A hónap ajánlata - 2018 június

A Hónap ajánlata

Bográcsozás

 

 

honap ajanlata 2018 junius 01

 

A bográcsozás, vagy bográcsolás ma már leginkább közösségi esemény. A főzésben sokan vesznek részt. Van, aki a tüzért felel, van, aki a nyersanyagok előkészítéséért és van, aki a szakácsnak a bort vagy a sört tölti.

 

 

 

honap ajanlata 2018 junius 02     honap ajanlata 2018 junius 03

 

A bográcsban, szinte minden megfőzhető, de leginkább levesek, egytálételek, pörköltek készülnek benne.

 

honap ajanlata 2018 junius 04

 

A bogrács a nomád élet alapeszköze.
A bográcsozás évszázadokon át nem szabadidős program volt, hanem a mindennapi főzés eszköze. Szabadtűzön főként levest főztek. A híg levesek hagymával, répával, burgonyával, káposztával készültek, de főleg tésztával, tarhonyával dúsították.
A szegényparasztok húst leginkább szalonna formájában fogyasztottak, kenyérrel.

A paraszti táplálkozás nyolcvan százalékát növényi eredetű étek, illetve tésztaféleség tette ki. Húst ünnepnapokon ettek, meg disznóvágáskor. 

 

 

 

honap ajanlata 2018 junius 05

 

 

A pásztorok, a kubikosok a pusztában éltek, és itt főzték bográcsban ételeiket. De bográcsoltak a szőlőművelők, fakitermelők is.
Étkezési szokásaikat nemcsak szegénységük határozta meg, hanem az is, hogy nem tudtak naponta hazajárni, így ott, ahol voltak, s abból, ami adódott, maguk készítették el mindennapi betevőjüket.

 

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2018 junius 06

A pásztorok a bográcsból közösen kanalazták az ételt. Legelsőként mindig az, aki főzött. Jó időben a bogrács le volt téve a földre, a négy kanál a szélére támasztva. Aki megfőzte az ételt az ült le először enni. Utána a rangidős következett. Ha a legfiatalabb főzött, akkor is ő ült le és evett legelőször.

 

 

 

 

honap ajanlata 2018 junius 07

 

A honfoglaló magyarok bográcsa cserépből készült, de ezt rövidesen teljesen felváltotta a fém.

 

 

 

 

honap ajanlata 2018 junius 08    Nálunk leginkább a felfelé szélesedő szájú, alul gömbölyű bogrács terjedt el.

 

 

honap ajanlata 2018 junius 09

 

 

A halászlé főzésére használt bogrács. Alul szinte lapos, felfelé szűkölő szájú.

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2018 junius 10

 

A bográcsban főzés napjainkban sokkal inkább szórakozás, szabadidős program. Manapság is őrzi egyszerűségét. A bográcsban főtt étel minősége a megfelelő tűztől függ. A bogrács alá legjobb, ha keményfa kerül, mert ezek nem égnek nagy lánggal, viszont sokáig tartják a hőt.

Melyek azok az ételek, amik legtöbbször készülnek bográcsban?

 

 

 

honap ajanlata 2018 junius 11

 

Első helyre a bográcsgulyás került. Ezt követte a vörösboros marhapörkölt, a halászlé, a paprikás krumpli, és végül a lecsó.