A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2011 július

Július - A hónap ajánlata

Július (Ősi magyar nevén, Áldás hava) az év hetedik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos. A római naptárban ez az ötödik hónap volt, csak később Julius Caesarról nevezték át júliusra.

A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek erre a hónapra:

  • Rák (június 21-július 22.) és
  • Oroszlán (július 23-augusztus 22.).

 

Júliust a népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi.


Július 2. Sarlós Boldogasszony napja

Szűz Máriának Keresztelő Szent János édesanyjánál tett látogatásáról emlékezik a keresztény egyház. A nap elnevezése az aratás egykori módjára utal, amikor a nők még sarlóval arattak. Hazánkban az aratás kezdőnapjaként tartják számon.


Július 20. Illés napja

Évszázados megfigyelések szerint ezen a napon, ill. e nap táján gyakoriak a viha-rok. E napon munkatilalom volt, mert úgy gondolták, hogy aki ilyenkor a mezőn dol-gozik, abba belecsaphat a villám, a termést pedig elveri a jég.


Július 22. Mária Magdolna napja

Időjárásjósló hiedelem kapcsolódik ehhez a naphoz: úgy hitték esnie kell az esőnek, mert Mária Magdolna siratja bűneit.


Július 25. Jakab napja

Szent Jakab az apostolok közül elsőként szenvedett vértanúhalált. Ő a búcsújárók, utasemberek, hajósok védőszentje. A néphagyomány szerint Jakab napra kellett learatni a zabot, mert ami kint marad az elvész. A Jakab napi időből jósoltak a várha-tó téli időjárásra.


Július 26. Anna napja, Szűz Mária édesanyjának ünnepe.

Szent Anna különösen tisztelt védőszentje volt a katolikus asszonyoknak, főként a meddő és terhes és szülő nők fohászkodtak hozzá pártfogásért. Kultusza a közép-korban a keddi naphoz kötődött – évszázadokon át asszonyi dologtiltó napnak szá-mított. A hagyomány szerint Anna napkor kezdték el a kender felszedését.

Ezen a napon tarják Balatonfüreden a híres Anna Bált.

A nyári vakáció idejére könyvajánlónkban találhatsz könyveket, amelyeket a hűvösebb napokon a lakásban, vagy éppen a vízparton olvasgathatsz.

Ha meguntad az olvasást, készíts óriás buborék fújót, vagy igyál egy jegeskávét, esetleg lepd meg a családodat egy finom gyümölcs salátával!


Óriás szappanbuborékok

1_buborek Vágd le egy éles késsel egy műanyag üveg alját- ez lesz a fúvószál. Vágd körbe a peremét 0,5 cm mélyen úgy, hogy a bevágások közötti távolságis kb. 0,5 cm legyen. Keverj össze egy műanyag tálban ¼ liter vizet 3 teáskanál mosogatószerrel, 3 kávéskanál étolajjal (ettől lesz csillogó), és 4 kávéskanál porcukorral (ettől tartósabb lesz a buborék)! Mártsd bele az üveg levágott végét a keverékbe, emeld ki, és fújj bele jó erősen az üveg nyakába!

2_csorike

 

Nyári gyümölcssaláta

Hozzávalók: 1 őszibarack, 1 körte, 2 sárgabarack, kb 15 dkg cseresznye, málna, vagy ribizli. fél citrom leve, 2 evőkanál porcukor. Minél színesebb gyümölcsöket választasz, annál pompásabb lesz a saláta.

Mosd meg alaposan a gyümölcsöket, majd csepegtesd le őket. Vágd fel kis darabokra, tedd egy műanyag tálba őket, szórd rá a cukrot és a citromlevet, keverd össze! Egy órán keresztül tárold a hűtőszekrényben. Tálaláskor tejszínhabbal, vagy vanília fagylalttal teheted finomabbá. 3_gyumolcssalata

 

Jeges kávé

4_jegeskave Készíts kávét koffeinmentes, vagy gyerek kávéból. 1 jeges kávéhoz egy adagra lesz szükséged, vagyis 0,5 dl-re. A kávét jól hűtsd le, egy hosszúfalú pohárral együtt. Szépen mutat nagyobb méretű üveg csészében is, vagy öblös talpaspohárban. A pohárba tegyél vanília fagylaltot, vagy jégkrémet. Lassan öntsd rá a kávét, valamint 0,5 dl hideg tejet. A tetejére tégy tejszínhabot, amit csoki reszelékkel, csoki öntettel, vagy tortadarával, esetleg apró szemű díszítő cukorral díszíthetsz. A pohárhoz szívószálat is mellékelj, és nem árt, ha van egy hosszú kanalad is!