Jeles napok - Május

jeles napok 2024 majus fooldalMájus az év ötödik hónapja, 31 napos. Nevét Maiaról kapta, aki a termékenység istennője volt a római mitológiában. A május ősi magyar nevén Ígéret hava. A népi kalendárium Pünkösd havának nevezi.

 

 

 

 

 

 

A Hónap ajánlatai

2024 - A közönséges bükkfa - 2024 fája
2023 - Források
2022 - Hősök napja - Hársfasor
2021 - Építkező állatok
2020 - Nemzeti parkjaink
2019 - Nepomuki Szent János
2018 - A sajtokról
2016 - A Magyar Sport Napja
2015 - A mentők történetéről
2014 - Majális
2013 - Hősök Napja

 

Május 1. A Munka Ünnepe
Május 4. Tűzoltók Napja
Május 5. Lázár Ervin születésnapja
Május 5. Anyák napja
Május 6. Magyar sportok Napja
Május 8. Fagylalt nap
Május 10. Mentők napja
Május 18. Lackfi János születésnapja
Május 19-20. Pünkösd
Május 29
Gyermeknap
Május 31. Hősök napja
 
 
 
Május 1. - Munka Ünnepe
 

jeles napok 2024 majusMájus 1-je a munka ünnepe, korábban a munkások ünnepének is nevezték, melyet a nemzetközi munkásmozgalmak során harcoltak ki ünnepnappá. XII. Piusz pápának köszönhetően a Munka Ünnepe nem csak polgári, hanem egyházi ünnep is, amelyet Munkás Szent Józsefhez, a munkások védőszentjéhez köthetünk. Az ünnep összekapcsolódik más hagyományokkal, például a májusfa állításával is, ami korábban a szeretett lány háza előtt egyfajta szerelmi vallomás volt. Sok helyen, ha még állítanak is májusfát, akkor az egész település népe számára állítják a ligetekben, köztereken. Endrődön „ezelőtt május reggelin, első nap arra viradt [virradt] mindég a falu, hogy muzsikáltak...

 

 Május 4. – Tűzoltók napja

jeles napok 2024 tuzoltok napjaMagyarországon ez a nap Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, aki megtestesíti a bátorságot és az önfeláldozást. A monda szerint Szent Flórián még Diocletianus római császár idején élt, tehetsége révén a Caecia erőd parancsnokságáig jutott. Az erődben tűz ütött ki, amit Flórián emberfeletti erővel fékezett meg, megmentve a város lakóit a kínhaláltól.

 

 

  Május 5. - Anyák napja

jeles napok 2024 anyak napjaAz anyák napja világszerte ünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, a legtöbb országban ez az ünnep májusra esik. Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat. Ilyenkor gyermekek és felnőttek egyaránt megköszönik az édesanyjuknak a tőlük kapott önzetlen szeretetet, türelmes gondoskodást, jóságot.

 

 

 

 

Május 5. – Lázár Ervin születésnapja

jeles napok 2024 lazar ervinLázárErvin (1936-2006) Kossuth-díjas magyar író, elbeszélő, meseíró, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. A leginkább meséiről ismert író műveihez az inspirációt javarészt gyermekkorából merítette. Szövegeit gyakran feldolgozták színházi, filmes adaptációk és rádiójátékok formájában. Szövegeinek nyelvezete egyéni és játékos. Jellegzetes hangvételű meséi mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek körében népszerűségnek örvendenek.

Ajánlott oldal: Életrajza a Petőfi Irodalmi Múzeum – Digitális Irodalmi Akadémiában
 

Május 6. – Magyar Sport Napja

jeles napok 2024 magyar sport napja1875-ben ezen a napon rendezte a Magyar Athletikai Club (Magyarország legrégebbi egyesülete) a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére ünnepeljük a Magyar Sport Napját, amikor is méltatják a legkiemelkedőbb magyar sportolókat, a sportlétesítmények és egyesületek pedig változatos sporteseményekkel és rendezvényekkel várják a látogatókat. Bővebben itt olvashatsz erről.

 

 

 

   Május 8.  - Fagylalt nap

jeles napok 2024 fagylalt napA fagylalt napot Magyarországon 2013-ban hozták létre. Egyetlen célja a fagyizás élvezete és a kellemes akciókban való részvétel. Érdekesség, hogy azért erre a napra tették, mert a dátum [V.8.] V-je formázza a tölcsért, a 8-as pedig két gombóc fagylaltra hasonlít. A fagyi történetéről A hónap ajánlata - 2019 július cikkünknél olvashatsz.

 


Május 10. – Mentők napja

jeles napok 2024 mentok napja1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, ekkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ezáltal a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja a mentéstant. Ezen a napon kitüntetéseket adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek és egészségügyi dolgozóknak. A mentők történetéről itt olvashatsz.

 

 

Május 18. - Lackfi János születésnapja 

jeles napok 2024 lackfi janosÍró, költő, műfordító, szerkesztő.

1971-ben Oláh János néven látta meg a napvilágot Budapesten. A Lackfi nevet költői pályája kezdetén vette fel, hogy ne keverjék össze a szintén író, költő édesapjával. Író, költői munkássága során hetvennél is több kötete jelent meg eddig. Emellett műfordítói, szerkesztői tevékenysége is jelentős. Tizenhét évig tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Húsz éve tanítja a prózaírás trükkjeit Kreatív Írás tanfolyamain. Számos elismerést kapott, többek között elnyerte a József Attila-, a Prima Primissima- és a Magyarország Babérkoszorúja-díjat. Lackfi János gyermek és felnőtt programokkal többször volt már könyvtárunk vendége.

 

  Május 19 - 20. - Pünkösd

jeles napok 2024 punkosdA karácsony és húsvét után pünkösd a keresztény egyházban a harmadik legnagyobb ünnepnek számít. A húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli. Sok helyen búcsújárást tartanak pünkösdkor. Az egyik leghíresebb ilyen esemény a csíksomlyói búcsú, amin ma is sok ezer ember vesz részt. Az egyházi ünnep mellett népszokás ilyenkor a Pünkösdi Király kiválasztása, a Pünkösdi Királynéjárás , illetve a tavasz köszöntése.

 

 

 

 


Május 29. - Gyermeknap

jeles napok 2024 gyereknapMagyarországon minden évben május utolsó vasárnapján ünnepeljük a gyereknapot. Eredendően a kezdeményezés a II. világháború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgálta, ám ma már játékos programokat, versenyeket, mókás előadásokat szerveznek a kisgyermekek szórakoztatására.

 

 


 

Május 31. - Hősök Napja

jeles napok 2024 hosok napjaMájus utolsó vasárnapja a Hősök Napja, amikor a háborúkban elesett katonákra, civilekre emlékezünk, akik életüket áldozták hazánkért. A Magyar Köztársaság Országgyűlése a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére nyilvánította ezt a napot emléknappá.

 A Hősök napjáról bővebben itt olvashatsz.