A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Szövegelő

Újra indul a  szovegelo fejlec !

A 2021/2022-es tanévben ismét szeretnénk veletek játszani. A szövegelő játék célja, hogy segítsük a szövegértő olvasás tanulását. Ebben a tanévben is ötfordulósra tervezzük a játékot: október, november, január február, és március hónapban kerül az iskolákba a feladatlap. Az első feladatlap az Országos Könyvtári Napok idején jut el hozzátok. Minden feladatlap letölthető lesz a honlapunkról: hgyvk.hu -> Gyermekkönyvtár -> SZÖVEGELŐ menüben. A feladatlapokat határidőre kell visszajuttatni a könyvtárba, Kérjük, hogy ügyeljetek a helyesírásra és a külalakra is.

Ha bármilyen kérdésed van, vagy segítséget szeretnél kérni, keresd a könyvtárosokat! A 4. és 5. osztályosokat arra is rá szeretnénk venni, hogy látogassanak el a könyvtárba, mert lesznek olyan feladatok, amiket a könyvtárban lehet megoldani, és lesz olyan kérdés is, amit csak a honlap segítségével lehet megválaszolni. Mindenki, aki végig játssza a játékot, jutalmat kap.


Minden régi és új szövegelőnek sikeres játékot kívánunk!


Tovább a letölthető feladatlapokokhoz.

Október

levelek 2020Október az év tízedik hónapja. A latin octo szóból származik, melynek jelentése nyolc./ Eredetileg ez volt a nyolcadik hónap, míg a január és február hónapot hozzá nem adták az évhez/ A népi kalendárium Mindszent havának nevezi./

Idén is csatlakozik könyvtárunk az Országos Könyvtári Napok című rendezvénysorozat eseményeihez. Minden év októberében az ország könyvtárai változatos rendezvényekkel kedveskednek olvasóiknak.

Az idei évben október 4. és október 10. között rendezik meg a könyvtárak 16. alkalommal az Országos Könyvtári Napokat. Az idei év eseményeinek témája „Együtt. Működik.” címet kapta. Nemcsak rendezvényeinkre várunk minél több érdeklődőt, hanem honlapunk is kínál olvasnivalót, megfejteni valót. Az októberi események alatt indítjuk SZÖVEGELŐ játékunkat, melyre szintén várjuk kedves régi és új versenyzőinket.

A Jeles napok-ban megemlékezünk a hónap fontos napjairól, a Hónap ajánlatában diószüretről, diófélékről olvashatsz.

Új könyvek gyerekeknek az ősz kezdetére

Hajdú Kati két mesekönyvét ajánljuk Rút és Hel és Varázslat címmel. Népmesei szókincs, fordulatos történetek szerezhetnek kellemes perceket. A Varázslatos virágboltban mindig izgalmas események zajlanak. Viola varázslatos képességekkel rendelkezik és minden titokra fényt derít. A nagyobbak olvashatnak A Kalaposokról, Rémálmok kisboltjáról, Viharkáról. Találkozhatnak A titkok kamrája jubileumi kiadásaival. És elolvashatják agy kocka naplóit. És megismerkedhetnek egy indiánnal.

Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz

Ismereteiteket most a természettel, vízzel kapcsolatban bővíthetitek.

Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz

 

 


 

 

 

Szeptember

Szeptember 30 napos és az év kilencedik hónapja a Gergely-naptárban. A hónap neve a latin septem szóból ered melynek jelentése hét, mivel szeptember eredetileg az év hetedik hónapja volt a római naptárban. A 18. századi nyelvújítók szerint a szeptember: gyümölcsönös. A népi kalendárium Szent Mihály havának nevezi. A szeptember még nyár és már ősz is, bár a csillagászati ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 23-val köszönt be. A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás, a szüret, egyúttal pedig az őszi szántás-vetés időszaka. A meteorológusok Őszelő-ként tartják számon. A Jeles napok szeptember nevezetes napjait mutatja be. A Hónap ajánlata a tiszta hegyek napjához kapcsolódik. Hazai hegyeinkről olvashatsz.

 

Könyvet a könyvtáraknak

Apufa

Könyvtárunk 2021-ben részt vehetett a „Könyvet a könyvtáraknak” programban. A program keretén belül egy megadott listából választhattunk könyveket 95000,- Forint értékben. Ez az összeg 39 db mese és ifjúsági könyv választásra volt elegendő.
 A könyvekről az ismertetőket itt olvashatják.

Augusztus

jeles napok augusztus kenyerAugusztus (Ősi magyar nevén, Újkenyér hava) az év nyolcadik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos. Nevét a híres római császárról Augustus Octavianusról kapta. Az, hogy ez a hónap – különös módon – a július után szintén 31 napos, annak köszönhető, hogy Augustus császár ugyanannyi napot akart a naptárban, mint amennyi a Caesarról elnevezett júliusban van. A hónap főbb eseményeiről a Jeles napokban, 2021. augusztus – a Hónap ajánlatában pedig miniházakról olvashatsz.

 

 

Júliusi új könyveink gyerekeknek - 2021

Orosz népmeséket és állatmeséket olvashattok ebben a hónapban.
Folytatódik a hatodikos nindzsa naplója. Buborék Báró, aki egy mopsz szintén naplóírásba kezdett. Juliette New Yorkba utazik, Genonimo Stilton pedig a Köpködő teve oázisba. 
Elkezdődött a Bosszúállók kalandjainak fergeteges kalandjainak új korszaka, az Állati hősök mágikus állati képességekkel rendelkező szuperhősök repülnek, akár a sólyom, úsznak, mint a rája, futnak, mint a gepárd, másznak, mit a gekkó, Tom aranyhalából pedig uszonyatos zombihal lesz, aki bárkit képes hipnotizálni. Maja és Molly barátságát egy színdarab és a szerelem teszi próbára. 
Ismereteidet a környezet, - és természetvédelem témában bővítheted, ha elolvasod az Érted a fák beszédét? és a Harminc nap szemét nélkül című könyveket.

Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz

 


 

Július

jeles napok 2021 viragok Július az év hetedik hónapja, és 31 napos. A római naptárban, kezdetben ez az ötödik hónap volt. Ennek megfelelően latinul eredetileg Quintilis („ötös") volt a hónap neve, csak később Julius Caesarról nevezték át júliusra. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi. Egészen a 18. századig a hónap nevét a Júlia keresztnévből származtatták. A Jeles Napokban a hónap nevezetesebb napjairól, a 2021. július Hónap ajánlatában a nagymacskákról olvashatsz. 

Júniusi könyvajánló gyerekeknek - 2021

A legkisebbeknek interaktív, térbeli meséskönyveket ajánlunk.

Az ismerős mesék szereplői: Hófehérke, Csipkerózsika, Csizmás kandúr és még mások is, megelevenednek a könyvek lapjain. Mozgathatók a szereplők és a háttér kiemelkedik a könyvből. Mackó mindent elkövet, hogy ne kelljen még aludnia. Ti pedig segíthettek neki bújócskázni.

Varró Dániel korszerű mondókái az Akinek az orra pisze című könyvben találhatók. A nagyobbak olvashatják az Egy puding naplójának következő részét.

Az angolul tanulók pedig klasszikusokkal találkozhatnak két nyelven, angolul és magyarul: Kincses sziget, Twist Olivér, Tom Sawyer, Nemo kapitány.

A Milyen az élet a vízben? című ismeretterjesztő könyvből megismerhetitek a 85 leggyakoribb, vízben és vízparton élő állat- és növényfajt.

A gyerekeknek szóló könyvek júniusi ajánlatát itt olvashatják.

Június

jeles napok junius 2021Ősi magyar néven, Napisten hava, az év hatodik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. Nevét Júnóról kapta (római istennő), aki Jupiter felesége volt. A 18. századi nyelvújítók szerint a június: termenes. A népi kalendárium Szent Iván havának nevezi. A júniusi Jeles napokban ismét a hónap, a Hónap ajánlatában a madárvilág építőmestereiről olvashattok érdekességeket.

 

 

MEGHÍVÓ- Irány a KÖNYVTÁR! -Irány a cirkusz! című műsora

irany a cirkusz plakat smPeti bohóc és Galóca porondmester nagyon bánatosak, mert megszűnt a cirkusz, ahol eddig szerepeltek. Elhatározták, hogy saját cirkuszt alapítanak. Ezért eljönnek könyvtárunkba, hogy különleges művészeket keressenek a közönség soraiban helyet foglaló gyerekek között. Gyere el Te is, és kiderülhet, milyen ügyes vagy: kész akrobata, zsonglőr vagy bűvész! Gyere el, és érezd jól magad! Gyere el, mert már kezdődik a vakáció és ezt meg kell ünnepelni egy vidám produkcióval!

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd, Fő út 230.

Időpont: 2021. június 16. (szerda) 14 óra.

A belépés díjtalan.

18 éven aluliak védettségi igazolvánnyal rendelkező kisérővel vehetnek részt a programon. Egy személy létszámkorlátozás nélkül kísérhet gyerekeket. A 18 éven felüliek látogatáshoz védettségi igazolványra van szükség.

Szövegelő

 

 szovegelo fejlec

 Befejeződött a 2020/2021 – es szövegelő játék.

Idén is lelkes csapat játszott velünk a szövegelő játékunkban. A levelezős játék célja, az értő olvasás tanulásának segítése, az olvasás megszerettetése. Nem titkolt szándékunk az is, hogy minél több érdekes, izgalmas könyvre, szövegre hívjuk fel a velünk játszó gyerekek figyelmét.
A játékot 147 tanuló kezdte el. 104 gyerek végig játszotta velünk az öt fordulót. Mindenkinek köszönjük, hogy időt és energiát fordított a feladatlapok kitöltésére. Köszönjük az iskolák, a pedagógusok segítségét is.

A helyezéseknél azt vettük figyelembe, hogy ki hány %-át érte el az elérhető pontszámnak. Így alakultak a helyezések. Oklevelet és jutalmat kapnak akik helyezést értek el. Oklevelet és csokit kapnak, akik végig játszották mind az öt fordulót, de kevesebb pontszámot értek el.

A nyeremények a könyvtárban vehetők át 2021. június 30-ig.

A helyezettek listája itt olvasható:

2. osztályosok
3. osztályosok
4. osztályosok
5. osztályosok