A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Október

jeles napok 2022 levelekOktóber az év tízedik hónapja 31 napos. A 18. századi nyelvújítók októbert: Mustonos néven nevezik. A népi kalendáriumban Mindszent hava a neve.
A jeles napok menüben a hónap nevezetes eseményeiről olvashatsz. A Hónap ajánlata most Bálnák és delfinek címet kapta.


Radnóti Miklós: Október

Hűvös arany szél lobog,
jeles napok 2022 versLeülnek a vándorok.
kamra mélyén egér rág
aranylik fenn a faág.
Minden aranysárga itt,
csapzott sárga zászlait
eldobni még nem meri,
hát lengeti a tengeri.

Szövegelő

Az idei tanév sem múlhat el a szovegelo fejlec nélkül!


   Lassan 15 éve hívunk és várunk benneteket, hogy olvassatok és játszatok velünk. Szövegelő játékunk célja, hogy segítsük a szövegértő olvasás tanulását.

   Az első forduló feladatlapját az Országos Könyvtári Napok idején küldjük el az iskoláknak. Minden feladatlap letölthető lesz a honlapunkról is: hgyvk.hu -> Gyermekkönyvtár -> SZÖVEGELŐ menüben. Kérjük, ügyeljetek a helyesírásra, a külalakra, valamint arra is, hogy a feladatlapokat mindig juttassátok vissza a megadott határidőre a könyvtárba!

   Ha bármilyen kérdésetek van, bátran keressetek bennünket a könyvtárban, szívesen segítünk! Mindenki, aki eredményesen szerepel, jutalmat kap a játék végén.

Minden régi és új szövegelőnek sikeres játékot kívánunk!

Tovább a letölthető feladatlapokokhoz.

Szeptember

jeles napok 2022 szeptemberSzeptember 30 napos és az év kilencedik hónapja a Gergely-naptárban. A hónap neve a latin septem szóból ered, melynek jelentése hét, mivel szeptember eredetileg az év hetedik hónapja volt a római naptárban. A 18. századi nyelvújítók szerint a szeptember: Gyümölcsönös. A népi kalendárium Szent Mihály havának nevezi. A szeptember még nyár és már ősz is, bár a csillagászati ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 23-val köszönt be. A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás, a szüret, egyúttal pedig az őszi szántás-vetés időszaka. A jeles napokban a hónap nevezetes napjairól, fontos eseményeiről olvashatsz. A Hónap ajánlata „zöld” könyvekről szól.

 

Fekete István: Szeptember

Őszi hálót szőnek már a pókok.
vizek tükrén vándor csillagok.
Bokrok árnyán üresek a fészkek,
mint az erdők szélén kis nyári lakok.

Szőlőhegyen rizling meg a saszla
cukrot szűrnek a napsugárból.
Hasad már a diók szagos héja,
jegenyenyár csúcsán varjú szól.

jeles napok 2022 szeptember versLevegőben seregélyek járnak,
harkály rikkant, lepke tántorog.
Kinyílik a zsúpos présházajtó
régi mámort lehel vén garádtorok.

Völgybe ér a délutáni árnyék,
hűvös az est, harmatos a rét.
Köd lebeg a patak fényes selymén,
teljes csillagporral tündöklik az ég.

Aztán elvesznek mind az utak
nem marad csak csend és álom.
Mohos tetőkön ásít a kémény,
halott levél kereng a pókfonálon.

 

Kezdjétek a sulit legújabb könyveink társaságában!

Tovább

Mesekönyveink között olyan újdonságok is találhatóak, melyek szívesen ajánlunk az esti közös meseolvasáshoz, de olyan kötetek is választhatóak, melyekből a csemeték maguk is olvashatnak, hiszen kifejezetten az olvasás gyakorlását segítik.

A Tudatos Szülő gyűjteményünk legfrissebb könyvei a barátságot és összefogást, a háborút, a gyermekek dühkitöréseit és az ahhoz kapcsolódó kihívásokat, valamint a lurkók féltve őrzött álmát, a nyugodt alvást járja körbe.

Ifjúsági könyveink számos kalandot és izgalmas történetet tartogatnak az olvasók számára. Megismerkedhettek a Marosvölgyi Lovasudvarral, James Cameron Avatarjának elképesztő világával, a csibukok varázslatos földjének lakóival, Békéscsaba történelmének egyik izgalmas szakaszával, amikor a Wenckheim-kastély még teljes pompájában állt. Olvashattok macskás meséket és verseket, letehetetlennek ígérkező izgalmas és vicces történeteket egy tündérlányról, egy időutazó társaságról és új meséket a világ legkiállhatatlanabb gyerekeiről.

Tovább
Tovább
Tovább

Szeretettel várunk Benneteket! Gyertek és kölcsönözzetek!
Mindenkinek jó olvasást kívánunk!

Használjátok ki a nyári szünet utolsó heteit! Gyertek, kölcsönözzetek és rajzoljatok, olvassatok!

Tovább

Augusztusban a gyermekeknek szóló szakkönyveink Agócs Írisz zseniális sorozatával bővültek. A kötetekből megtudható – és ha az útmutatásoknak megfelelően kipróbáljátok, bizonyosságot is nyerhettek róla -, hogy ha egy krumplival kezdjük a rajzunkat, akkor szinte bármilyen állatot és embert könnyen le tudunk rajzolni. Krumplit rajzolni mindenki tud – azt kiegészítjük itt-ott egy háromszöggel vagy körrel, gomb szemekkel… nincs megállás. A végeredmény pedig garantáltan siker.

Mesekönyveink között újdonságként találhatjátok meg Gryllus Vilmos Félperces mondókáit. A zenész játékos rímeinek köszönhetően sok kedves állat elevenedik meg a kötetekben.

Róka Robi és kíváncsi erdei barátai azt szeretnék kideríteni, hogy léteznek-e mesebeli óriások. Tóth Krisztina főhősei pedig – Malac és Liba – a tőlük megszokott kedves és mókás történettel örvendeztetik meg az olvasókat.

Tovább
Tovább
Tovább

Szeretettel várunk Benneteket!
 Gyertek és kölcsönözzetek! Mindenkinek jó olvasást kívánunk!

Augusztus

jeles napok 2022 kenyerAugusztus (Ősi magyar nevén, Újkenyér hava) az év nyolcadik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos. Nevét a híres római császárról Augustus Octavianusról kapta. Az, hogy ez a hónap – különös módon – a július után szintén 31 napos, annak köszönhető, hogy Augustus császár ugyanannyi napot akart a naptárban, mint amennyi a Caesarról elnevezett júliusban van. A 18. századi nyelvújítók szerint az augusztus: Hévenes. A népi kalendárium Kisasszony havának nevezi. A jeles napokban a hónap nevezetes napjairól, fontos eseményeiről olvashatsz. A Hónap ajánlata Kner Imréről szól.

 

Szilágyi Domokos: Új kenyér

Mosolyog a nyári dél,
az asztalon friss, fehér
új kenyér
-Honnan van az új kenyér?

jeles napok 2022 kenyer 2

Három traktor földet szántott,
a vetőgép búzát vetett,
felhő hullatta az esőt,
nap hullatta a meleget,
szökkent a szár szép magasra,
jött a kombájn, learatta,
learatta, kicsépelte,
a gőzmalom megőrölte,
teherkocsi hazahozta,
anya pedig megsütötte.

Mosolyog a nyári dél,
az asztalon friss, fehér
új kenyér.

 

Ahhoz, hogy formában tartástok mAG(Y)ATOKAT, gyertek és olvassatok a nyári szünetben is!

Tovább

Mesekönyveink júliusban is kölcsönzésre csábítanak. Berg Judit Lengemeséi, Tatu és Patu vonatos utazása vagy a sárkányt bőszen kutató, de sehol sem találó rettenthetetlen lovag meséje - mind izgalmas kalandokat ígérnek.

Mindemellett olvashattok az évszakok körforgásáról, változásáról a nyári napforduló ünnepéről, a Szent Iván-éjről és megismerhetitek a Trójai háború történetét a ló szemszögéből.

Szépirodalmi olvasmányaink sorát a Csend apó titokzatos kertjét bemutató könyv nyitja meg, melyben számos – az olvasónak szóló - agyafúrt kérdés és logikai feladvány teszi izgalmassá a barangolást. A sort több kortárs író - Dániel András, Fiala Borcsa és Kertész Erzsi - legújabb kötetei folytatják, de találnak friss köteteket azok is, akik Geronimo vagy Tea Stilton sorozatának rajongói.

Tovább
Tovább
Tovább

Szakkönyveink tökéletes társak lehetnek a nyári vakáció bármely helyszínén – olvashattok a világ legszebb nemzeti parjkairól, Magyarország legszebb természeti és épített örökségéről, a Kihalt állatok atlaszában megelevenednek előttetek a kék bolygó örökre elvesztett élőlényei, a Mókás, gyors & egyszerű című vidám és színes receptgyűjtemény pedig segít abban, hogy néha ti varázsoljatok ételt az asztalra vagy rágcsálni valót a közös társasjátékozáshoz, vagy épp pancsoláshoz.

Tovább
Tovább
Tovább

Szeretettel várunk Benneteket! Gyertek és kölcsönözzetek!
 Mindenkinek jó olvasást kívánunk!

Július

jeles napok 2021 viragok Július az év hetedik hónapja, és 31 napos. A római naptárban, kezdetben ez az ötödik hónap volt. Ennek megfelelően latinul eredetileg Quintilis („ötös") volt a hónap neve, csak később Julius Caesarról nevezték át júliusra. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi. A 18. századi nyelvújítók Kalászonos néven nevezték. A Jeles Napokban a hónap nevezetesebb napjairól, a Hónap ajánlatában Kner Albertről olvashatsz.

jeles napok 2022 hangyaJózsef Attila: Hangya
A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!

Különben jó az is.
Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

Közeleg a VAKÁCIÓ, pihentető olvasásra fel!

Tovább

Mesekönyveink között több régi ismerőssel találkozhattok – Jó éjszakát, MACI!, Sicc Meseországban -, akik lehet, hogy nem is Nektek, hanem inkább szüleiteknek csalnak majd mosolyt elsőként az arcára. Ezért is ajánljuk őket nektek szeretettel, hogy a közös meseolvasás mindenkinek élményt jelenthessen. Emellett természetesen olvasásra csábítanak Benneteket a Nádtengeri rejtélyek, Gryllus Vilmos kirándulós dalai, Takonypóc hercegnő és a Vadrózsa utca, ahol mindig történik valami izgalmas.

Tovább
Tovább
Tovább

A nagyobbak számára régi új ismerősként ajánljuk Móra Ferenc Kincskereső kisködmönét, melyet Lackfi János „gombolt újra”, izgalmas kalandokat ígér a halmosdombi ház, melyben egy testvérpár nyugdíjas bűvész nagypapája él, Phoebe és az ő egyszarvúja, valamint Mr. Farkas, Mr. Cápa, Mr. Kígyó és Mr. Piranha, akik fel szeretnének hagyni a „rosszfiúsággal” és hősökké szeretnének válni.

Tovább
Tovább
Tovább
Tovább

Szeretettel várunk Benneteket és mindenkinek jó olvasást kívánunk!

 

 

 

Június

jeles napok junius 2021Ősi magyar néven, Napisten hava, az év hatodik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. Nevét Júnóról kapta (római istennő), aki Jupiter felesége volt. A 18. századi nyelvújítók szerint a június: Termenes. A népi kalendárium Szent Iván havának nevezi. A júniusi Jeles napokban ismét a hónap nevezetes eseményeiről, a Hónap ajánlatában Kner Erzsébetről olvashatsz.

 

jeles napok 2022 szitakoto

 Radnóti Miklós: Június

Nézz csak körül, most dél van és csodát látsz,
az ég derüs, nincs homlokán redő,
utak mentén virágzik mind az ákác,
a csermelynek arany taréja nő
s a fényes levegőbe villogó
jeleket ír egy lustán hősködő
gyémántos testü nagy szitakötő.

1941

A májusi könyveső ezernyi kalandot ígér

Tovább

Több sorozattal gazdagodott mesetárunk. A Mágikus állatok iskolája című sorozat kötetei ideális olvasmányokat kínálnak az olvasók számára: önálló, izgalmas történetek, nagy betűk, rövid sorok, sok színes kép és rejtvények. A Bagolynapló-sorozatot azoknak a kislányoknak ajánljuk, aki szeretik az állatokról és a barátságról szóló történeteket. A Pagony szerzői – Bartos Erika, Berg Judit, Bendl Vera, Bán Zsófia és mások – az apróbbak számára gyűjtik össze kedvenc meséinket és mesehőseinket. Pipp és Polli legújabb kalandjai pedig a legkisebbek mindennapjaira és kicsinek tűnő, de komoly konfliktusaira fókuszálnak.
Mindemellett számos izgalmas, hétköznapi, varázslatos, tanulságos, vigasztaló, megnyugtató, vicces, tündéri, bátorító, különleges – egyszóval sokféle mese vár benneteket gyermekbirodalmunk polcain.

Bővebben ...

Befejeződött a szövegelő

 szovegelo fejlec

 Befejeződött a 2021/2022-es SZÖVEGELŐ


A SZÖVEGELŐ játék célja, az értő olvasás tanulásának segítése, a szövegértés fejlesztése és az olvasás megszerettetése. Mindemellett azt is szeretnénk elérni, hogy minél több érdekes, izgalmas tartalmat, szöveget olvassanak a velünk játszó gyerekek. A játékot 162 tanuló kezdte el és 128 gyermek játszotta végig az öt fordulót.

Az volt a tapasztalatunk, hogy a szövegeket jól megértettétek és az arra vonatkozó kérdésekre jól válaszoltatok. A megoldási módok értelmezése nem mindig volt pontos, ebből adódtak pontvesztések.

Mindazokat a gyerekeket, akik végig játszották az öt fordulót, szeretettel meghívjuk 2022. május 19-én, csütörtökön 14 órára egy meglepetés programra és az oklevelek, jutalmak átadására.

Az eredmények azt mutatják, hogy az elérhető pontszám hány %-át érte el az adott gyermek. A meghívott gyerekek névsora és az elért eredmények itt olvashatók:

2. osztály díjazottjai
3. osztály díjazottjai
4. osztály díjazottjai
5. osztály díjazottjai
Oklevél jutalomban részesülnek

Köszönjük, hogy velünk játszottatok! Köszönjük az iskolák, a pedagógusok és szülők segítségét is!