Jeles napok - Július

jeles napok 2024 julius Július az év hetedik hónapja, 31 napos. A római naptárban kezdetben az ötödik hónap volt, csak később, Julius Caesar uralkodása alatt szervezték át az addig használt római-naptárt, vezették be a Julianus-naptárt megalapítva a 365 napos évet, 4 évenkénti szökőévvel, és nevezték át ezt a hónapot júliusra. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi. Ismeretes Nyárhó néven és Áldás havaként is. Jakab napjához népi időjóslás kapcsolódik, amely egész télre jövendöl: ha ezen a napon sok a felhő, sok lesz a hó, ha nagyon süt a nap, akkor télen nagy hideg várható, ha meg süt is, esik is, akkor enyhébb lesz a tél.

 

 

Hónap ajánlatai

2024: 2024 gyógynövénye: a borsmenta
2023: 150 éves gyomaendrődi fekete nyárfa
2022: Kner Albert
2021: Nagymacskák
2020: A Hold
2019: A fagyi
2018: Nejlonzacskó Mentes Nap
2017: Vizes világbajnokság
2016: Olimpia Rio de Janeiro
2015: Lóvasút
2014: Balatoni halak
2013: Vasútas Nap
2012: Kenyérsütés
2011: Nyári vegyes

 

Július 1. Semmelweis-nap, a magyar egészségügy ünnepe
Július 2. Vidovszky Béla születésnapja
Július 7. Csokoládé világnapja
Július 13. Vasutas Nap
Július 17. Nagy László születésnapja
Július 19. Móra Ferenc születésnapja
Július 22. A Hold napja

 

 

Július 1. - Semmelweis-nap - a magyar egészségügy ünnepe

jeles napok 2024 semmelweis

Július elseje minden évben a magyar egészségügy ünnepe. 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának felfedezője, akit ezért az anyák megmentőjének tartanak. Rájött, hogy a kórt maguk az orvosok terjesztik: a boncolásokat is végző orvosok a fertőtlenítő kézmosás hiányával adják át a szülő nőknek a fertőzést. Ma már elképzelhetetlen, hogy vizsgálatokat, műtéteket végezzenek fertőtlenítés, sterilizálás nélkül, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta, csak évekkel később, halála után derült fény az eljárás hasznosságára. 2011 óta ez a nap az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap.

 

 

Július 2. - Vidovszky Béla

jeles napok 2024 vidovszky

Vidovszky Béla 1883. július 2-án született Gyomán. Édesapja Munkácsy Mihály festőművész jó barátja volt. Első olajképét 1902-ben festette iskolatársáról. Ugyanebben az évben iratkozott be a budapesti Mintarajziskolába. Később rajztanári oklevelet szerzett. Müncheni, párizsi és olaszországi tanulmányutat tett. Hazatérése után a szolnoki művésztelepen dolgozott. Itt és a környéken festett tájképei országszerte ismertté tették a nevét. 1924-től Budapesten élt, de sokat járt külföldön. Munkássága során mindenekelőtt tájképeket és enteriőröket(belső helyiségnek, szobarészletnek az ábrázolása) festett. 89 évesen Budapesten hunyt el. Életének és művészetének állít emléket a gyomaendrődi Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjtemény, amely a szintén az ő nevét viselő városi képtárban található öt, ugyancsak városunkhoz kötődő művész alkotásaival együtt. A képtárról itt olvashatsz bővebben.

 

 

  Július 7. - Csokoládé világnapja

jeles napok 2024 csoki vilagnapjaA történetek szerint a világnap azért került erre a napra, mert Európában 1550. június 7-én kezdtek el csokoládét forgalmazni. Emellett a világ országaiban számos csokoládé-ünneppel találkozhatunk, ám mindegyiknek ugyanaz a célkitűzése: a csokoládé élvezetének hirdetése. És hogy miért szeretik annyian „a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, ... az édes csokoládét, a keserű csokoládét, ... a mogyorós csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon”? Talán azért, mert bár a csokiban nincs boldogsághormon, de fogyasztásakor béta-endorfin szabadul fel a szervezetünkben. Az endorfinok (az agyban termelődő hírvivők) pedig csökkentik a fájdalomérzetet. A szerotoninszintet is növeli, ezek is összefüggésbe hozhatók azzal, miért lesz jobb kedvünk, ha csokit eszünk.

 

Július 13 - Vasutas nap

jeles napok 2024 vasutasnap

A vasutasok ünnepét a vasutasnapot 1961-től július második szombatján rendezik. A kulturális és szórakoztató jellegű, vasúttal és vasutasokkal kapcsolatos programokon kívül a szakma ünnepére és kitüntetések átadására is sor kerül. Országszerte a nagyobb városokban vasutasnap juliálisokat tartanak. A vasutasnapi rendezvényeken lehetőség nyílik a közös kikapcsolódásra, felhőtlen szórakozásra és arra, hogy a vasutas család tagjai szót váltsanak a hivatás örömeiről és gondjairól, s közben jól érezzék magukat, koncertekkel, színpadi produkciókkal várják a látogatókat. Hagyománnyá vált, hogy a vasutasnapi ünnepségeket a Magyar Vasúttörténeti parkban rendezik meg Budapesten. A Hónap ajánlatában itt olvashatsz a vasútról.

 

 

Július 17. - Nagy László születésnapja

jeles napok 2024 nagy laszloNagy László (1925–1978) a huszadik század egyik legnagyobb hatású magyar költője, Felsőiszkázról indult. Rajztehetségét látva középiskolai tanára biztatta képzőművészeti tanulmányokra. Nagy László festőművésznek készülve érkezett 1946-ban Budapestre, majd átiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészkarára. Igazságkereső törekvéséhez következetesen ragaszkodott, ezért 1956 után nyolc évig nem adták ki verskötetét. A Kisdobos című gyereklap munkatársa lett, ahová Zelk Zoltán hívta, ekkor írta gyerekverseit is. 1959-től haláláig az Élet és Irodalom képszerkesztője később főmunkatársa. A műfordítás is jelentős része lett munkásságának. Az 1960-as évekre a 20. századi magyar líra kiemelkedő, egyéni hangú költőjévé vált. A Ki viszi át a szerelmet című verse a költő legismertebb műve lett.

 

 

 

 

Július 19. - Móra Ferenc születésnapja

jeles napok 2024 mora ferencMóra Ferenc Kiskunfélegyházán született 1879–ben. Szegeden hunyt el 1934-ben. Író, újságíró, muzeológus volt. Pályáját versírással kezdte. Ifjúsági művei, amelyeket gyermekkori élményei ihlettek, a magyar ifjúsági irodalom klasszikusává tették. Legismertebb, klasszikussá vált gyermekregénye a Kincskereső kisködmön. Legismertebb gyermek és ifjúsági művei: Az Aranyszőrű bárány, A cinege cipője, Az égbelátó, Hannibál föltámasztása, A hatrongyosi kakasok, Hol volt, hol nem volt, Zengő ABC, Dióbél királyfi, Dióbél királykisasszony, Rab ember fiai, Mindenki Jánoskája, Csilicsali Csalavári Csalavér, Filkó meg én, Kincskereső kisködmön.

 

 

 

Július 22. - A Hold napja

jeles napok 2024 a hold napja1969-ben a híres Apollo-program keretében Neil Armstrong és Edwin Aldrin ezen a napon léptek első emberekként a Holdra. Az expedíció harmadik tagja Michael Collins volt, aki Hold körüli pályán keringett a parancsnoki űrhajóval, míg két társa a holdkomppal leszállt a felszínre. A holdraszállás hatalmas lépés volt az emberiség űrutazási történelmében, ezért az eseményről való megemlékezésnek szenteljük ezt a világnapot. A Holdról és az Apollo-programról bővebben itt olvashatsz.