Ismerkedjünk a tojással!
A tojás az élet forrása, eleink az egész világot belőle származtatták. A sárgája többnyire a Napot szimbolizálja, a fehér héja a Fehér Istennőt, az egész pedig az újjászületést.
A különböző népek teremtésmítoszaiban a tojás, mint mindennek a kezdete szerepel. Egyiptomban úgy hitték, hogy a „Nagy gágogó" tojta tojásból kelt ki a Nap. A finnek szerint a tojás alsó része vált Földdé, a felső pedig éggé. A termékenységrítusok gyakori kelléke, pl. a húsvéti tojásfestés is ennek a maradványa. A magyar nyelv is számtalan szólást, közmondást őriz a tojással kapcsolatban. Íme, a sok közül néhány!
Szólások:
még csak most kelt ki a tojásból | - nagyon fiatal, tapasztalatlan |
nem most bújt ki a tojásból | - nem lehet könnyen átejteni |
okos tojás | - okoskodó, tudálékos |
úgy bánik vele, mint a hímes tojással | - óvatosan, finoman bánik vele |
úgy hasonlítanak egymásra, mint egyik tojás a másikra | - hasonlítanak egymásra |
úgy jár, mintha tojásokon lépkedne | - óvatosan jár |
tojás parancsolgat az anyjának | - a tudatlan akar parancsot osztogatni |
Közmondások:
Aki a tojást szereti, a tyúk kotkodácsolását is szenvedje | - a jóért a kellemetlenséget is el kell viselni |
Aki ma egy tojást lop, holnap egy ökröt | - aki kis dolgokban hitványságokat képes elkövetni , a nagy dolgokban sem fogja magát vissza |
A tojás is csak egyszer törik el | - a becsület csak egyszer veszíthető el |
A törött tojást a kovács sem forrasztja össze | - az elvesztett becsület nem szerezhető vissza |
A tojás, mint táplálék
Az utóbbi években sok vita kerekedett a tojás fogyasztásával kapcsolatosan. Ellenzőitől hangos volt a TV, rádió, a különböző folyóiratok, pláne, azok melyek az egészséges táplálkozást hirdetik „tűzzel, vassal". Világgá kiáltották, hogy a tojás borzalmasan egészségtelen, tömény koleszterin, fogyasztása kész öngyilkosság. Úgy látszik a vita időközben elcsitult. Kiderült, hogy a tojás nemhogy egészségtelen, hanem igenis, hogy egészséges, sőt a természet csodálatos ajándéka. Reggelire rántotta – tiszta egészség! Ez az amerikai táplálkozási szakértők legújabb tippje. Igen jó hír, hogy a tyúktojás – tápanyag-összetételét és az emberi szervezetre kifejtett hatását tekintve – a legjobb, amit a szervezetünknek adhatunk.
|
A tojás: kincsesbánya
Ami a tojás tápanyag-összetételét illeti, valóságos kincsesbánya a szervezetnek, ezért királyi tápláléknak minősül, hiszen rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, melyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol. A tojás tápértéke nagyon magas: kitűnő fehérjeforrás, tartalmaz D-vitamint – mely a csontok számára fontos –, megvannak benne a B-vitamin-komplex legfontosabb összetevői, továbbá magas a szelén- és az agy számára oly fontos kolintartalma. Fellelhetők benne a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak és antioxidánsok is, fontos a látás, a memória és az idegrendszer számára.
Mindig a legegyszerűbb dolgok a leghatékonyabbak, vélik az amerikai tudósok, úgyhogy nyugodtan vegyük vissza étrendünkbe ezt a természetes energiaforrást, és kezdjük a napot egy jó tojásrántottával. Így már a nap kezdetén megkapjuk a munkanaphoz szükséges fontos energiatöltetet, és könnyedén, sikerrel vesszük majd a napi akadályokat – hangzik a táplálkozási szakértők egybehangzó véleménye.
A tojás szerkezete
A tojás egyetlen petesejtből és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll. Tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, melyek az utód kialakulásához, és fejlődéséhez szükséges. Valamint tartalmazza azokat a rendszereket, melyek védelmet nyújtanak a külső hatások ellen. |
A tojás tápanyagai
A tojástartalom közel háromnegyede víz, a szárazanyag kb. 96 %-a szerves vegyület (fehérjék, zsírok, természetes festékek és elenyésző mennyiségű szénhidrát), a maradékot az ásványi anyagok teszik. |
A két nagy alkotórész, a fehérje és a sárgája összetevőinek megoszlását mutatja az ábra. Mivel a fehérje kétszer akkora térfogatú, mint a sárgája, így mennyiségben (és nem arányaiban) közel ugyanannyi fehérje és ásványi anyag található bennük. A fehérje gyakorlatilag zsírmentes, azaz a tojás zsírtartalmának egészét a sárgája adja.
A tyúk vagy a tojás volt előbb?
Ez a roppant érdekes kérdés mindenki fejében megfordult már. A filozófia és a tudomány évszázadokon át kereste a választ, de sokáig nem sikerült feloldania ezt a megválaszolhatatlannak tűnő kérdést. Brit tudósok szerint a tyúk előbb volt. A választ az ovocledidin-17 nevű fehérje vizsgálata adta meg, ami a tojás kemény héjának kialakulásáért felel. A kutatók azt találták, hogy ez a vegyület csak a tyúk szervezetén belül termelődik, tehát tyúknak előbb kellett lennie, mint tojásnak, így az első csirkék nem tojásból keltek ki, hanem más úton jöttek a világra. ??? Hogyan? A válasz ismeretlen. |
Hogyan készül a tojás?
A következő videón megtetkinthető
A tojás, mint dekoráció
Mint dekorációs elem elválaszthatatlan a húsvéti ünnepektől. Elképzelhetetlenül sokféle variáció létezik díszítésével kapcsolatban. Íme, néhány!
csipkézett |
csipkézett | szalmával díszített |
aranyos festett
gyöngyös | aranyos |
patkolt
Hagyományos húsvéti
Egy kis különlegesség: 10 ezer tojással díszített fa
virágkompozíciók |