A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Június

 

 Június - Szent Iván hava

jeles napok junius 2021Ősi magyar néven, Szent Iván hava, az év hatodik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. Nevét Júnóról kapta (római istennő), aki Jupiter felesége volt. A 18. századi nyelvújítók szerint a június: Termenes. A népi kalendárium Szent Iván havának nevezi.

 

 

 

A Hónap ajánlata

2022. - Kner Erzsébet

2021. - A madárvilág építőmesterei

2020. - A Duna

2019. - A vakáció története

2018. - Bográcsozás

2016. - A strandról

2015. - Aratás

2014. - Szent Iván napja

2013. - Múzeumok éjszakája

2012. - Londoni olimpia

2011. - Vakáció

 

Június  2.
  Húsmentes Világnap
Június  3.
  Kozma Lajos születésnapja
Június  5.
  Környezetvédelmi világnap
Június  8.
  Óceánok világnapja
Június  17.
  Az elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem napja
Június  19.
  Apák Napja
Június  21.   Nyári napforduló
Június  21.
  A Nap napja
Június  22.
  Weöres Sándor születésnapja
Június  23.
  Olimpia napja
Június  25.
  Fenákel Judit születésnapja
Június  25.
  Barlangok napja
Június  29.
 

Nemzetközi Duna-nap

 

 

Június 2. - Húsmentes világnap

jeles napok 2022 husmentes vilagnapA kiterjedt hús- és tejtermelés rendkívüli mértékű környezet rombolást okoz: tönkreteszi az erdőket, a Föld zöldterületének egynegyedén legeltetés folyik; a vizek szennyezettek lesznek, és a tehenek metán kibocsátása melegedést okoz. Erre a komplex jelenségre kívánja felhívni a figyelmet a világnap, mely 2015-ben indult útjára.
A világnap célja: A növényalapú étkezés népszerűsítése, egyúttal a túlzott húsfogyasztás egyénre és a környezetre gyakorolt hatásainak bemutatása.

 

 

Június 3. - Kozma Lajos születésnapja

jeles napok 2021 kozma lajos

 

 

A modern magyar építészet és iparművészet jeles képviselője, Kozma Lajos (Kiskorpád, 1884. jún. 3. – Budapest, 1948. nov. 26.) 1906-ban szerzett építészmérnöki diplomát Budapesten. 1909-ben Párizsban volt ösztöndíjas, Matisse-nál tanult festeni. 1913-ban bécsi mintára megalapította a Magyar Műhelyt bútorok, iparművészeti tárgyak tervezésére. Vagyonos polgároknak tervezett villákat, sok esetben a belsőépítészeti feladatokat is ő látta el. Kner Imre lakóházát is ő tervezte 1925-ben népies barokk stílusban. Az épületben Nyomdaipari Múzeum van, ahol egy teremben az ő bútorai láthatók.


Épületei szellősek, világosak, hatalmas üvegfelületekkel, teraszokkal ellátva illeszkednek a tájba. A belső kialakítás általában változtatható a család létszámának, illetve az életstílus változásának megfelelően.


A múzeumok éjszakája rendezvényről itt olvashatsz.

 

Június 5. - Környezetvédelmi világnap

kornyezetvedelmi vilagnap

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra" címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A Környezetvédelmi Világnap legfontosabb célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot és rávezesse őket arra, hogy mindenkinek magának kell tennie környezetünk megóvásáért.

A környezetvédelem világméretű szervezetéről, a Greenpeaceről itt olvashatsz.

A környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan a madárvilág építőmestereiről olvashatsz.

 

Június 8. - Óceánok világnapja
jeles napok 2022 oceanok vilagnapja

Bolygónk több mint 70 %-át a világtenger teszi ki. A globális felmelegedés veszélyezteti környezetünket. Ahogy a Föld melegszik, egyre nagyobb veszélybe kerül a tengerek élővilága is. Az 1992 óta megtartott Óceánok világnapja is segít abban, hogy tegyünk valamit és megtaláljuk a módját, hogy mindennapi életünk során is óvjuk a világtengert.

Hallgass zenét Debussy tenger című alkotásából –részlet-

 

Június 17. - Az elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem napja

jeles napok 2021 elsivatagodas 1994. június 17-én elfogadták az ENSZ az elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezményét, ezért ez a nap Az elsivatagosodás és kiszáradás elleni küzdelem világnapja.

A Föld felszínének egynegyedét szárazföld borítja. Ezeknek a területeknek környezetét súlyosan fenyegetik különböző hatások: a sivatagok vészjósló mértékben terjeszkednek, és egyre nagyobb a szárazság.

 

 

Június 19 - Apák napja

jeles napok 2022 apak napja

 

Az apák napját Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik. Az apák napját a 20. század elején kezdték el megtartani az anyák napja párjaként. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és ilyenkor a család általában együtt van.

 

  

  Június 21. - Nyári napforduló

jeles napok 2022 nyari napfordulo

A nyári napforduló csillagászati kifejezés.
A nyári napforduló alkalmával a leghosszabb a nappal és az északi féltekén elkezdődik a csillagászati nyár. Ehhez a naphoz számos hagyomány fűződik, mindenekelőtt a Szent Iván-napi tűzünnep. Az „égi tűz" köszöntése nem korlátozódott Szent Iván napjára, a tűzugrás, tűztaposás és más „tüzes" népszokás minden napforduló körüli ünnepnek része volt.

A Szent Iván napi szokásokról itt olvashatsz.

 

Június 21. - A Nap napja

jeles napok 2022 nap napjaCélja, hogy felhívja a figyelmet a megújuló energiaforrásokra, azon belül elsősorban, a napenergia hasznosítására.

A Napenergia Társaság európai tagozatának felhívására első ízben 1994-ben emlékeztek meg hazánkban erről a napról.

 

 

  

Június 22 - Weöres Sándor születésnapja 
jeles napok 2022 weores sandor

Weöres Sándor 1913-ban született ezen a napon, Szombathelyen, és Budapesten halt meg 1989. január 22-én. Költő, író, műfordító, irodalomtudós. Felesége Károlyi Amy költő. 1970-ben kapta meg a Kossuth- díjat.

Első verse 1938-ban jelent meg a Nyugat folyóiratban. Világszemlélete miatt sokáig csak gyermekversei és műfordításai jelenhettek meg. Gyermekeknek írt versein nemzedékek nőttek fel. Ki ne ismerné a Bóbita és Ha a világ rigó lenne verses köteteit? Olvassátok el következő verset:

Nyári este

Árnyak sora ül a réten.
Nyáj zsong be a faluvégen.
Zúg-dong sűrű raj a fákon.
Békák dala kel az árkon.

 

jeles napok 2022 weores sandor vers

Bim-bam! Torony üregében
Érc-hang pihen el az éjben.
Csillag süt a szeder-ágra.
Lassan jön a pásztor álma.

Rezgő-fű a feje-alja.
Nyár-éj ege betakarja.
Bim-bam! Torony üregében
Érc-hang pihen el az éjben.

 

Június 23 - Olimpia napja 
jeles napok 2022 olimpia napja

1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a „Kongresszus az olimpiai játékok felújítására", amelyen elhatározták az olimpia eszme újjáélesztését. Ennek emlékére 1987 óta tartjuk az OLIMPIAI NAP-ot.

A 2012. – A londoni olimpiáról itt olvashatsz.

 

  

Június 25 - Fenákel Judit születésnapja 
jeles napok 2022 fenakel judit

1936. június 25-én született Fenákel Judit, író újságíró számos hangjáték, tárca, újságcikk szerzője. Gyermekkorát Endrődön élte. Elemi iskoláit is itt járta ki. Endrődről Ausztriába deportálták őket édesanyjával együtt. Édesapja a munkásszolgálatban halt meg. A második világháború után édesanyjával Szegedre költözött. A Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát. 1962-1969 között a Csongrád Megyei Hírlap munkatársa volt. 1969-1972 között a Szegedi Egyetem szerkesztője volt. 1972-ben visszaköltözött Budapestre. 1972-től a Nők Lapja főmunkatársa volt 16 évig. 1988-2001 között a Családi lap olvasószerkesztője volt.

Gyermekkorát Endrődön töltötte. Így vall erről: „Endrődhöz fűződő élményeimet szétszórtam könyveimben. Nincs olyan írásom, ami legalább egy vezetéknév, utcanév, egy ház, kerítés képe erejéig ne fűződne Endrődhöz. A gyermekkoromat ott töltöttem, nagyanyámat, édesapámat ott láttam utoljára."

Az író 2022. január 14-én elhunyt.

Június 25. - Barlangok napja

jeles napok 2021 barlangA Barlangok Napját minden év június 25-én ünneplik. Barlangnak a Föld szilárd kérgében természetes úton létrejött, 2 méternél nagyobb, ember által járható üregeket nevezzük. Magyarországon jelenleg 4018 barlangot tartanak számon.

Az Aggteleki Nemzeti Parkról itt olvashatsz.

 

 

Június 29 - Nemzetközi Duna-nap

jeles napok 2022 duna nap

A Nemzetközi Duna Napot 2004 óta minden évben megünneplik a Duna menti országok, azzal a céllal, hogy megemlékezzenek a folyó természeti értékeiről.

A Dunáról itt olvashatsz részletesebben.