik hozzájárultak az idei év versenyének sikeres befejezéséhez.

Az ötödik fordulót 71 versenyző küldte vissza postán, illetve oldotta meg online. Őket külön dicséret illeti, mert könnyen föltalálták magukat a váratlan helyzetben is.

Bővebben ...

Könyvajánló gyerekeknek - Június (2020)

Tovább

Ismered Mazsolát, Tádét, Manócskát, a tévé macit? Ezeket a szereplőket Bálint Ágnes alkotta. Olyan kiváló írók tisztelegnek Bálint Ágnes emléke előtt, mint Berg Judit, Lackfi János, Kertész Edina, Szabó T. Anna, Tamás Zsuzsa és Tóth Krisztina. Biztosan megszereted az új mesék hőseit is. Csapody Kinga vidám és érdekes országjárásra visz el Téged könyvei segítségével. Dél-Baranya, Dunakanyar, Eger, Esztergom, Tisza-tó, Vértes, és Gerecse. Írt könyvet érzésekről, viselkedésről is. Hiányzol! Szuper napom lett! Türelmesek lettünk! Gaston, a kis unikornis is érzéseket, érzelmeket él át. A könyvek neked is segítenek megérteni és feldolgozni ezeket az érzelmeket. Boldog vagyok, Duzzogok, Dühös vagyok, Félek, Féltékeny vagyok, Szomorú vagyok. Olvashatsz magyar népmeséket, és a kuflikról szóló történetet. Megismerkedhetsz a sárkányovisokkal és Arisztotelésszel, a kandúrral. A királyfit kereső királykisasszonyok meséje pedig úgy folytatódik, ahogy Te szeretnéd. Érdekes kérdésekre kapsz választ ezekből a könyvekből: Miért nem járnak fogorvoshoz a cápák? ; Hogyan mennek az űrhajósok vécére?

Bővebben ...