A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2023 június

2023-ban az év emlőse a vakond

honap ajanlata 1

 

honap ajanlata 2

 

honap ajanlata 3

 

honap ajanlata 4

 

honap ajanlata 5

 

honap ajanlata 6

 

 

 

A Vadonleső Program – Magyarország egyik legelső, úgynevezett közösségi adatgyűjtő programja – önkéntesek bevonásával, a 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatainak gyűjtését végzi 2009 óta. Az Év emlőse kezdeményezés keretében már a tizedik fajt emelték a figyelem középpontjába azzal, hogy egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet a kiválasztott védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire és a környezetre gyakorolt hatására. 2023-ban a vakondot választotta az Év emlősének a Vadonleső Program.

 

  


A vakond élete jelentős részét a föld alatt tölti, kiválóan alkalmazkodott a föld alatti életmódhoz. Komoly járatrendszert alakít ki magának. Folyamatosan karban tartja, tisztítja az alagutakat.

 

 

A mozgékony állattal sokkal ritkábban találkozhatunk, mint jelenlétének közvetett bizonyítékaival, a vakondtúrásokkal, amelyek az akár 100 méternél is hosszabb, elágazó járatrendszeréből összegyűjtött, felszínre hozott talaj kupacai. Skandinávia és egyes mediterrán területek kivételével egész Európában elterjedt, hazánkban is, a mocsaras, köves, szikes területek és az intenzíven művelt szántóktól eltekintve szinte minden élőhelyen megtalálható.

 

 

A közönséges vakond teljes hossza 15–17 cm. Végtagjai nagyon rövidek és vízszintes helyzetűek. Nagyon széles tenyere mindig kifelé és hátrafelé fordul. Rövid ujjai kötőhártyával vannak összekötve és széles, lapos, tompa élű, de erőteljes karmai vannak. A kicsiny és rövid lábak ujjai különváltak.

 

 

 

 


Körülbelül mákszemnagyságú szeme teljesen a bundába rejtett. Az apró fülön nincs fülkagyló, van azonban egy kis bőrszegély, amely a hangjárat kinyitására és elzárására szolgál.

 

 

 


Az egyneműen fekete, bársonyos szőrzet mindenütt nagyon tömött, rövid és puha. A nőstény karcsúbb, mint a hím, s a fiatal állatok kissé szürkések. A Kárpát-medencében a teljesen sárgásfehér vagy tiszta fehér színű példányok sem ritkák. Teljesen kopasz vakondot is fogtak már. 
A vakond védett állat. Túrásaival gondot okozhat ugyan a gazdáknak, de rengeteg rovart fogyaszt el ezért nagyon hasznos. Pénzben kifejezett természetvédelmi értéke ma 25.000,- Ft.

 

 


Egy közimert vakond, akiről könyvek és filmek szólnak. Mindig történik vele valami érdekes. Könyvtárunkban sok történetet találhatsz róla.