A hónap ajánlata - 2024 július

2024 gyógynövénye: a borsmenta

 

honap ajanlata 1 borsmenta

honap ajanlata 2 borsmenta

honap ajanlata 3 menta viraga

honap ajanlata 4 illoolaj

honap ajanlata 5 szaritott menta

honap ajanlata 6 arab teazas

 

Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2024-ben a borsmentát (Mentha x piperita) választotta az év gyógynövényének. A borsmenta sokak által ismert gyógy- és fűszernövény. A gyógyászat, az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar is nagy mennyiségben használja.

 

 

 

Az árvacsalánfélék családjába tartozó menták nemzetsége szerte a világon népszerű, és a legrégebben termesztett gyógynövények közé tartoznak. Különböző mentafajokkal szinte az egész Földön találkozhatunk, nemzetségükbe közel 40 faj és hibrid tartozik. A borsmenta a vízi menta (Mentha aquatica) és a fodormenta (Mentha spicata) kereszteződésével jött létre.

 

 

 

 

 

A borsmenta lágyszárú, földalatti módosult hajtásokkal áttelelő, évelő növényfaj. 30-80 cm magas, szögletes szára lilás színű. Levelei keresztben átellenesek, lándzsás alakúak, fogazott szélűek. Sötét- vagy középzöld színűek, erezetük lilás színű is lehet. Összetett lilás virágzata a szár csúcsán helyezkedik el. Csírázóképes magot nem termel, kizárólag vegetatív úton szaporítható. Virágzás kezdete előtt, július közepéig érdemes vágni, hiszen hatóanyagtartalma ilyenkor a legmagasabb.

 

 

 


Az illóolaj céljára betakarított mentát vízgőz-desztillációval lepárolják, és az így nyert illóolajat sötét színű, légmentesen zárt üvegekben, hűvös helyen tárolják. Az illóolajat, illetve a belőle nyert mentolt tartalmazó krémeket antibakteriális, hűsítő és enyhe helyi érzéstelenítő hatása révén használják például csípések, kiütések esetén. A kezelt terület vérkeringésének fokozásával enyhíti az ízületi- és izomfájdalmat. Hatásos még a megfázás és köhögés enyhítésére, feszültségtípusú fejfájás kezelésére.

 

 


A levelét friss vagy szárított állapotban tea készítésére, italok ízesítésére használjuk. Teáját emésztési zavarok tüneti kezelésére használják. A mentol fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó. Fáradtság vagy energiaszint csökkenés esetén élénkít és felfrissít, fokozza a koncentrációt. Teák mellett nyáron limonádékban, szörpökben, sőt a világszerte ismert és kedvelt mojito koktélban is találkozhatunk vele.

 

 

 
Míg a mérsékelt éghajlatú országokban teáját leggyakrabban télen isszák, az arab világ embere még a sivatagban is nagy mennyiségben fogyasztja az erősre főzött teát. A forró mentatea nemcsak az emésztésre gyakorol kedvező hatást, de izzasztó hatásának köszönhetően a szervezet hőháztartását is kedvezően befolyásolja. A hőségben elsőre egyáltalán nem kívánt forró mentatea sokkal jobb hűsítő, mint bármelyik cukros üdítőital.