A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Május

Május - Ígéret hava

 

majusfa 2021


 

Az május ősi magyar nevén Ígéret hava. Nevét Maiaról kapta, aki ősi termékenység istennő volt a római mitológiában. A népi kalendárium Pünkösd havának nevezi, a 18.századi nyelvújítók Zöldönös néven nevezték. A Jeles napok című részben olvashatsz a napokhoz kapcsolódó fontosabb eseményekről.

A Hónap ajánlatában a Biológiai sokszínűség napjához kapcsolódóan az építkező állatokról olvashatsz.

Ganai Zsuzsanna: Májusi zápor

Szeretem a friss eső ózonillatát,
üde, tarka réten hallgatom dallamát,
s mikor könnyeivel a földet áztatja,
bánatos lelkemet tisztítja, ringatja

Májusi záport sí-rí a futó felleg,
alatta tócsa van, tátott szájjal néz fel-le.
Benne ázott szárnyú veréb vígan szökell,
tekintete némán boldogságot lövell.

Kis tacskóm is vele ugrál, farkat csóvál,
tekintete többet ér nekem minden szónál.
Nézd szivárvány közelít, hét színre bomlik,
az eső a Naptól búcsút int, szétfoszlik.

Aztán megáll, tündöklik egy pillanatig,
még rám kacsint, elkísérem a kanyarig.
Este lassan átkarol, nappal elköszön,
és egy újabb májusi záport üdvözöl.

 

A HÓNAP AJÁNLATA

2021 - Építkező állatok
2020 - Nemzeti parkjaink
2019 - Nepomuki Szent János
2018 - A sajtokról
2016 - A Magyar Sport Napja
2015 - A mentők történetéről
2014 - Majális
2013 - Hősök Napja

 

Május 1. A Munka Ünnepe
Május 2. Anyák napja
Május 4. Tűzoltók Napja
Május 5. Lázár Ervin születésnapja
Május 6. Felelős Állattartás Napja
Május 10. Madarak és fák napja
Május 15. Állat és növényszeretet napja
Május 18. Lackfi János születésnapja
Május 22. Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja
Május 23-24. Pünkösd
Május 24. Az Európai nemzeti parkok napja
Május 30 Gyermeknap
Május 31. Hősök napja
 
 
 
Május 1. - Munka Ünnepe
 

001Május 1-e a munkások nemzetközi ünnepe. Magyarországon, Budapesten először 1890-ben ünnepelték felvonulással, majálissal. A tavasz a termékenység, a zöld ág, a fák, a madarak ünnepe. Már a XV. századból van adatunk arra a sok helyen még ma is élő szokásra, hogy ennek a napnak a reggelén zöld lombokkal, bodzaággal díszítik a kerítéseket, a házak kapuját, bejáratát. A májusfa állítása a szeretett lány háza előtt egyfajta szerelmi vallomás volt. Sok helyen, ha még állítanak is májusfát, „májfát", akkor az egész település népe számára állítják a ligetekben, köztereken. Endrődön ...ezelőtt május reggelin, első nap arra viradt [virradt] mindég a falu, hogy muzsikáltak...

 

002

 

 

Mentek az úcákban. Hun itt, hun ott megálltak, hun innen, hun onnan hallottuk. Akkor csend vót még, nem zörgött semmi. Hallgattuk a sok szép nótát... Vót májusfa. A faluba vitték a legínyek, amék jánynak udvaroltak, annak vittek orgonával, virággal, kendővel feldíszítve a májfát [májusfa]. Kötötték neki a kapufélfára, kútágasra... a kertbe egy fára felraktak egy nagy csokor orgonát, oszt színes kreppapírbú szallagot vágtak, avval díszítették..." (Népszokások Endrődön) 2014. május hónap ajánlatában részletesen olvashatsz a majálisról.

 

 

 

 

 

Május 2. - Május első vasárnapja - Anyák napja

anyaknapja 2021Az anyákat szerte a világon ünneplik, bár nem mindenhol ugyan azon a napon. Magyarországon május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat. 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, majd 1928-ban már miniszteri rendelet tette hivatalos ünneppé. Az anyák megünneplése az ókori Görögországig nyúlik vissza. Az istenek anyjának tartott Reának tartottak tavaszi ünnepséget, s vele együtt köszöntöttek minden édesanyát.

 

 

 

Május 5. – Lázár Ervin születésnapja

02_lazarervin

 

 

lazar 2021

LázárErvin (1936. -2006. )
Kossuth-díjas magyar író, elbeszélő, meseíró, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.
A leginkább meséiről ismert író, írásaihoz az inspirációt javarészt gyermekkorából merítette. Szövegeit gyakran feldolgozták színházi, filmes adaptációk és rádiójátékok formájában. Műveinek nyelvezete egyéni és játékos. Jellegzetes hangvételű meséi mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek körében népszerűségnek örvendenek.
Részlet a Szegény Dzsoni és Árnika című meséből:

– Írjál nekem egy mesét.
– Miről?
– A kacsakirályról meg a kacsa-királykisasszonyról.
– Két kacsáról?
– Igazából nem kacsák ám!
– Hanem?
– Valódi király meg valódi királykisasszony. Csak a gonosz boszorkány elvarázsolta őket.
– Miért varázsolta el őket?
– A szegény Dzsoni miatt.
– Ez a szegény Dzsoni egy angol?
– Dehogy angol! A szegény Dzsoni az a szegény Dzsoni, és kész. Nincsen neki semmije, vándorol a világban, és fütyörészik.
– És miért kellett e miatt a szegény Dzsoni miatt elvarázsolni a királyt meg a királykisasszonyt?
– Mert a gonosz boszorkány nem akarja, hogy a szegény Dzsoni feleségül vegye Árnikát.
– Ki az az Árnika?
– Hát a királykisasszony, ki volna más!
– Ja, tudom már! Árnika királykisasszony, aki olyan kedves volt, hogy a mosolyától megszelídültek a farkasok meg a medvék; még a szélvihar is elcsendesedett, ha Árnika elmosolyodott. Szerette is mindenki Östör király lányát.
– Milyen király?
– Östör. Nem úgy hívják Árnika apját?
– Dehogynem. Persze hogy Östör királynak hívják.

 

Ajánlott oldalak:

Életrajza a Petőfi Irodalmi Múzeum – Digitális Irodalmi Akadémiában

Lázár Ervin: A fájós fogú oroszlán

 

 

Május 6. – Magyar Sport Napja

olimpikonok 20211875-ben ezen a napon rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000. május 2-án hozott határozata alapján május 6-án tartják A Magyar Sport Napját.

 

 A 2016-os Riói nyári olimpia magyar érmesei

 

 

 

Május 6. – Felelős állattartás napja

felelos allattartas 2021A Felelős Állattartás Napja az 1990-ben alapított Rex Kutyaotthon Alapítvány kezdeményezésére kijelölt nap, amelynek célkitűzése, hogy 2017-től kezdve minden év május 6-án felhívja az emberek figyelmét a felelős állattartás jelentőségére. A felelős állattartás néhány fontos alapelve:
1. Legyen az állat méretének és mozgásigényének megfelelő, könnyen tisztítható és biztonságos helye.
2. Mindig gondoskodni kell az állat igényeinek megfelelő táplálékról és friss ivóvízről.
3. Tisztában kell lenni a választott faj és fajta terület-és mozgásigényével, optimális tartási körülményeivel.
4. Ha állatot tartunk, szeretnünk kell és sok időt kell vele tölteni.
5. Biztosítanunk kell számukra a megfelelő egészségügyi ellátást.
6. A gazdák fontos feladata a nem kívánt szaporulat megelőzése is, vagyis az ivartalanítás, ami ma már rutinműtétnek számít.

A haszonállatok tartásánál is fontos ezeknek az irányelveknek a betartása. A gazdasági haszonért tartott állatok esetében az is fontos, hogy az előállított termékeket a leghatékonyabban használják fel. A tejet, a húst nem szabad elpazarolni. A tej kiváló felhasználási módja a sajt, túró és egyéb tejtermék készítése. 2018. május hónap ajánlatában a sajtokról és készítésükről olvashatsz.

 

  Május 10. -  Madarak és Fák napja Magyarországon

madarak fak napja

 


 

A Madarak és fák Napját a világon először Chernel István ornitológus szervezte meg, 1902-ben, hazánkban. Ennek a napnak, különösen az ifjúság körében, a természet védelme iránti elkötelezettséget kell szolgálnia. Az iskolák rendszerint olyan programokat szerveznek, amelyeken a diákok a természet szépségét, a környezeti értékek megvédésének fontosságát helyezik előtérbe. A hónap ajánlata 2021. februárban az év kiválasztottairól szól.

   Május 15.  - Állat és növényszeretet napja 

allat es novenyszeretetA budapesti állatkertben rendezték meg először 1994. május 15-én az állat-és növény szeretet napját. A gyerekek ezen a napon ingyen léphetnek be az állatkertbe.
Az állatkertről és programjairól az alábbi linkre kattintva olvashatsz sok-sok érdekességet www.zoobudapest.comA növényeket kedvelők pedig A hónap ajánlata 2011. májusban tavaszi virágos sziget készítéséről olvashatnak.

 

 

Május 18. - Lackfi János születésnapja 

laczkfi janos"1971-ben születtem Budapesten. Író, költő, műfordító, szerkesztő vagyok. Nyolc verseskötetem jelent meg, két kisregényem, egy regényem, egy novelláskötetem, húsznál több műfordításkötetem. Tíz gyermekkönyvet publikáltam. 1996 óta tanítok a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, jelenleg docensként. 1999-től Nagyvilág világirodalmi folyóirat szerkesztőjeként tevékenykedem. 2000 és 2005 között az azóta átalakult dokk internetes irodalmi kikötő szerkesztője, 2003-tól 2011-ig a Műfordítók Egyesülete elnökségi tagja voltam. Zsámbékon élek feleségemmel és öt gyermekemmel." – olvasható Lackfi János honlapján.

Műveit és egyéb érdekességeket is találhattok a honlapon.

Lackfi János a Részeg elefánt című könyvéről

Lackfi János: Magam magam

Lackfi János: Véletlen (lovasi András előadásában)

 

 

Május 22. - Biológiai sokféleség napja

folyopartA biológiai sokféleség nemzetközi napja vagy a biodiverzitás védelmének világnapja.

Olyan világnap, amely az élővilág sokféleségére, illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani figyelmet. Sok fajt maga az ember veszélyezti a legnagyobb mértékben. Az elefántok is védelemre szorulnak. A hónap ajánlata 2020. augusztusban az elefántokról szól

A hónap ajánlata 2021. májusban a sokféleségre és az élőlények alkalmazkodó képességére mutat jó példákat. Most a föld alatt építkezők közül ismerhettek meg néhányat. Az építkező állatok című könyv adta az ötletet a havi témához. A könyv megtalálható könyvtárunkban.

 

 Május 31. - Pünkösd

punkosdA pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg.
A Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra. A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. A középkor óta ismert szokás, a pünkösdi király megválasztása. Ekkor ügyességi versenyen (tuskócipelés, karikába dobás) kiválasztották a megfelelő legényt, aki később a többieket vezethette, továbbá a pünkösdi király minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tartott. A pünkösdi ünnepkörről részletesen olvashatsz A hónap ajánlata 2012. május menüben.

 

 Május 24. - Az Európai Nemzeti Parkok Napja

nemzeti parkok napja

1999 óta május 24-én ünneplik AZ EURÓPAI NEMZETI PARKOK NAPJÁt. Az Europarc Szövetség  (korábbi nevén Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetsége) 1973-ban alakult, s együttesen 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős. 1999-ben indított programja alapján május 24-én annak emlékére tartják e napot, hogy 1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban.

Környékünk állat- és növényvilágáról, azok védelméről, aktuális programokról a Körös Maros Nemzeti Park honlapján http://kmnp.nemzetipark.gov.hu tájékozódhatsz.

 2020. május hónap ajánlatában hazánk nemzeti parkjairól láthatsz összeállítást.

 


Május 31. - Gyermeknap

jeles napok majus gyereknapA Gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A Nemzetközi Gyermeknap megünneplése Törökországból ered. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap (Universal Children's Day) intézménye. 1979 Nemzetközi Gyermek Év volt.
Erre az eseményre bélyegsorozat is megjelent.

gyereknap 2021

 

Május 31. - Hősök Napja

jeles napok majus hosok napjaA Magyar Köztársaság Országgyűlése a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére a 2001. évi LXIII. törvény alapján minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánította. Részletesen olvashatsz erről az emlékünnepről A hónap ajánlat 2013. május menüben.