Könyvtárunk

A Határ Győző Városi Könyvtár 2008. szeptember 1-én jött létre, jogelőd intézményei - a gyomai és az endrődi könyvtár- összevonásával. A gyomai könyvtár 1949-től, az endrődi 1952-től állt a lakosság szolgálatában. Az eltelt évtizedek alatt a könyvtárak sokszor költöztek, különböző társulási formákban működtek. A városi könyvtár 2008. szeptember 1-én, ünnepélyes keretek között vette föl a világhírű író, költő, filozófus, műfordító, gyomai születésű Határ Győző nevét. A fiókkönyvtár Tímár Máté nevét vette fel 2009-ben.

A Határ Győző Városi Könyvtár 2013. február 1-én az 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.sz. alatti Városháza épületének földszintjén kialakított, könyvtárba költözött. A költözéssel megszűnt az endrődi és a gyomai könyvtár, egy szolgáltató helyen lett elérhető el a városi könyvtár. Innen 2017 nyarán elköltözött a Fő út 230. sz. alatt kialakított új könyvtárépületbe, valamint, a Blaha u. 21. sz. alatt kialakított fiókkönyvtárba. Az ünnepélyes átadásra 2017. augusztus 17-én került sor.  A fiókkönyvtár 2022. október 11-én zárt be, az alacsony látogatottság és rezsiárak emelkedése miatt.

A Fő út 230. alatti könyvtár épületbe belépve, az előtérben a faliújságon elhelyezett alaprajz segíti az eligazodást. A friss, aktuális híreinket is itt olvashatják. A könyvtári térben, az ajtóhoz közel helyezkedik el a kölcsönzőpult. A nagyméretű olvasótérben elegendő számú asztal és szék áll rendelkezésre. Ezek mellett kényelmes fotelok, dohányzó asztalok is rendelkezésre állnak. Az olvasóteremben került elhelyezésre a helytörténeti dokumentumokból egy válogatás, valamint a szépirodalmi művek. A könyvtár társasjátékai, diafilmek, papírszínházak, a Települési Értéktárat bemutató terminál, a bekerült értékeket és Gyomaendrőd természeti szépségeit népszerűsítő saját szerkesztésű játékok is itt találhatók. A folyóirat-olvasóban az aktuális lapok mellett elhelyezésre kerültek a kölcsönözhető lapok példányai is. A folyóirat-olvasóból vezet az átjárási lehetőség a könyvtár hátsó részébe, ahol a népszerű olvasmányok, a tinik könyvei és felnőtt szakirodalmi részleg, a helyi értékek polca és nemzetiségi (német és cigány) művek kaptak helyet. A kölcsönző pulttól jobbra helyezkedik el a számítógépes terem, számítógép és internethasználatot biztosítva a látogatóknak. Innen indul a galériára vezető lépcső. A galérián a gyerekek birodalmát alakítottuk ki: mese és ifjúsági irodalom, ifjúsági ismeretterjesztő művek, magyar és német nyelvű gyermeklapok találhatók itt. Emellett játékok is várják az ifjú látogatókat. A könyvtárosok munkavégzését segíti a megfelelő szociális helyiség, valamint az irattár. Ezek mellett egy helytörténeti raktár-iroda, valamint raktárhelyiség is van.

A könyvtár elkötelezetten támogatja az olvasás megszerettetését, az értő olvasás elsajátítását. Különösen nagy jelentőségű tevékenysége a helytörténeti anyagok feldolgozásában, közzétételében. Létrehozta és működteti a Gyomaendrődi Digitális Archívumot.

A könyvtár kulturális tevékenysége jelentős a város életében. Rendezvényei népszerűek, színesítik a város életét. Változatos programjai között mindig találni újat, amellett, hogy több évtizedre visszamenő, rendszeres programjaikat is tovább viszik.

Kiemelkedő a Határ Győző Városi Könyvtár társadalmi szerepvállalása. 

A könyvtár története

Alapító okirat

Törzskönyvi határozat

Törzskönyvi kivonat

Szervezeti és Működési Szabályzat

Adatkezelési Szabályzat

Könyvtárhasználati Szabályzat

Szolgáltatások  

Szolgáltatások díja

Katalógus

Értékrendünk

Jövőkép

Küldetésnyilatkozat

Stratégiai terv

Beszámolók

Munkatervek

Statisztikai adatok

Képek a könyvtárról

A könyvtár alaprajza

A könyvtár térképen 

Minőségirányítás

Ellenőrzések