A hónap ajánlata - 2024 október

Az év gombája: a szürke galóca

honap ajanlata 1 anamita excelsa

honap ajanlata 2 szurke galoca

honap ajanlata 3 szurke galoca

honap ajanlata 4 fiatal gomba

honap ajanlata 5 tonk

honap ajanlata 6 szurke galoca

 


Immár hagyomány lett egy-egy területen megválasztani az év élőlényét. Ezeknek a mozgalmaknak a célja az ismeretterjesztés, a környezeti nevelés és a szemléletformálás. A Magyar Mikológiai Társaság is több éve meghirdeti az Év gombája internetes szavazást. 2024-ben a galóca (Amanita) nemzetség fajai közül lehetett választani, a tizenkét jelölt faj közül az első helyen a szürke galóca (Amanita excelsa) végzett. (kép forrása)

 

 


 

 


A galócák nemzetségének világszerte kb. 600 faja van. A mérgezés tekintetében sokféle vegyület található bennük, a legveszélyesebb a gyilkos galócában található alfa-Amanitin. A szürke galóca alapos főzés után ehető, viszont étkezési szempontból az életveszélyesen mérgező fajok miatt nem igazán közkedvelt, de mivel gombapartnerei a fáknak, az erdei ökoszisztéma fontos részei. (kép forrása)

 


A szürke galóca Európa nagy részén és Észak-Amerikában is megtalálható. Magyarországon helyenként gyakori faj. Júniustól októberig a lomb-, és fenyőerdőkben fordul elő leggyakrabban, de a síkságokon és hegyvidékeken is fellelhető. Egyenként nő, vagy néhány gomba található együtt.(kép forrása)



 

 


A gomba kalapja vastag, húsos. 5-15 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, domború, majd ellaposodik. Színe szürkésbarna, dohánybarna, okkerszürke, barna, felületén eleinte könnyen leváló fehéres, majd szürkés színű pettyek láthatók, széle fiatalon nem bordázott. Húsa fehér színű, néha szürkés árnyalatú, szilárd állagú, lédús, vágásra nem színeződik. Szaga kissé kellemetlen, dohos, krumpli-, vagy retekszagra emlékeztető. (kép forrása)

 

 


Tönkje 8-12 cm hosszú, 1,5-3 cm vastag, hengeres, eleinte fehér, majd szürkés színű, üreges. Fehér gallérja és a tönk felső része bordázott, gallér alatt szálas vagy szálasan pelyhes, gumósan megvastagodott tövén többé-kevésbé gyűrűszerűen kiemelkedő pelyhek láthatók. Bocskora nincs. (kép forrása)

 

 

 


Nyersen nem fogyasztható, csak alapos (min. 20 perc) sütés, főzés után ehető, de így sem nyújt nagy ízélményt. Enyhén retek-, vagy répaízű, de van amelyik íztelen vagy gyengén gombaízű. Nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt tüzetesen be kell vizsgáltatni a gombát, mivel könnyen összetéveszthető a mérgező párducgalócával. (kép forrása)


Ha cikkünk felkeltette az érdeklődésedet, ajánljuk figyelmedbe a gombákról szóló könyvválogatásunkat.

honap ajanlata 7 kollazs