Könyvtárunk

A Határ Győző Városi Könyvtár 2008. szeptember 1-én jött létre, jogelőd intézményei - a gyomai és az endrődi könyvtár- összevonásával. A gyomai könyvtár 1949-től, az endrődi 1952-től állt a lakosság szolgálatában. Az eltelt évtizedek alatt a könyvtárak sokszor költöztek, különböző társulási formákban működtek. A városi könyvtár 2008. szeptember 1-én, ünnepélyes keretek között vette föl a világhírű író, költő, filozófus, műfordító, gyomai születésű Határ Győző nevét. A fiókkönyvtár Tímár Máté nevét vette fel 2009-ben.

A Határ Győző Városi Könyvtár 2013. február 1-én az 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.sz. alatti Városháza épületének földszintjén kialakított, új könyvtárba költözött. A költözéssel megszűnt az endrődi és a gyomai könyvtár, egy szolgáltató helyen lett elérhető el a városi könyvtár. Innen 2017 nyarán elköltözött a Fő út 230. sz. alatt kialakított új könyvtárépületbe, valamint, a Blaha u. 21. sz. alatt kialakított fiókkönyvtárba. Az ünnepélyes átadásra 2017. augusztus 17-én került sor. A könyvtár nyilvános, közkönyvtár. A könyvtári állomány a SZIRÉN integrált könyvtári rendszerben feldolgozott.

A Fő út 230. alatti könyvtár épületbe belépve, az előtérben a faliújságon elhelyezett alaprajz segíti az eligazodást. Friss, aktuális híreinket is itt olvashatják.A könyvtári térben, az ajtóhoz közel helyezkedik el a kölcsönzőpult. A nagyméretű olvasótérben elegendő számú asztal és szék áll rendelkezésre. Ezek mellett kényelmes fotelok, dohányzó asztalok is rendelkezésre állnak. Az olvasóteremben került elhelyezésre a helytörténeti dokumentumokból egy válogatás, valamint a szépirodalmi művek. A folyóirat-olvasóban az aktuális lapok mellett elhelyezésre kerültek a kölcsönözhető lapok példányai is. A folyóirat-olvasóból vezet az átjárási lehetőség a könyvtár hátsó részébe, ahol a népszerű olvasmányok, a tinik könyvei és felnőtt szakirodalmi részleg kapott helyet. A kölcsönző pulttól jobbra helyezkedik el a számítógépes terem. Innen indul a galériára vezető lépcső. A galérián a gyerekek birodalmát alakítottuk ki: mese és ifjúsági irodalom, ifjúsági ismeretterjesztő művek találhatók itt. Emellett játékokkal is várjuk ifjú látogatóinkat. A könyvtárosok munkavégzését segíti a megfelelő szociális helyiség, valamint az irattár. Ezek mellett egy helytörténeti raktár-iroda, valamint raktárhelyiség is van.

A könyvtár elkötelezetten támogatja az olvasás megszerettetését, az értő olvasás elsajátítását. Különösen nagy jelentőségű tevékenysége a helytörténeti anyagok feldolgozása, közzététele.

Kulturális tevékenysége jelentős a város életében. Rendezvényei népszerűek, színesítik a város kulturális életét. Változatos programjai között mindig találni újat, amellett, hogy több évtizedre visszamenő rendszeres programjainkat is tovább viszik.

 

A könyvtár története

Alapító okirat

Törzskönyvi határozat

Törzskönyvi kivonat

Szervezeti és Működési Szabályzat

Adatkezelési Szabályzat

Könyvtárhasználati Szabályzat

Szolgáltatások  

Szolgáltatások díja

Katalógus

Értékrendünk

Jövőkép

Küldetésnyilatkozat

Stratégiai terv

Beszámolók

Munkatervek

Statisztikai adatok

Képek a könyvtárról

A könyvtár alaprajza

A könyvtár térképen 

Minőségirányítás

Ellenőrzések