Anyakönyvek

 

Anyakönyv - Anyakönyvi dokumentációk

Az anyakönyvek az Országos, illetve a Békés Megyei Levéltárban találhatók meg. Az endrődi Honismereti Alapítvány és a gyomai Szülőföld Baráti Kör közös összefogással, jelentős anyagi áldozatvállalással készíttetett róluk fotófelvételeket. Eredeti szándékuk szerint, az elkészült anyagot a városi könyvtáron keresztül bocsájtják a közjavára, a közszolgálatára.

A gyomaiban evangélikus, izraelita, katolikus és református, az endrődiben a katolikus anyakönyvek fotómásolatai láthatók.

A több mint 20.000 lap időrendi sorrendben van. A legkorábbi adatok Endrőd: 1733., Gyoma: 1774.

A két település adatai közül a Gyomai adatok 1895-ig vannak meg; az Endrődiek: születések 1915-ig, házasságok 1945-ig, a halálozások 1975-ig.

Az esetleg hiányzó oldalak nekünk sincsenek meg. Minden rendelkezésünkre álló képet kitettünk. A hiányzó oldalak hollétéről, feltalálhatóságáról nincs bővebb információnk.

Az anyakönyvek lapjai képdokumentumok, az érdeklődőknek saját maguknak kell az adatokat megkeresni, akár a valódi anyakönyv esetében. A lapokra kattintva látható az anyakönyv aktuális oldala, oldalpárja. Ha a letöltés gombra kattintanak, a kép nagyobb méretű, megnyitható, tovább nagyítható, mozgatható lesz. Az anyakönyv olvashatóságát nagyban befolyásolja az is, hogy aki éppen az időben vezette, milyen kézírással írt.

Használat:

A bélyeg képre kattintva nagy méretben megnyílik a választott dokumentum. 

  • A nagyítási és kicsinyítési funkció az egér görgető gombjával is alkalmazható.
  • A képen belüli mozgás a jobb egérgomb lenyomva tartásával.
  • A képek közötti navigálás a a billentyűzeten a "balra nyíl" és a "jobbra nyíl" gombokkal is lehetséges.

 

Jó böngészést kívánunk, probléma esetén forduljanak bizalommal a könyvtárosokhoz, vagy küldjenek részünkre e-mailt. 

Endrődi anyakönyvek
Gyomai anyakönyvek