A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Július

Július - Szent Jakab hava

 

jeles napok 2021 viragok

Július az év hetedik hónapja, és 31 napos. A római naptárban, kezdetben ez az ötödik hónap volt. Ennek megfelelően latinul eredetileg Quintilis („ötös") volt a hónap neve, csak később Julius Caesarról nevezték át júliusra. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi. Egészen a 18. századig a hónap nevét a Júlia keresztnévből származtatták. A Jeles Napokban a hónap nevezetesebb napjairól, a 2021. július Hónap ajánlatában a nagymacskákról olvashatsz.Bartos Erika: Gyümölcskosár

Itt van a nyár, száz napsugár
hívogat a kertbe!
Érik a sok édes gyümölcs
szaladj gyorsan, szedd le!

Piros almát almafáról,
körtefáról körtét,
akassz meggyet füleidre,
szedj apró ribiszkét!

Falatozz a földről epret,
dús bokorról málnát,
tálba szedd a sötét szedret,
vödörbe a szilvát!

Barackfának tetejéről
integess a Napnak,
szőlőtőke ezer fürtjét
puttonyodba dobjad!

Végül itt egy görögdinnye,
hatalmas, zöld labda,
gurítsd haza, úgysem fér be
gyümölcskosaradba!

 

Hónap ajánlatai

2021: Nagymacskák
2020: A Hold
2019: A fagyi
2018: Nejlonzacskó Mentes Nap
2017: Vizes világbajnokság
2016: Olimpia Rio de Janeiro
2015: Lóvasút
2014: Balatoni halak
2013: Vasútas Nap
2012: Kenyérsütés
2011: Nyári vegyes

 

Július 1. Semmelweis-nap, a magyar egészségügy ünnepe
Július 2. Vidovszky Béla születésnapja
Július 3. Zacskómentes világnap
Július 5. Macskák Világnapja
Július 7. Csokoládé világnapja
Július 10. Vasutas Nap
Július 13. Nagymamák Világnapja
Július 17. Emoji világnap
Július 19. Móra Ferenc születésnapja
Július 22. A Hold napja
Július 29. A tigrisek világnapja
Július 31. Balatoni Halak Napja

 

 

Július 1. - Semmelweis-nap - a magyar egészségügy ünnepe

 

jeles napok semmelweis ignac

 

Ezen a napon 1818-ban született Semmelweis Ignác Fülöp magyar orvos, az „anyák megmentője". Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe.


Az orvosok és orvostanhallgatók boncolásokat végeztek majd kézfertőtlenítés nélkül vizsgálták az állapotos asszonyokat. Ettől azok vérmérgezést kaptak. Ez volt az úgy nevezett gyermekágyi láz. Semmelweis Ignác az orvosokat kötelezte a klórmész-oldatos kézmosásra, így egyik emberről nem került át a fertőzést okozó baktérium a másik személyre. Komoly harcot kellett vívnia a kollégáival, mert az intézkedés népszerűtlen volt. Ma már elképzelhetetlen, hogy vizsgálatokat, műtéteket végezzenek fertőtlenítés, sterilizálás nélkül.

 

 

Július 2. - Vidovszky Béla

jeles napok julius vidovszky bela

Vidovszky Béla Gyomán született 1883. július 2-án. Édesapja Vidovszky Ferenc a község akkori főjegyzője volt. Édesanyja Launer Ida Béla mellett még öt másik fiúgyermeket és egy kislányt nevelt. Vidovszky elemi iskoláit Gyomán végezte, majd Szarvason és Békéscsabán járt gimnáziumba. 1905-ben rajztanári oklevelet szerzett, 1905-1907 között a Képzőművészeti Főiskola továbbképzős művészhallgatója volt. 1914-1918 között háborús témájú képeket festett.
Pályája csúcsára 1920-1930 között érkezett. 1924-ben Halászbárka a Tiszán c. képével, 1934-ben Vadász című képével nyert el a Nemzeti Szalon aranyérmét. 1966-ban a Csók István Galériában rendezett kiállítás nagy sikert hozott, a Munkaérdemrend Arany fokozatát kapta meg. 1973-ban hunyt el, hamvait a Farkasréti temetőben helyezték el. Alkotásaiból, néhány használati tárgyából állandó kiállítás van a gyomaendrődi Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjtemény- Városi Képtárban. A képtár udvarán állították fel szobrát, az épület falán emléktáblát helyeztek el. Városunkban utcát is neveztek el róla. A képtárról itt olvashatsz bővebben.

 

 

 

Július 3. - Zacskómentes világnap:

zacsko mentesA zacskómentes világnap 2008 óta próbálja felhívni a figyelmet a környezetünket és egészségünket veszélyeztető műanyag zacskókra. Napjainkra egyre sürgetőbbé vált a probléma megoldása. Ma már nem csak műanyag csomagoló anyagok okoznak problémát. Egyre többen ismerik fel, hogy túl sok csomagolást használ a világ. A zacskómentes világnapról bővebben,  a 2018. júliusi A Hónap Ajánlatában olvashatsz.

 

 

 

Július 5. - Macskák Világnapja

 

jeles napok 2021 cicak

A macskák titokzatosak, szépek, aranyosak, különlegesek. Igazán megérdemlik, hogy legyen világnapjuk. Álljon itt néhány idézet a macskákról:.

„A macska: egy apró oroszlán, aki szereti az egereket, utálja a kutyákat, és pártfogolja az emberi lényeket.” Oliver Herford

„Ha egy macska nyávog a lábadnál és felnéz rád, az élet mosolyog rád.” Kedi - Isztambul macskái c. film

„A kutya látja, hogy eteted, itatod, szállást adsz neki, és gondoskodsz róla, ezért azt gondolja: Isten vagy! A macska is látja, hogy eteted, itatod, szállást adsz neki, és gondoskodsz róla, ezért azt gondolja: Isten vagyok!” Christopher Hitchens

 

 Július 5. - A csokoládé világnapja

jeles napok 2021 csokoladeA csokoládé világnapját évente július 7-én csokoládé fogyasztással ünneplik. Néhány forrás az 1550. év ezen napjára teszi a csokoládé Európába való megérkezését.
Az étcsokoládéról bebizonyították, hogy fogyasztásával javítható a memória, a reakcióidő és a problémamegoldó készség is, mivel serkenti az agy vérkeringését. Javítja a látást rossz körülmények között, emellett csökkenti a vérnyomást, és pozitív hatással van a koleszterinszintre és a vérlemezkék mennyiségére.

 

Július 10 - Vasutas nap

jeles napok 2021 gozmozdony

A hagyományokhoz híven, július második hétvégéjén rendezik meg, az idén 67. alkalommal a Vasutasok Napját. Hagyománnyá vált az országban, hogy ezen a napon az ország nagyobb városaiban juliálisokat rendeznek, többek között a Magyar Vasúttörténeti parkban is, Budapesten. Ezen a napon kerül sor a vasutas tisztavató ünnepségre is.
A Hónap ajánlatában olvashatsz a vasútról /2013. július /, és arról milyen volt a tömegközlekedés a vasút előtti időkben./2015. július/

jeles napok 2021 mozdony

 

 

  Július 13. - Nagymamák Világnapja

 

jeles napok 2021 nagymamak

A nagymamák sok mindenben egyedit alkotnak. Ők készítik a legfinomabb süteményeket, lekvárokat, és ők tudják a legtöbb mesét, a legtöbb verset. Ők azok, akik kiszínezik gyermekkorunkat. A jóságos, vajszívű nagymama biztos támasz minden unoka számára. Elkényeztet, óv és véd, elhalmoz szüntelen szeretetével. A „jó öreg" nagyi minden problémára talál megoldást, nincs számára lehetetlen.

 

 

 

Galambos Bernadett:
A Maminál

 

Amikor a Mamihoz megyünk
boldog vagyok nagyon
Nagy ott a dáridó,
van ott vigalom!

A Mami mindent tud:
süt és főz finomat,
fogócskázik velünk,
ölbe vesz, simogat.
Elaltat, becézget,
meséje ringató...

Nagyon fáj a háta,
fogóba mégis hívható.
Együtt szalad velünk,
olyankor fiatal,
elmúlik arcáról a ránc,
eltűnik szeméből a gond, a baj.

Amikor a Mamihoz megyünk,
boldog vagyok nagyon,
megölelem, megcsókolom
és ő is szeret, tudom.

 

Július 17. - Emoji világnap

jeles napok 2021 emojiJúlius 17-én a szövegbe ágyazott hangulatjeleket ünnepeljük. Manapság már teljesen az internetes "közbeszéd" részei az emojik - a név a japán e (kép) és moji (karakter) szórészletek összevonásával terjedt el. Scott Fahlman számítástechnikai tudós nevéhez kötődik a két klasszikus :-) és a :-( "orros" mosolygó és szomorú hangulatjel. Később aztán az orrok lemaradtak (többek között a karakterspórolás miatt az SMS-ekben és a Twitter bejegyzésekben), ezért jött a :) meg a :( és az összehúzott szemmel röhögő xD és összes mutációi. Manapság már platformokon átjárható a módszer, tehát ha a Google rendszerében küldünk egy vigyorgó fejet a szövegben egy iPhone-ra, ott is ugyanúgy vigyori fejet kapunk.

 

Július 19. - Móra Ferenc születésnapja

jeles napok julius mora ferencMóra Ferenc Kiskunfélegyházán született 1879–ben. Szegeden hunyt el1934-ben. Író, újságíró, muzeológus volt. Pályáját versírással kezdte. Ifjúsági művei, amelyeket gyermekkori élményei ihlettek, a magyar ifjúsági irodalom klasszikusává tették. Legismertebb, klasszikussá vált gyermekregénye a Kincskereső kisködmön. Legismertebb gyermek és ifjúsági művei: Az Aranyszőrű bárány, A cinege cipője, Az égbelátó, Hannibál föltámasztása, A hatrongyosi kakasok, Hol volt, hol nem volt, Zengő ABC, Dióbél királyfi, Dióbél királykisasszony, Rab ember fiai, Mindenki Jánoskája, Csilicsali Csalavári Csalavér, Filkó meg én, Kincskereső kisködmön.

 

 

 

 

 

 

Július 22. - A Hold napja

jeles napok 2021 apollo 11(Neil Armstrong, Michael Collins, Edwin Aldrin)

Apollo–11 volt a neve az űrhajónak, melynek legénysége először lépett a holdra. Ez volt az első kísérlet a holdra szállásra, amely egyben az első sikeres holdra szállás is lett. A sikeres holdra szállás az emberiség legnagyszerűbb tudományos eredményei közé sorolt, máig ható teljesítmény. Neil Armstrong és Edwin Aldrin 1969-ben ezen a napon léptek a Holdra. Az expedíció harmadik tagja Michael Collins volt, aki Hold körüli pályán keringett a parancsnoki űrhajóval, míg két társa a holdkomppal leszállt a felszínre.

 A Holdról olvashatsz a 2020. júliusi Hónap ajánlatában.

 

 Július 29. - A tigrisek világnapja

jeles napok 2021 tigrisA tigrisek világnapját 2010 óta ünneplik. A világnap célja, hogy a vadon élő tigrisekre, mint veszélyeztetett fajra, felhívja a figyelmet. Mára már bebizonyosodott, hogy az orv vadászat a kihalás szélére sodorta ezt az állatot. A tigrisek a ragadozók rendjébe, a macskafélék családjába tartozik. A tigris a legnagyobb testű macskaféle. Több alfaja is ismert, mindegyik veszélyeztetett.

 

 

 

Július 31. Balatoni Halak Napja

 

jeles napok 2021 naphal
Naphal

jeles napok 2021 ezustkarasz
Ezüstkárász

jeles napok 2021 bodorka
Bodorka

jeles napok 2021 torpeharcsa
Törpeharcsa

 

 

2004. óta tartják számon július 31-ét a jeles napok között a balatoni halak napjaként. Az akkori környezetvédelmi miniszter ezzel a kezdeményezéssel kívánta felhívni a figyelmet hazánk – és Európa – legnagyobb tavára, a Balatonra. 34 halfaj fordul elő a Balatonban. Például a bodorka, a fenékjáró küllő, fejes domolykó, kövi csík, fürge csele, szivárványos ökle, a küsz, a naphal, sügér az ezüstkárász. Terjedőben van az amuri géb, razbóra, a naphal és a törpeharcsa. Erről többet olvashatsz a 2014. Július Hónap Ajánlatában.