Együttműködési megállapodás a Német Nemzetiségi Önkormányzattal


A Német kisebbség régóta fontos szerepet játszik Gyomaendrőd Város életében. Ezen kisebbség XVIII. században szervezett betelepítéssel érkezett Békés megyébe. Már 1955-től szövetségeket hoztak létre, és a település kulturális életébe is szervesen bekapcsolódtak. A német kisebbség e szövetségeinek és később megszerveződő önkormányzatának fontos szerepe volt a német anyanyelvi oktatásban, a német identitás felvállalásában, a német kultúra megőrzésében.

A 2006. évi helyi önkormányzati választásokon a magukat a német kisebbséghez tartozónak valló választójogosultak megválasztották a Német Nemzetiségi Önkormányzatot. A Nemzetiségi Önkormányzat célja a kisebbségi érdekek érvényesítése, a nemzeti és etnikai hagyományok, kultúrák megőrzése és megismertetése, együttműködés más kisebbségi és települési önkormányzattal és más szervezetekkel, közreműködés az anyanyelv ápolásában és oktatásában.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete segíteni kívánja a Német Nemzetiségi Önkormányzatot ezen célok elérésben az Önkormányzat által fenntartott intézményeken keresztül is.

Ezért a Határ Győző Városi Könyvtár és a Német Nemzetiségi Önkormányzat Együttműködési Megállapodást köt, amelyben: A Könyvtár vállalja, hogy meghatározott, elkülönített helyet biztosít a német nyelvű folyóiratok, tudományos és más típusú könyvek, napi- és hetilapok, szakmai lapok és folyóiratok számára és ezeket a Német Nemzetiségi Önkormányzat és mindenki számára, akit ez érdekel, hozzáférhetővé teszi. Továbbá azt is vállalja, hogy a Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett programok megszervezésében segítséget nyújt, és a helyszínt biztosítja, amennyiben arra a Nemzetiségi Önkormányzat igényt tart.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat vállalja, hogy a német nyelvű folyóiratokat, napi- és hetilapokat, szakmai lapokat és folyóiratokat, illetve a tudományos és egyéb típusú könyveket beszerzi és azokat a Könyvtár rendelkezésére bocsátja, valamint hogy a német kisebbségi bemutató programokat szervez és gondoskodik róla, hogy arról a német kisebbség és a lakosság megfelelő időn belül értesüljön.

Együttműködési megállapodás (PDF- 1,09MB)


Német nyelvű gyűjtemény könyvtárunkban

Kattinson a nagyobb képért...
Kattinson a nagyobb képért...
Kattinson a nagyobb képért...
Kattinson a nagyobb képért...