A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Augusztus

jeles napok augusztus kenyerAugusztus (Ősi magyar nevén, Újkenyér hava) az év nyolcadik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos. Nevét a híres római császárról Augustus Octavianusról kapta. Az, hogy ez a hónap – különös módon – a július után szintén 31 napos, annak köszönhető, hogy Augustus császár ugyanannyi napot akart a naptárban, mint amennyi a Caesarról elnevezett júliusban van. A hónap főbb eseményeiről olvashatsz a Jeles napokban, a 2020 - Hónap ajánlatában pedig az elefántokról.

 

 

 

 nap a homookbanWeöres Sándor: Égi csikón léptet a nyár

Égi csikón léptet a nyár,
tarka idő ünnepe jár,
táncra való, fürdeni jó,
nagy hegy alatt hűsöl a tó.

Hogyha kijössz, messzire mégy,
hogyha maradsz, csípdes a légy.
Habzik az ég, mint tele-tál,
tarka idő szőttese száll.

 

A Hónap ajánlata

2020: Az elefántok
2019: Sárkányhajók
2018: A dinnye
2016: A budapesti állatkert
2015: Kon Tiki expedíció
2014: A forint történetéről
2013. A repülésről
2012: Virágkarnevál Debrecen
2011: augusztus 20.

 

Augusztus

Augusztus 1. A forint születésnapja
Augusztus 8. Kölcsey Ferenc születésnapja
Augusztus 9. Állatkertek világnapja
Augusztus 10. Lusta nap - Lazy - day
Augusztus 10. Biodízel napja
Augusztus 12. Fiatalok Nemzetközi napja
Augusztus 12. Elefántok világnapja
Augusztus 13. Balkezesek világnapja
Augusztus 14. Barlangászok Világnapja
Augusztus 15. Nagyboldog Asszony- Szűz Mária mennybemenetele
Augusztus 19. Humanitárius Világnap
Augusztus 20. István király - az Alkotmányosság-és Jogállamiság Napja – az Új kenyér ünnepe

 

 

Augusztus 1. - A forint születésnapja

forint

A magyar forint 1946. augusztus 1-je óta Magyarország hivatalos fizetőeszköze. Ekkor jelent meg a pénzforgalomban, felváltva ezzel a pengőt.

A forint történetéről a 2014-es augusztusi Hónap ajánlatában olvashatsz. 

 

 

 

 

 

 Augusztus 8. - Kölcsey Ferenc születésnapja

jeles napok augusztus kolcsey

Kölcsei Kölcsey Ferenc (Sződemeter, 1790. augusztus 8. – Szatmárcseke, 1838. augusztus 23.). Magyar költő, politikus és nyelvújító, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Kisfaludy-társaság alapító tagja volt. A Debreceni Református Kollégiumban 14 évig tanult. Kollégiumi tanulmányai után Pestre ment, de ügyvédi vizsgára nem jelentkezett, mert az irodalommal akart foglalkozni. Lemondott a hivatalbeli és a tanári pályáról, Álmosdra (Bihar megye.) vonult, hol kis birtokán gazdálkodott, tanulmányainak élt. 1823. január 22-én tisztázta le Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból című nagy költeményét, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett. (E napot 1989 óta a Magyar kultúra napjaként ünnepeljük.

 

 

 Augusztus 9. - Állatkertek világnapja

 

jeles napok augusztus allatkertMagyarország első állatkertje 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Petz Ármin, Budapest főkertésze álmodta meg és alakította ki az állatkert parkrészeit. Az állatkert benépesítése, az állatok beszerzése többféle forrásból történt. Az egyszerű falusi emberektől a nemeseken át az uralkodóig igen sokan ajándékoztak állatokat a kert részére. A nyitáskor közel ötszáz féle állatot láthattak: barnamedve, majmok, különféle madarak és az őshonos állatok népesítették be a kertet. A közönség már az első napoktól kezdve szereti az állatkertet. A többszöri átépítés, fejlesztés révén igyekeztek az állatoknak természetvédelmi és állattartási-tenyésztési szempontok figyelembevételével is kedvező életteret kialakítani, a kert látogatóinak pedig egész napos, kellemes kikapcsolódást biztosítani. Európa egyik legszebb állatkertjét (a budapestit) érdemes felkeresni, Neked és családod tagjainak is szép élményt fog adni. A megnyitás emlékére lett ez a nap az Állatkertek napja.

 A budapesti állatkertről a 2016-os augusztusi Hónap ajánlatában olvashatsz.

 

Augusztus 10. - Lusta nap - Lazy day

 

jeles napok augusztus lazy dayAz egyik olyan világnap, amelynek eredetéről szinte semmit nem lehet tudni, ennek ellenére nagyon népszerű, nagy rajongó tábora van. Talán amiatt, hogy lustálkodni sokan szeretnek. Tartsátok meg Ti is ezt a napot: heverésszetek, lustálkodjatok, pihenjetek, érezzétek magatokat jól!

 

 

 

 

 

 

 Augusztus 10. - Biodízel napja

biodizel2006-tól minden évben augusztus 10-én ünneplik a Nemzetközi biodízel napot.

A bioüzemanyagok egyre nagyobb szerephez jutnak az energetikai és a környezetvédelmi szektorban. Az Európai Unió 1996-ban elfogadott Zöld Könyvében hirdette meg azt az akciótervet, amelynek eredményeképpen az alternatív üzemanyagok a belátható jövőben jelentős piaci szerephez jutnak.

 

 

 

Augusztus 12. - Fiatalok Nemzetközi Napja

 

fiatalok nemzetkozi napjaAz ENSZ közgyűlése 1999-ben nevezte ki augusztus 12-ét a Fiatalok Nemzetközi Napjává. A világnap célja, hogy a fiatalok is kapjanak egy olyan napot, amikor felhívhatják a figyelmet a társadalomban elfoglalt szerepükre, jogaikra, kötelességeikre, valamint a nehézségekre, amelyekkel a mai társadalomban találkoznak. Nem csupán a terveikre, cselekedeteikre, mondandójukra kell azonban nagyobb tekintettel lenni, hanem az olyan elemi dolgokra is, mint az egészségük. A fiatalok nagyon fontos szerepet töltenek be a társadalomban.

 

 

 

 

 

 Augusztus 12. - Elefántok Világnapja

 

jeles napok augusztus elefantok vilagnapja

2012 óta, augusztus 12-e az Elefántok Nemzetközi Napja. Ünneplésre azonban már évek óta nincs lehetőség, ugyanis az egyre nagyobb méretű illegális elefántcsont-kereskedelem miatt, az elefántok is a súlyosan veszélyeztetett fajok közé taroznak. Az elefántok mindenütt védett állatnak számítanak, de értékes agyaruk miatt az orvvadászok sok helyütt vadásznak rájuk. Az elefántagyar nagy kincsnek számít, mint vadászati trófea, de porrá őrölve is, mert sok országban varázserőt tulajdonítanak neki. Egyre több ország ismerte fel az orvvadászat visszafordíthatatlan veszélyét és vették fel a harcot az bűnözőkkel.

 Az elefántokról a 2020.augusztusi Hónap ajánlatában olvashatsz.

 

 Augusztus 13. - Balkezesek Világnapja

balkezesek

Először 1976-ban tartották meg a Balkezesek világnapját figyelemfelhívó jelleggel, majd 1992 óta világszerte ünnepeljük.


A balkezességet évszázadokon át tiltották a társadalmi normák. A balkezességről számos téveszme kering. Egy biztos, hogy az átszoktatással nagy bajokat okozhatunk a gyerekeknek, és ezt már vizsgálatokkal is igazolják. Erre is igyekeznek felhívni a figyelmet a világnapon a szervezők.

 

 

 

 

 Augusztus 14. - Barlangászok Világnapja

jeles napok augusztus barlangaszokA barlangászat egyidős az emberrel, csak akkor még szállásként, menedékként, kultikus és vallási helyként használták a barlangokat őseink. A földalatti világ kutatói, felfedezői a barlangászok. A világ valamennyi táján találhatunk különleges barlangokat, azonban nem mind látogatható. Hazánkban, a világon szinte egyedülálló módon a barlangok már a feltárásuk pillanatától kezdve természetvédelmi oltalom alatt állnak. Jelenleg csaknem háromezer az ismert, feltárt barlangok száma.

A francia Marcel Loubens barlangkutatót tekintjük a barlangászat úttörőjének, aki számos barlangot tárt fel és kidolgozta a mély kürtőkbe való leereszkedés legbiztonságosabb technikáját. Halálos barlangbalesetének időpontját (1952. augusztus 18.) nyilvánították a barlangászok világnapjának.

  Az Aggteleki cseppkőbarlangról a 2013-as szeptemberi Hónap ajánlatában olvashatsz.

 

 Augusztus 15. - Nagyboldog Asszony napja

jeles napok augusztus nagyboldogasszony

Nagyboldogasszony Szűz Mária mennybevételének napja főünnep a Mária ünnepek között. A hagyomány szerint, Jézus Krisztus nem engedte át a földi enyészetnek édesanyja, Mária holttestét, hanem röviddel halála után föltámasztotta, és magához emelte a mennyei dicsőségbe. Ősi magyar elnevezése Nagyboldogasszony. Szent István király avatta ünneppé augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját. Élete vége felé, betegen, ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, majd 1038-ban ő maga is ezen a napon halt meg. A maga nemében páratlan felajánlás nyomán a közjogban is érvényesült a magyar történelem folyamán a Regnum Marianum-eszme, mely szerint Magyarország Mária országa. Nagyboldogasszony ünnepe egyben Magyarország Patrónájának napja is.

 

Loretói Boldogságos Szűz Mária a repülősök védőszentje, az ő napján tartjuk A REPÜLŐSÖK NAPJÁt. Bővebben olvashatsz erről a 2013-as Hónap ajánlatában.

 

 

 

 

 Augusztus 19. - Humanitárius Világnap

jeles napok augusztus humanitarius vilagnap2008 óta, augusztus 19-én ünnepeljük a Humanitárius Világnapot. Ezen a napon a világ azok előtt tiszteleg, akik a humanitárius ügyek szolgálatában szakemberként, aktivistaként vagy önkéntesként dolgoznak vagy dolgoztak. A Humanitárius Világnapot az ENSZ Közgyűlése hozta létre azok emlékére, akik 2003. augusztus 19-én, a bagdadi Canal Hotelben történt bombamerényletben vesztették életüket. A támadásban 22-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek, az áldozatok közül 18-an az ENSZ munkatársai voltak. A Humanitárius Világnap céljai közé tartozik, hogy világszerte felhívja a figyelmet az aktuális humanitárius problémákra és kihívásokra: a segélyprogramok munkatársait fenyegető veszélyekre, az élelmiszerárak emelkedésére, vízhiányra és a klímaváltozásból adódó egyre összetettebb problémákra, amelyek megnehezítik a segélyprogramok lebonyolítását.

 

 

Augusztus 20. - Szent István király - az Alkotmányosság-és Jogállamiság Napja – az Új kenyér ünnepe

08_korona

Az ünneppel kapcsolatos tudnivalókat a 2011-es augusztusi a Hónap ajánlatában olvashatod.

Debrecenben e nap alkalmából rendezik meg minden évben a virágkarnevált. Erről olvashatsz érdekességeket a 2012. Augusztus A Hónap ajánlata című részben.