A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2020 szeptember

Greenpeace

 

 01

Greenpeace /ejtsd grínpísz/

1971-ben alapították a kanadai Vancouverben. Központja Amszterdamban (Hollandia) található. A szervezet célja, hogy kampányaival minél szélesebb körben terjessze a környezettudatos szemléletet és életmódot, valamint hogy felderítse a természetet és az emberi környezetet pusztító tevékenységeket, és ezek felelőseit változtatásra bírja.

 

 02

 

Elsősorban látványos és bátor akcióiról ismert. Világszerte mintegy 400 000 ember vesz részt önkéntes munkájával a Greenpeace tevékenységében.

A szervezet mindenfajta politikai szervezettől és irányzattól elhatárolódik.

 03

 

04

A Greenpeace nemzetközi kampányt folytat a következő témákban

átállás a megújuló energiaforrásokra 

a globális felmelegedés megállítása

a genetikailag módosított élőlények (GMO) előállításának betiltása

a tengerek szennyezésének és a tengeri élővilág pusztításának beszüntetése

a trópusi esőerdők megmentése

a különböző mérgező vegyi anyagok kibocsátásának beszüntetése

 

 05


A Greenpeace nemzetközi szervezetként több mint 55 országban van jelen.
Kizárólag magánszemélyek adományait fogadja el, közel 3 millió ember támogatja a szervezetet adományaival.
A szervezet nem fogad el pénzt vállalatoktól, kormányoktól, sem politikusoktól, így őrzi meg teljes függetlenségét.

 

 

 1971

 

1971

A Greenpeace-t egy maroknyi fiatal alapította Kanadában. Kibéreltek egy kis halászbárkát, amellyel elvitorláztak Vancouverből egészen az alaszkai Amchitka-szigetekig, hogy jelenlétükkel megakadályozzák a tenger alatti nukleáris robbantásokat. Az Egyesült Államok haditengerészete azonban rövid úton visszafordulásra kényszerítette őket – de így, a látszólagos kudarc ellenére is sikerült felhívniuk a közvélemény figyelmét a nukleáris kísérletek veszélyeire. Az eredmény sem maradt el: a nyilvánosság nyomására 1972-ben leállították az amerikai atomkísérleteket.

 

 1983

 

1983

A Greenpeace munkájának is köszönhető, hogy létrejött az az egyezmény, mely tiltja a radioaktív hulladékok tengerbe süllyesztését.

 1985

 

1985

A Greenpeace Rainbow Warrior nevű hajója az új-zélandi Auckland kikötőjében állt. A hajóval a Moruroa-zátonyhoz indultak volna, hogy békésen tiltakozzanak a francia állam csendes-óceáni atomkísérletei ellen. A hajót azonban a kikötőben felrobbantották.

Később kiderült, hogy a francia titkosszolgálat emberei követték el a támadást. Az esetből óriási nemzetközi botrány kerekedett, a Greenpeace nevét pedig az egész világ megismerte.

 1997

 

1997

Létrejött a kiotói jegyzőkönyv

Az iparosodott országok vállalták, hogy csökkentik üvegházhatású gáz-kibocsátásukat. A Greenpeace és más környezetvédelmi szervezetek közel 10 éven át dolgoztak azért, hogy a kormányok végre cselekedjenek a klímavédelemért.

 06 2002 –ben alakult meg magyarországi szervezete.
A szervezet célja, hogy hazánk talaja, levegője és vizei is tiszták legyenek, hogy mindannyian egészséges, vegyszermentes élelmiszereket fogyaszthassunk és egészséges levegőjű, zöld városokban élhessünk.
 2002

 

2002

A Greenpeace irodát nyitott Magyarországon, és fellépett a Sajó és a Tisza szennyezése ellen

Az Észak-Magyarországi Vegyiműveknél vegyvédelmi ruhákba öltözött aktivisták a gyárból kifolyó mérgező vizet hordókba töltötték, majd „Rendkívül mérgező” felirattal ellátva a gyár bejárata elé vitték. Azonnali szennyezéscsökkentő intézkedések bevezetését követelték.

   
 2005

 

2005

GMO-mentes/génmódosítás/ Magyarország

A kormány 2005-ben tilalmat vezetett be a génmódosított kukorica hazai termesztésére. A követelés hatására megszületett döntés nemzetközi szinten is komoly sikernek számított. A GMO-mentesség az Alaptörvénybe is bekerült.

 2007

 

2007

A Rába habzásának megfékezése

Greenpeace-aktivisták habbal fújták be a feldbachi Boxmark /Ausztria/ bőrgyár bejáratát, tüntetve a Rába folyó évek óta tartó szennyezése ellen. Mintavételeik és látványos demonstrációik hatására a bőrgyárak beszüntették a szennyezést.

 2010


2010

A Mátrai Erőmű bővítésének megakadályozása

A Mátrai Erőművet egy új blokk megépítésével akarták bővíteni. Az erőmű már így is Európa legszennyezőbb erőművei közé tartozott. Az új blokk mintegy 2,5 millió tonna további szén-dioxid-kibocsátással terhelte volna a légkört és súlyosbította volna a klímaváltozást. A WWF és a Greenpeace közös fellépésének köszönhetően a kormány elállt a szénerőmű bővítésétől.

 2013

 


2013

Uniós szintű vizsgálat indult az almásfüzitői vörösiszap-tározó kapcsán

Az almásfüzitői tározó a kolontári után hazánk második legnagyobb vörösiszap-tározója. A Greenpeace 2011 óta kampányol azért, hogy a közvetlenül a Duna partján lévő, szivárgó tározóba ne hordhassanak további veszélyes anyagokat. Panaszunkat követően a tározóval kapcsolatban feltárt szabálytalanságok miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított.

 

 2018


2018

Védelmet kaptak a méhek: az EU betiltotta három méhgyilkos vegyszer uniós használatát

Európa-szerte számos civil szervezet dolgozott azon, hogy beporzóink védelmet kapjanak a méhgyilkos vegyszerekkel szemben. Az Európai Bizottság javaslatára az Unió betiltotta a három méhgyilkos neonikotinoid szabadföldi használatát.

 07
2020. július

Megszületett a műanyagszennyezés felszámolását célzó törvény

Budapest, 2020. július 3. – A Greenpeace Magyarország saját sikerének tartja, hogy az ezen a napon megszavazott hazai műanyagtörvény az uniós előírásokon túlteljesítve kiterjed a műanyag zacskókra is: részben tiltja, illetve szigorúan adóztatja azokat.