A Hónap ajánlata
Bográcsozás
A bográcsozás, vagy bográcsolás ma már leginkább közösségi esemény. A főzésben sokan vesznek részt. Van, aki a tüzért felel, van, aki a nyersanyagok előkészítéséért és van, aki a szakácsnak a bort vagy a sört tölti.
A bográcsban, szinte minden megfőzhető, de leginkább levesek, egytálételek, pörköltek készülnek benne.
A bogrács a nomád élet alapeszköze.
A bográcsozás évszázadokon át nem szabadidős program volt, hanem a mindennapi főzés eszköze. Szabadtűzön főként levest főztek. A híg levesek hagymával, répával, burgonyával, káposztával készültek, de főleg tésztával, tarhonyával dúsították.
A szegényparasztok húst leginkább szalonna formájában fogyasztottak, kenyérrel.
A paraszti táplálkozás nyolcvan százalékát növényi eredetű étek, illetve tésztaféleség tette ki. Húst ünnepnapokon ettek, meg disznóvágáskor.
A pásztorok, a kubikosok a pusztában éltek, és itt főzték bográcsban ételeiket. De bográcsoltak a szőlőművelők, fakitermelők is.
Étkezési szokásaikat nemcsak szegénységük határozta meg, hanem az is, hogy nem tudtak naponta hazajárni, így ott, ahol voltak, s abból, ami adódott, maguk készítették el mindennapi betevőjüket.
A pásztorok a bográcsból közösen kanalazták az ételt. Legelsőként mindig az, aki főzött. Jó időben a bogrács le volt téve a földre, a négy kanál a szélére támasztva. Aki megfőzte az ételt az ült le először enni. Utána a rangidős következett. Ha a legfiatalabb főzött, akkor is ő ült le és evett legelőször.
A honfoglaló magyarok bográcsa cserépből készült, de ezt rövidesen teljesen felváltotta a fém.
Nálunk leginkább a felfelé szélesedő szájú, alul gömbölyű bogrács terjedt el.
A halászlé főzésére használt bogrács. Alul szinte lapos, felfelé szűkölő szájú.
A bográcsban főzés napjainkban sokkal inkább szórakozás, szabadidős program. Manapság is őrzi egyszerűségét. A bográcsban főtt étel minősége a megfelelő tűztől függ. A bogrács alá legjobb, ha keményfa kerül, mert ezek nem égnek nagy lánggal, viszont sokáig tartják a hőt.
Melyek azok az ételek, amik legtöbbször készülnek bográcsban?
Első helyre a bográcsgulyás került. Ezt követte a vörösboros marhapörkölt, a halászlé, a paprikás krumpli, és végül a lecsó.