Jeles napok - Szeptember

  Szeptember - Szent Mihály hava


jeles napok 2023 szeptemberSzeptember 30 napos és az év kilencedik hónapja a Gergely-naptárban. A hónap neve a latin septem szóból ered, melynek jelentése hét, mivel szeptember eredetileg az év hetedik hónapja volt a római naptárban. A 18. századi nyelvújítók szerint a szeptember: Gyümölcsönös. A népi kalendárium Szent Mihály havának nevezi. A szeptember még nyár és már ősz is, bár a csillagászati ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 23-val köszönt be. A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás, a szüret, egyúttal pedig az őszi szántás-vetés időszaka.

 

A Hónap ajánlata:

2023:
Az olvasás világnapja
2022:
Zöld könyvek
2021:
Hazai hegyeink
2020:
Greenpeace
2019:
Az ózon
2018:
A tiszta hegyek napja
2017:
Hogyan tanulnak a gyerekek a világ különböző helyein?
2016: Nemzeti Vágta
2015: Marathón, maratoni futóversenyek
2014: Az iskoláról
2013: Aggtelek
2012: Iskolanyitogató
2011: Szalmavirágok

 
Jeles napok

 

 

Szeptember 1.   A tanév első napja
Szeptember 8. Az olvasás világnapja
Szeptember 11. Varró Dániel születésnapja
Szeptember 13. Aggtelek a Világörökség része
Szeptember 17. Honti Antal születésnapja
Szeptember 23. Őszi napéjegyenlőség
Szeptember 24. A szív világnapja
Szeptember 29. Szent Mihály napja
Szeptember 30. Benedek Elek születésnapja - Népmese Napja

 

 

Szeptember 1. - 2023/2024-es tanév rendje

 

jeles napok 2023 szeptember iskolakezdes

A 2023/24-es tanév rendje:

A diákoknak 2023. szeptember 1-jén, vagyis pénteken kell először iskolába menniük.

Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2023. november 6. (hétfő) lesz.

A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 21. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap 2024. január 8. (hétfő).

Az első félév 2024. január 19-én ér majd véget.

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 28. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8. (hétfő).

Az utolsó tanítási nap

 

Szeptember 8. - Az olvasás világnapja

jeles napok 2023 szeptember olvasas vilagnapjaSzeptember 8-án tartják világszerte az olvasás világnapját. 58 évvel ezelőtt az UNESCO azzal a céllal indította útjára a kezdeményezést, hogy felhívja az írás-olvasás fontosságára a figyelmet.

 

 

 

 

Szeptember 11. - Varró Dániel születésnapja

jeles napok 2023 szeptember varro danielVarró Dániel 1977. szeptember 11-én született Budapesten. Első verseit 12 éves korában (1989) írta. Az ELTE-BTK magyar-angol szakára járt. Gimnazista kora óta publikál verseket és műfordításokat különböző irodalmi lapokban és folyóiratokban. Műfordítói tevékenységet végez, verseket, színdarabokat fordít. Drámafordításait és egyéb (önálló vagy másokkal közösen írt) színházi munkáit számos budapesti és vidéki színház tűzte műsorára. Önálló kötetei mellett több (főleg gyerekeknek szóló) kötet társszerzője is. Könyvtárunknak már kétszer - 2017-ben és 2019-ben is vendége volt.

 

 


 

  Szeptember 13. - Aggtelek a Világörökség része

jeles napok 2023 szeptember aggtelek

1996-ban, ezen a napon nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangokat. Az Aggteleki Nemzeti Park az első olyan nemzeti park az országban, amely a geológiai értékek védelmére alakult meg. Területén sok védett növény- és állatfaj is előfordul. További érdekességeket a A hónapj ajánlata - 2013 szeptember című részben olvashatsz.

 

 

 

Szeptember 17. - Honti Antal születésnapja

jeles napok 2023 szeptember honti antal

1921. szeptember 17-én született Gyomán. Tervezőgrafikus, festő, dekoratőr, fémmű-ves, belsőépítész volt. Szülei kereskedőnek szánták. A kereskedőiskolából a háborúba csöppent, majd hadifogságba került. Hazatérése után nem volt lehetősége a továbbtanulásra. 1948-1953 között a mezőtúri fazekasok között alkotott. Tervezett, és készített: faliújságot, plakátot, kiállító-pavilont. Az agyag, textil, fa, papír mellet kedvenc anyaga a réz volt. A Honti Műhely Galéria előadásait saját lakásán szervezte, széles körben ismert legendás előadások voltak itt. A művészről megjelent könyv itt olvasható.

Honti Antal munkásságát a Települési Értéktár Bizottság felvette a Gyomaendrődi Értéktárba.

 

 

 

 

 

  Szeptember 23. -  Őszi napéjegyenlőség

jeles napok napejegyenlosegIdén szeptember 23-ra esik az őszi napéjegyenlőség. Ezen a napon pont ugyanolyan hosszú lesz a nappal, mint az éjszaka. Ettől fogva pedig az éjszaka hossza növekszik majd, egészen decemberig. A hosszabb esték nagyon alkalmasak olvasásra, családi társasjáték bajnokságokra, beszélgetésre.

 

 

 

Szeptember 24. - A szív világnapja

jeles napok a sziv vilagnapjaA Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre - mindig szeptember hónap utolsó vasárnapján - rendezik meg a Szív Világnapját, melyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága minden évben szeptember végén, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. A szív és ér-rendszeri betegségek jelentős része elkerül-hető egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal.

 

 

 

 

 

 

 Szeptember 29. - Szent Mihály napja

jeles napok szent mihaly napjaA szeptemberi jeles napok közül kiemelke-dik Szent Mihály napja. E napot a gazdasági év fordulójaként tartották számon az állattartók, és a Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza. A pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja volt.

Sokféle, időjárással kapcsolatos szólás, köz-mondás ismeretes Szent Mihály-napra vo-natkozóan, például: „Aki Szent Mihály napján gatyába öltözik, attól nem kell tanácsot kérni;” „Aki Szent Mihály nap után szalmakalapban jár, attól nem kérdenek tanácsot.” Vagyis aki Szent Mihály nap után is úgy öltözik, mint nyáron szokott, az nem lehet okos ember. Szeptember 29. után már nem nő a fű, mondják is: „Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehetne kihúzni a füvet.”

Szent Mihály napja után kezdték a kukoricát törni. E nappal megkezdődött az ún. kisfarsang ideje, a lakodalmazások őszi időszaka, mely Katalin napjáig (nov. 25.) tartott.

 

 

Szeptember 30. - Benedek Elek születésnapja - Népmese Napja

jeles napok benedek elek mesei1859. szeptember 30-án született Benedek Elek újságíró, író, a „nagy mesemondó”. Mint meseíró, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője. Ifjúsági írásaival, szer-kesztői működésével az élen járó pedagógu-sok között foglal helyet.


2005 óta, a Magyar Olvasástársaság kezde-ményezésére, ez a nap a Népmese Napja. Könyvtárunk is minden évben egy rendez-vény keretében emlékezik meg erről a nap-ról, így tisztelegve a nagy mesemondó emlé-ke előtt.