A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2012. Október

a_honap_ajanlata

 

Ismerkedjünk a tojással! 

 

A tojás az élet forrása, eleink az egész világot belőle származtatták. A sárgája többnyire a Napot szimbolizálja, a fehér héja a Fehér Istennőt, az egész pedig az újjászületést.

 

01_tojas

 

A különböző népek teremtésmítoszaiban a tojás, mint mindennek a kezdete szerepel. Egyiptomban úgy hitték, hogy a „Nagy gágogó" tojta tojásból kelt ki a Nap. A finnek szerint a tojás alsó része vált Földdé, a felső pedig éggé. A termékenységrítusok gyakori kelléke, pl. a húsvéti tojásfestés is ennek a maradványa. A magyar nyelv is számtalan szólást, közmondást őriz a tojással kapcsolatban. Íme, a sok közül néhány!

 

Szólások:

 

még csak most kelt ki a tojásból    - nagyon fiatal, tapasztalatlan
nem most bújt ki a tojásból    - nem lehet könnyen átejteni
okos tojás    - okoskodó, tudálékos
úgy bánik vele, mint a hímes tojással    - óvatosan, finoman bánik vele
úgy hasonlítanak egymásra, mint egyik tojás a másikra    - hasonlítanak egymásra
úgy jár, mintha tojásokon lépkedne    - óvatosan jár
tojás parancsolgat az anyjának    - a tudatlan akar parancsot osztogatni

 

Közmondások:

 

Aki a tojást szereti, a tyúk kotkodácsolását is szenvedje    - a jóért a kellemetlenséget is el kell viselni
Aki ma egy tojást lop, holnap egy ökröt    - aki kis dolgokban hitványságokat képes elkövetni , a nagy dolgokban
     sem fogja magát vissza
A tojás is csak egyszer törik el    - a becsület csak egyszer veszíthető el
A törött tojást a kovács sem forrasztja össze    - az elvesztett becsület nem szerezhető vissza

 

A tojás, mint táplálék

 

02_tojas  

Az utóbbi években sok vita kerekedett a tojás fogyasztásával kapcsolatosan. Ellenzőitől hangos volt a TV, rádió, a különböző folyóiratok, pláne, azok melyek az egészséges táplálkozást hirdetik „tűzzel, vassal". Világgá kiáltották, hogy a tojás borzalmasan egészségtelen, tömény koleszterin, fogyasztása kész öngyilkosság. Úgy látszik a vita időközben elcsitult. Kiderült, hogy a tojás nemhogy egészségtelen, hanem igenis, hogy egészséges, sőt a természet csodálatos ajándéka.

Reggelire rántotta – tiszta egészség! Ez az amerikai táplálkozási szakértők legújabb tippje. Igen jó hír, hogy a tyúktojás – tápanyag-összetételét és az emberi szervezetre kifejtett hatását tekintve – a legjobb, amit a szervezetünknek adhatunk.

 

 

A tojás: kincsesbánya

 

Ami a tojás tápanyag-összetételét illeti, valóságos kincsesbánya a szervezetnek, ezért királyi tápláléknak minősül, hiszen rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, melyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol. A tojás tápértéke nagyon magas: kitűnő fehérjeforrás, tartalmaz D-vitamint – mely a csontok számára fontos –, megvannak benne a B-vitamin-komplex legfontosabb összetevői, továbbá magas a szelén- és az agy számára oly fontos kolintartalma. Fellelhetők benne a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak és antioxidánsok is, fontos a látás, a memória és az idegrendszer számára.

 

Mindig a legegyszerűbb dolgok a leghatékonyabbak, vélik az amerikai tudósok, úgyhogy nyugodtan vegyük vissza étrendünkbe ezt a természetes energiaforrást, és kezdjük a napot egy jó tojásrántottával. Így már a nap kezdetén megkapjuk a munkanaphoz szükséges fontos energiatöltetet, és könnyedén, sikerrel vesszük majd a napi akadályokat – hangzik a táplálkozási szakértők egybehangzó véleménye.

 

A tojás szerkezete

 

03_tojas_szerkezete  

A tojás egyetlen petesejtből és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll. Tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, melyek az utód kialakulásához, és fejlődéséhez szükséges. Valamint tartalmazza azokat a rendszereket, melyek védelmet nyújtanak a külső hatások ellen.

A tojás tápanyagai

04_tojas_tapanyagai  

A tojástartalom közel háromnegyede víz, a szárazanyag kb. 96 %-a szerves vegyület (fehérjék, zsírok, természetes festékek és elenyésző mennyiségű szénhidrát), a maradékot az ásványi anyagok teszik.

A két nagy alkotórész, a fehérje és a sárgája összetevőinek megoszlását mutatja az ábra. Mivel a fehérje kétszer akkora térfogatú, mint a sárgája, így mennyiségben (és nem arányaiban) közel ugyanannyi fehérje és ásványi anyag található bennük. A fehérje gyakorlatilag zsírmentes, azaz a tojás zsírtartalmának egészét a sárgája adja.

 

A tyúk vagy a tojás volt előbb?

 

06_tyuk_vagy_tojas  

Ez a roppant érdekes kérdés mindenki fejében megfordult már. A filozófia és a tudomány évszázadokon át kereste a választ, de sokáig nem sikerült feloldania ezt a megválaszolhatatlannak tűnő kérdést. Brit tudósok szerint a tyúk előbb volt. A választ az ovocledidin-17 nevű fehérje vizsgálata adta meg, ami a tojás kemény héjának kialakulásáért felel. A kutatók azt találták, hogy ez a vegyület csak a tyúk szervezetén belül termelődik, tehát tyúknak előbb kellett lennie, mint tojásnak, így az első csirkék nem tojásból keltek ki, hanem más úton jöttek a világra. ??? Hogyan? A válasz ismeretlen.

 

Hogyan készül a tojás?

 

A következő videón megtetkinthető

 

A tojás, mint dekoráció

 

Mint dekorációs elem elválaszthatatlan a húsvéti ünnepektől. Elképzelhetetlenül sokféle variáció létezik díszítésével kapcsolatban. Íme, néhány!

 

07_tojasdiszites   csipkézett   08_tojasdiszites

 

09_tojasdiszites   csipkézett   10_tojasdiszites   szalmával díszített

 

11_tojasdiszites    aranyos festett

     

 

  12_tojasdiszites   gyöngyös   13_tojasdiszites   aranyos

 

14_tojasdiszites    patkolt

 

Hagyományos húsvéti

15_tojasdiszites   16_tojasdiszites   17_tojasdiszites

 

Egy kis különlegesség:  10 ezer tojással díszített fa

 

18_tojasdiszites

 

 

19_tojasdiszites   virágkompozíciók  

20_tojasdiszites