A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2022 október

Bálnák és delfinek

honap ajanlata 1 konyv

honap ajanlata 2 kek balna

honap ajanlata 3 kek

honap ajanlata 3 kek arany

 

honap ajanlata 4 ambras

honap ajanlata 4 ambras arany

honap ajanlata 5 ambras

honap ajanlata 6 hosszuszarnyu

honap ajanlata 7 hosszuszarnyu

honap ajanlata 7 hszb arany

honap ajanlata 8 kardszarnyu

honap ajanlata 8 kardszarnyu arany

 

 

 

 

 

Az állatok világnapja október 4-én van. Ünnepelhetjük az állatok sokféleségét, törekedhetünk a védelmükre. Az ember végveszélybe sodorta a bálnákat és sok delfinfajt. A vadászatuk már a vikingek korában elkezdődött és napjainkban sem kímélik ezeket az állatokat. A természetvédők és állatbarátok óriási energiával és minden létező eszközzel harcolnak a cetek védelméért.

 

 

 

 

 


A bálnák földünk legnagyobb élőlényei. Szárazföldi emlősállatoktól származnak ugyan de az évmilliók során kitűnően alkalmazkodtak a vízi életmódhoz. Néhányan közülük nagyon mélyre és hosszú időre képesek lemerülni és a hosszútávú vándorlás bajnokai. Több száz kilométerről tudnak énekelve beszélni egymással. Segítik beteg és sérült fajtársaikat. Játékosak, és intelligensek.

 

 

 

Ma a kék bálna a legnagyobb állat a Földön.


A nőstény elérheti a 30 m hosszúságot, tömege 173 tonna. Teste hosszú és karcsú, többféle kékesszürke árnyalattal. Testének felső része sötétebb, alsó része pedig világosabb. Mint a legtöbb sziláscet esetében, a kék bálna legfőbb táplálékát a kisméretű rákok adják, melyeknek gyűjtőnevük krill.

 

 

 

 


Az ábráscet 20,7 méterével a legnagyobb a fogascetek között. Hatalmas, fejéről ismerhető fel, amely egészen rendkívüli külsőt kölcsönöz neki. Hátúszója nincs, de a háton a farok felé több púp áll ki, amelyek közül a legeső a legnagyobb. Farokúszója óriási, 4 méternél is szélesebb lehet, a mellúszók kicsik. A fej a test 1/3-át adja. A nagy ámbráscet annyira emeli ki fejét, hogy légzőnyílása kibukkanjon, és ezután 1-3 másodpercig gőzfelhőt lövell ki, amely akár 5 méter hosszú is lehet.

 

 

 

 

Az ámbráscet igazi ínyenc. A mélytengerek óriás tintahalait fogyasztja, amelyekért akár 1000 méter mélyre is lemerül az óceánban. Merülés előtt az izomszövetében oxigént raktároz el. A tüdőjében viszont csak egy parányi marad a porccal körülvett tüdőhólyagocskákban. Anyagcseréje ilyenkor egészen lelassul és vérnyomása a külső nyomáshoz alkalmazkodik.

 

 

 

A hosszúszárnyú bálna a nagyobb testű barázdásbálna-félék közé tartozik. Az állat hossza általában 13–14 méter, néha 16 méter is lehet. Testtömege általában 25-30 tonna. Ez a bálnafaj a többi bálnához képest elég gyakran ki-kiugrik a vízből. A hímek hangja bonyolult „énekekből” áll, melyek 6–35 percig tartanak. Az ének, melyet néhány órán keresztül folyamatosan ismétel, 30 kilométer távolságra is elhallatszik. Az éneklés szerepe még nem ismert pontosan, de a párkeresésben lehet jelentősége.

 

 

 

 

A hosszúszárnyú bálna vadászmódszere egészen különleges. A zsákmányállatok raja alá merül, majd széles ívű spirálban úszik felfelé és közben folyamatosan levegőbuborékokat enged ki az orrából. A felfelé gyöngyöző buborékoszlop szinte egy hengerbe zárja a zsákmányt, amit azután a bálna szélesre tárt szájába könnyedén beszippant.

 

 

 

 

 

 

 

 

A kardszárnyú delfin a legnagyobb testű delfinfaj. Az óceánokban világszerte előfordul. A hím átlagos hossza 6–8 méter, tömege 6 tonna, a nőstény átlagos hossza 5–7 méter, tömege 3–4 tonna