A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Határ Győző városi versmondó verseny

hatar gyozo varosi versmondo verseny smAz idei évben ünnepeljük Határ Győző születésének 110. évfordulóját. Ebből az alkalomból a könyvtár által A magyar költészet napja apropójából meghirdetett városi versmondó versenye felvette a Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító nevét.

A Tomanek Gábor (Békéscsabai Jókai Színház színművésze) vezette zsűri 95 versmondót hallgatott meg a verseny két délutánján. A város három általános iskolájának tanulói az iskolai, házi versenyeken elért eredményeik alapján vehettek részt a városi megmérettetésen. A zsűri elnökének értékelése után, oklevelet és könyvjutalmat kaptak a gyerekek.

A verseny eredményeit itt olvashatja

Képek a galériában

Április

jeles napok 2024 aprilisÁprilis az év negyedik hónapja, 30 napos. Az április ősi magyar nevén Szelek hava. A 18. századi nyelvújítók a Nyilonos nevet adták ennek a hónapnak, a népi kalendárium Szent György havának nevezi.

A Jeles napok című részben olvashatsz a hónap folyamán történő fontosabb eseményekről.

A Hónap ajánlatában Az év vadvirágáról, a fehér tündérrózsáról olvashatsz


Ligeti Éva: Április

Hóbortos hónap, játékos, szeles,
valami miatt mégis sikeres.

jeles napok 2024 aprilis versPittypang sereglik, út szélén sétál,
aranymosolya olykor megtréfál.

Virágzó bokron áttetsző fátyol,
kabátod lenge, alatta fázol.

Zöldül a rét és selymes a határ,
kedvét megleli, aki arra jár.

Szemem hunyorog, incseleg a fény,
lelkemben érzem, minden a helyén.

Trilláz a rigó, messze száll dala,
tavasz az élet friss diadala.

SZÖVEGELŐ – ötödik forduló

 szovegelo fejlec

Elérkeztünk SZÖVEGELŐ játékunk 5. fordulójához. Továbbra is bátorítunk benneteket, hogy ha az olvasott szövegrészlet felkeltette az érdeklődéseteket, látogassatok el a könyvtárba, és kölcsönözzétek ki a könyvet, hogy az egész mesét, történetet elolvashassátok. Könyvajánlónkban ismét megtaláljátok a forduló feladatlapjaihoz felhasznált művek leírását. A névre szóló feladatlapok már az iskolában várják az újabb közös játékot. Ha valaki véletlenül nem kapta meg, kérjük jelezze!

A feladatlapokat 2023. április 12-ig kell visszajuttatni a könyvtárba. Ha a kitöltés során kérdésetek adódna, szívesen segítünk. Kérjük, ügyeljetek az olvasható írásra és a helyesírásra is!

Jó SZÖVEGELést kívánunk!

A feladatlapokat itt találhatjátok.

 

Könyvajánló márciusra - 2024

Tovább

Mit éreznek azok a magyar gyerekek, akik külföldre költöznek? Hogyan telnek a napjaik? Milyen élmények érik őket és milyen nehézségekkel kell megküzdeniük? Hogyan tartják a kapcsolatot Magyarországgal, a magyar barátokkal, rokonokkal? Mit szeretnek Magyarországon és mit változtatnának meg, ha tehetnék? A Hoztok nekünk túrórudit? hét Európában (Ausztriában, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban) és hét Európán kívül (az Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában, Japánban, Indonéziában, Dél-Afrikában, Ausztráliában, valamint Mexikóban és Brazíliában) élő magyar család igaz történetét mutatja be.

Dav Pilkey könyveiben, az Alsógatyás Kapitány és a gonosz klónok csatájában valamint Szimat naplója - A Cicakölyök színre lépben ismerős hősök jelennek meg, akik újabb kalandjaikba vonják be olvasóikat. A lányok öt bátor hercegnő, öt hűséges segítő történetét ismerhetik meg Tea Stilton Varázslatok földje – Rejtelmek ligete című kötetében.

Bővebben ...

Közös verselés, móka, nevetés = Varró Dániel és Molnár György koncertje

varro daniel molnar gyorgy koncertj smVarró Dániel sokszor lép fel együtt a gyermek- és felnőtt verseit megzenésítő Molnár Györggyel, aki 5 éven keresztül volt az Eszterlánc mesezenekar tagja, zeneszerzője, gitárosa és énekese, valamint számos kortárs költő verseinek, gyerekverseinek megzenésítője és előadója. A két művész jól kiegészíti egymást, interaktív programjaik közkedveltek. Így volt ez könyvtárunkban is, ahol óvodások általános iskolások várták szépszámmal, hogy kellemesen teljen el a péntek délutánjuk. Ez maximálisan sikerült is, aktívan, interaktívan vettek részt gyerekek és a felnőttek is programon.

Képek a Galériában

Március

jeles napok 2024 marciusMárcius az év harmadik hónapja 31 napos. A népi kalendárium böjt máshavának (vagy másképpen böjtmás havának) nevezi. A 18. századi nyelvújítók Olvanosnak nevezték el ezt a hónapot. A Jeles napokban március szülötteiről, jeles napjainak érdekességeiről tájékozódhatsz. A Hónap ajánlatában 2024 haláról a réti csíkról olvashatsz.


Sarkadi Sándor: Tengelice

Hallod-e te
kencefice,
tarka tollú
tengelice!
Hegyek, völgyek
jeles napok 2024 marcius tengelicehólepettek,
mitől olyan
jó a kedved?
Jutott egy kis
gezemice,
attól szól a
recefice?
- Nem felel a tengelice,
fújja, amit súg a szíve.
Márciust fúj februárban,
csőrében is napsugár van.

Jégcsap csurran, víz csilingel,
kikeleti szél kilincsel.
Eshet még hó, fagyhat is még,
de a tavasz megjön ismét!

Szövegelő - negyedik forduló

 szovegelo fejlec

Játékunk negyedik fordulójához érkeztünk. Örülünk, hogy töretlen a SZÖVEGLŐ-kedvetek! Reméljük, hogy az újabb részletek is elnyerik a tetszéseteket! Ha igen, gyertek, és kölcsönözzétek ki a könyvet! Könyvajánlónkban megtaláljátok a forduló feladatlapjaihoz felhasznált művek leírását. Ha valaki nem kapta meg névre szóló feladatlapját, jelezze, hogy pótolhassuk.

A feladatlapokat 2024. február 29-ig kell visszajuttatni a könyvtárba. Ha a kitöltés során kérdés merülne fel a feladatokkal kapcsolatban, szívesen segítünk. Továbbra is felhívjuk a figyelmeteket az olvasható írásra és a helyesírásra is.

Jó SZÖVEGELést kívánunk!

A feladatlapokat itt találhatjátok.

 

Februári könyvajánló - 2024

Újabb részek érkeztek a kedvenc sorozatokból és természetesen most is kezdődnek újak, amelyek kedvencekké válhatnak. A tél végi unalmas napokat pedig egy pillanat alatt feldobhatjátok egy-egy humoros történettel.

 

bátyám öccse

A bátyámnak van egy öccse, aki sajnos pont én vagyok. Ez önmagában is elég nagy baj, de az még nagyobb baj, hogy ez örökre így is marad.
Két testvér, akikben minden kis és nagygyerek magára ismer. Öt történet, csupa lelki finomság, gyerek fejjel gondolkodás, érzékeny, intelligens poénok. Persze a végén a nővérem öccseként, no meg egy báty és egy húg szülőjeként is szépen elsírtam magam. A gyerekeim meg pont ott nevettek és mosolyogtak, ahol gondoltam, hogy fognak.

 

Kiss Ottó humoros történetei mellett vár benneteket többek között Vulpi is, aki nem csak a fantáziánkat mozgatja meg, hanem a testünket is. Az állatok farsangja felráz minden unatkozót, de a Ropi-világ főhősének legújabb kalandja is gondoskodik a derűs percekről az Ész nélkül kötetben. Pókember – Kisállatok gyülekező! címmel új képregénysorozat indult a legkisebbeknek, a kicsit nagyobbak Fekete Párduc kalandjait követhetik nyomon a képregény oldalain.

Bővebben ...