A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

December

jeles napok 2023 december 1December az év tizenkettedik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. A magyar népi kalendárium Karácsony havának nevezi. A 18. századi nyelvújítók szerint a december: Fagyláros. A Jeles napok menüben a hónap nevezetes napjairól olvashattok. A Hónap ajánlata ebben a hónapban a Luca napi népszokásokról, hagyományokról szól.

Aranyosi Ervin: Mi lenne, ha a karácsony...

Mi lenne, ha a Karácsony, a szeretetről szólna?
Ha minden ember szívében egy apró gyertya volna?
Mi lenne, ha meggyújtanánk, s fénye mást elérne?
Mi lenne, ha a fény körül mindenki elférne?

Mi lenne, ha így, közösen, őriznénk a lángot,
jeles napok 2023 december 2szeretettel beragyognánk az egész világot?
Az ajándék, a szeretet, s a kedvesség lenne,
ha világunk Karácsonykor, újjá is születne.

Mi lenne, ha a Karácsony sosem érne véget?
Szeretetben és békében kezdenénk új évet?
Mi lenne, ha megváltoznánk, s emberibbé válnánk?
Mi lenne, ha meg is tennénk, nem csak megpróbálnánk?

Mi lenne, ha nem vennénk el, s megpróbálnánk adni,
s mindenkit, ki emberré lett, el tudnánk fogadni?
Mi lenne, ha megélhetnénk, mind a boldogságot,
s szeretettel jobbá tennénk az egész világot?

Novemberi könyvajánló - 2023

fiú aki szívében hordozta a csodátAmikor Jem és családja vidékre költözik, Jem kicsit sem kedveli az új otthonát. Ráadásul az iskolában is nehézségekkel küzd, nem egyszerű odafigyelni az órán, nem hintázni a székkel, és mintha a betűk is folyton összecserélődnének. A domboldalban fekvő, régi házikóban pedig furcsa dolgok történnek…  A könyv nemcsak a gyerekekhez, hanem a gyermeklelkű felnőttekhez is szól, mindazokhoz, akik még hisznek a csodákban, varázslatban. Maggie O'Farrell új gyermekkönyve ismét Dr. Kádár Annamária csodálatos fordításában, és Daniela Terrazzini lenyűgöző illusztrációival jelent meg.

 

A kicsit nagyobb olvasók több izgalmas ifjúsági regényt is kézbe vehetnek: nyomon követhetik, ahogy Loki, a már majdnem jó isten visszatér, és próbálja bebizonyítani ártatlanságát, Andrissal és Jankával újabb kalandokba csöppenhetnek a Maszat-hegy túloldalán, de megnézhetik azt is, hogyan élnek az emberek 2503-ban, valamint segíthetnek Szabados Julinak visszajuttatni egy elveszett kéziratot a jogos tulajdonosának, Petőfinek, közben átélhetik a '48-as forradalom utáni mozgalmas időszakot.

A legújabb könyveket itt találhatjátok.

ifjszép

Kedves Színházrajongók! Papírszínház-meséink gyűjteménye 16 újabb történettel gazdagodott.

papírszínház1 papírszínház2 papírszínház3 papírszínház4

Szövegelő

 szovegelo fejlec

Örülünk, hogy majdnem kétszázan döntöttetek úgy, hogy velünk SZÖVEGELTEK. Az új feladatlapokat névre szólóan kiküldtük az iskoláitokba. Ha valaki nem kapta meg, kérjük jelezze.

A feladatlapokat 2023. november 24-ig kell visszajuttatni a könyvtárba. Ha problémátok merül fel a kitöltés során, szívesen segítünk. Kérjük, ügyeljetek az olvasható írásra és a helyesírásra is.

A következő, 3. forduló feladatlapjait januárban küldjük majd. Jó SZÖVEGELést kívánunk!

A feladatlapokat itt találhatjátok.

 

 

November

jeles napok 2023 november 1November - ősi magyar nevén, Enyészet hava - az év tizenegyedik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. A népi kalendárium Szent András havának nevezi. A 18. századi nyelvújítók Gémberes nevet javasoltak ennek a hónapnak. A Jeles napok menüben a hónapban előforduló ünnepeket, világnapokat tekintjük át. A Hónap ajánlata a biodiverzitásról szól.

G. Ferenczy Hanna: November

Ne higgyetek a fénynek,
a langyos déli szélnek,
ne higgyetek, ti fák!

Aludjatok el halkan,
a párálló avarban
félignyílt ibolyák.

jeles napok 2023 november 2Rügyek, csak vissza, vissza!
az ég akármily tiszta,
most játszik álnokul.

Hiába zöld a pázsit,
Már a november jár itt,
S mire bealkonyul -
Köd gyűjt vámot a tájról,
s a tétovázó fákról
- mint szédült, vak szeszély -
leszaggat minden éket,
és szétdúl minden szépet
a novemberi éj.

Októberi könyvajánló - 2023

Lass egyre tobb csodatLegújabb gyerekkönyveink egy része a csodás természetről, annak felfedezéséről és a természeti jelenségek megfigyeléséről szól. Bogyó és Babóca újabb kalandjait az évszakok váltakozásán keresztül követhetjük nyomon. A kisebbek mindennapjaihoz kapcsolódó kötet pedig kézműves ötleteket is kínál a színes történetek mellé.
A legkisebbek számára könnyen megtanulható, kedves mondókákat tartalmazó kötetek kerültek a polcokra.
A kalandvágyó járművekkel érdekes, rejtélyes történetekbe csöppenhetnek a gyerekek.

Dühöt a gyerekek és a felnőttek egyaránt érezhetnek. De mi van, ha a mérgünk csak nem akar elpárologni? Adhatnak-e jó tanácsot azok, akik már ismerik ezt az érzést? Erről szól a tudatos szülő polcunkra kerülő újabb kötet.

 

A legújabb könyveket itt találhatjátok.

mese1

mese2

Október

jeles napok 2023 oktoberOktóber az év tizedik hónapja 31 napos. A 18. századi nyelvújítók októbert: Mustonos néven nevezik. A népi kalendáriumban Mindszent hava a neve.
A jeles napok menüben a hónap nevezetes eseményeiről olvashatsz. A Hónap ajánlata: Október jeles szülöttei Gyomán és Endrődön.


Radnóti Miklós: Október

Hűvös arany szél lobog,
jeles napok 2023 2Leülnek a vándorok.
kamra mélyén egér rág
aranylik fenn a faág.
Minden aranysárga itt,
csapzott sárga zászlait
eldobni még nem meri,
hát lengeti a tengeri.

Szövegelő

Ebben a tanévben is indul a szovegelo fejlec

2009 óta hívunk és várunk benneteket, hogy olvassatok és öt fordulón keresztül játszatok velünk. SZÖVEGELŐ játékunkkal a szövegértő olvasás tanulását szeretnénk segíteni.

Az első forduló feladatlapját az Országos Könyvtári Napok idején juttatjuk el az iskoláknak. Minden feladatlap elérhető lesz a honlapunkról is: hgyvk.hu -> Gyermekkönyvtár -> SZÖVEGELŐ menüben. Kérjük, figyeljetek a helyesírásra, a külalakra, valamint arra is, hogy a feladatlapokat mindig a megadott határidőre juttassátok vissza a könyvtárba!

Ha bármilyen kérdésetek van, bátran keressetek bennünket a könyvtárban, szívesen segítünk! Mindenki, aki eredményesen szerepel, jutalmat kap a játék végén.

Sikeres és szórakoztató játékot kívánunk minden szövegelőnek!

Tovább a letölthető feladatlapokokhoz

Olvasásra fel!

mi olvasas kihivasunkAz olvasás kellemes időtöltés és egyben kihívás is lehet.

Az Országos Könyvtári Napokkal újra elindítjuk A mi olvasás kihívásunk című programunkat, melynek célja az olvasás népszerűsítése és a könytárhasználat elsajátítása, amit - reményeik szerint - segít a versenyszellem mozgósítása.

Egyszerre két kihívásban is részt tudsz venni. Az egyéni játékban minden kölcsönzés alkalmával pecsétet kapsz a gyűjtőfüzetedbe. Ha az osztályoddal játszol, akkor minden csoportos könyvtárlátogatáskor matricát ragaszthattok a könyvtárban található gyűjtőlapra. A játék 2024. május 31-ig tart.

Június elején jutalmazzuk a legeredményesebb közösségeket és gyerekeket!

Szeptemberi könyvajánló - 2023

abrakadabra és máris készLegújabb meséskönyveink a szórakoztató rendrakásról és a mozgalmas éjszakákról szólnak.
A focikedvelők számára kihagyhatatlan a Puskás Öcsi sorozat, melyből a legendás focisra gyerekkorának kalandjait ismerhetik meg.
Mindemellett új képregény és ablakos könyvek is kerültek a polcokra, melyek játékosan bővítik a gyerekek ismereteit.

A Tudatos szülő polcunkra pedig egy olyan kötet került fel, mely segíti a szülőket abban, hogy minden olyan problémáról beszélgessenek gyerekeikkel akár már az óvodás korban is, melyek részei a világnak. Így nem éri őket készületlenül, amikor a való életben találkoznak szembe ezekkel.

Az Országos Könyvtári Napok keretében zajló Vakrandi játékunk is rejt új könyveket.
Gyertek, kölcsönözzetek, meglátjátok, jó lesz!

A legújabb könyveket itt találhatjátok.

gyerek1

Szeptember

jeles napok 2023 szeptemberSzeptember 30 napos és az év kilencedik hónapja a Gergely-naptárban. A hónap neve a latin septem szóból ered, melynek jelentése hét, mivel szeptember eredetileg az év hetedik hónapja volt a római naptárban. A 18. századi nyelvújítók szerint a szeptember: Gyümölcsönös. A népi kalendárium Szent Mihály havának nevezi. A jeles napokban a hónap nevezetes napjairól, fontos eseményeiről olvashatsz. A Hónap ajánlata az olvasás világnapjához kapcsolódik.

Kányádi Sándor: Valami készül

Elszállt a fecske,
üres a fészke,
de mintha most is
itt ficserészne,
úgy kél a nap, és
úgy jön az este,
mintha még nálunk
jeles napok 2023 szeptember fecskevolna a fecske.
Még egyelőre
minden a régi,
bár a szúnyog már
bőrét nem félti,
és a szellő is
be-beáll szélnek,
fákon a lombok
remegnek, félnek.
Valami titkon,
valami készül:
itt-ott a dombon
már egy-egy csősz ül:

Nézd csak a tájat,
de szépen őszül.

Augusztusi könyvajánló - 2023

gy 1Forró, vagy talán hűvösebb napokon is jól jár, aki könyvtárunkban válogat a kölcsönzéshez legújabb könyveink közül. Izgalmas, ablakos könyveket ajánlunk, amelyek formájukkal is elvarázsolhatják ifjú olvasóinkat. A lovakról, a T-rexről, az emberi test rejtelmeiről és múmiákat bemutató könyvből nem csak sok érdekességet tudhatunk meg, hanem a „dolgok mélyére” is bepillantást nyerünk. Reméljük, A kém, aki szerette a menzakaját című könyv is hamar kedvenccé válik, rendkívül szórakoztató, könnyen olvasható történet. A felfedezések és Univerzum címú könyvek is különleges kötésűek. A sok-sok érdekes információt tartalmazó könyveket bármikor letehetjük, majd folytathatjuk, hiszen nem összefüggő történetet mesélnek el.

A legújabb könyveket itt találhatjátok.

gy 1
gy 2
gy 3

Augusztus

jeles napok 2023 augusztus kenyerAugusztus (ősi magyar nevén, Újkenyér hava) az év nyolcadik hónapja és 31 napos. A 18. századi nyelvújítók szerint az augusztus: Hévenes. A népi kalendárium Kisasszony havának nevezi. A Jeles napokban a hónap nevezetes napjairól, fontos eseményeiről olvashatsz. A hónap ajánlata a Balatonról szól.Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz

Hogy mit láttam? Elmondhatom.
De legjobb, ha lerajzolom.
Megláthatod te is velem,
csak nézd, csak nézd a jobb kezem.

Ez itt a ház, ez itt a tó,
ez itt az út, felénk futó,
jeles napok 2023 augusztus partez itt akác, ez itt levél,
ez itt a nap, ez itt a dél.
Ez borjú itt, lógó fülű,
hasát veri a nyári fű,
ez itt virág, ezer, ezer,
ez a sötét gyalogszeder,
ez itt a szél, a repülés,
az álmodás, az ébredés,
ez itt gyümölcs, ez itt madár,
ez itt az ég, ez itt a nyár.

Majd télen ezt előveszem,
ha hull a hó, nézegetem.
Nézegetem, ha hull a hó,
ez volt a ház, ez volt a tó.