A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - November

 November

 

jeles napok november 2020November (Ősi magyar nevén, Enyészet hava) az év tizenegyedik hónapja a Gergely - naptárban, és 30 napos. Neve a latin novem szóból származik melynek jelentése kilenc, mivel eredetileg az év kilencedik hónapja volt. A népi kalendárium Szent - András havának nevezi.

A Jeles Napokban több híres ember születésnapjáról emlékezünk meg, a Hónap ajánlatából megtudhatod, miért ellenzik oly sokan a hulladékok elégetését.

 

 

 

jeles napok november level 2020Őszbe csavarodott a természet feje,
dérré vált a harmat, hull a fák levele,
Rövidebb, rövidebb lesz a napnak útja,
És hosszúkat alszik rá, midőn megfutja.


Arany János: Őszbe csavarodott a természet feje

 

 

 

A Hónap ajánlata:

2020: Hulladékégetés
2019: A töklámpás
2018: Szent Márton nap
2017: A skótduda
2016: Ikarusz buszok
2015: Forma 1
2014: Nobel-díj
2013: A kínai nagyfal
2012: Határ Győző
2011: Hálaadás

 

 

Jeles napok

 

November 1.
  Mindenszentek 
November 2.   Halottak napja
November 7.
  Erkel Ferenc születésnapja
November 8.
  Égetőellenes Világnap
November 11.
  Márton napja
November 12.
  Szilágyi Ferenc születésnapja 
November 13.
  Határ Győző születésnapja 
November 17.
  Pest és Buda egyesítése 
November 21.
  Tímár Máté születésnapja 
November 21-29.   Európai Hulladékcsökkentési Hét
November 26.   Hálaadás ünnepe
November 27.
  Véradók napja
November 27.
  A Nobel-díj alapításának napja
November 27.   Nemzetközi ne vásárolj semmit! nap

 

 

November 1. - Mindenszentek

 

02_mindszentekA Mindenszentek (röviden Mindszent) keresztény ünnep, amelyet a katolikus egyházban november 1-én, más egyházakban más napokon tartanak a valaha élt igaz emberek tiszteletére. A mindenszentek ünnepe a kelta kultúrából eredő, november 1-re eső újév ünnepéből ered. Ezen az éjszakán úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Sok európai országban szokás, hogy az emberek meglátogatják elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek napján, illetve a halottak napján. Magyarországon a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése a 19. század elejétől terjedt el német katolikus hatásra.

  

November 2. - Halottak napja

 

03_halottak_napja

 

A Halottak Napja keresztény ünnep. Magyarországon a két egymást követő ünnephez -Mindenszentek és Halottak Napja - kötődő szokások széles körben élnek a nem katolikusok között is. Ünneplése sok keresztény országban elterjedt. Az ünnep már az ókori Rómában is létezett. A katolikus egyházban először 998-ban ünnepelték. A különbség abban áll a két nap között, hogy míg a mindenszentek napja az üdvözült lelkekre emlékezik, a halottak napja pedig valamennyi elhunyt hívőről való megemlékezést jelenti.

 

 

 

November 7. - Erkel Ferenc születésnapja

 

jeles napok november erkel ferenc

Erkel Ferenc (1810-1893) zeneszerző, karmester, zongoraművész és sakknagymester. Vezetésével alakult meg a Filharmóniai Társaság, közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál, majd az 1884-ben megnyíló operaház főzeneigazgatója lett. Nevéhez fűződik a magyar nemzeti opera megteremtése. Ismertebb művei: Himnusz, Bánk bán, Hunyadi László.

 

 

 

 

 

 

November 8. -Égetőellenes Világnap

jeles napok november ne egesd el 20202002-ben hirdették meg világszerte az első világnapot a hulladékégetők betiltásáért. A hulladékégetés során rengeteg szén-dioxid és egyéb káros anyag kerül a levegőbe. A szemétégetés során a hulladékból egyébként még hasznosítható anyagok is megsemmisülnek. A megoldás: hulladékcsökkentés, újrahasznosítás és komposztálás.
Bővebbe olvashatsz erről a 2020. novemberi Hónap ajánlatában

 

 

November 11.  - Márton napja

 

jeles napok november szent marton

Úgy tartják, hogy borús Márton, borús telet jelent, illetve Márton napi esőre fagy, szárazság következik. Ha Márton napján, a lúd jégen jár, karácsonykor sárban botorkál. Ha a körülötte lévő napokon is napos idő van, akkor igen kemény, hideg tél jön.

 Szent Mártonról a Hónap ajánlata (2018-as) olvashatsz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

November 12. - Szilágyi Ferenc születésnapja

 

05_szilagyi_ferenc

Szilágyi Ferenc (1928-2010)


1928.november 12-én született Gyomán Szilágy Ferenc író, költő, nyelvész, irodalomtörténész, egyetemi tanár.

Szilágyi Ferenc 1958-ban doktorált, a nyelvészeti tudományok kandidátusa címet 1966-ban, az irodalomtudományok doktoráét pedig 1994-ben kapta meg. Számos kitüntetés birtokosa volt, többek között az MTV-nívódíj, Kazinczy-emlékérem, Toldy Ferenc-emlékérem, a Magyar Írók Szövetsége nívódíja, Csokonai-díj, Kőrösi Csoma Sándor-emlékérem, Bocskai-

díj. Irodalomtörténeti, nyelvészeti munkái mellett több önálló verseskötetei is megjelent.

 

 

 

 

November 13. - Határ Győző születésnapja

 

jeles napok november hatar gyozo

Határ Győző (1914-2007)

 

Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, filozófus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. 1914. november 13-án született Gyomán. Eredeti neve: Hack Viktor. 1946-ban magyarosított. Műveit már Határ Győző néven publikálta.


Bővebben itt olvashatsz róla

 

 

 

 

November 17. - Pest és Buda egyesítése

 

06_budapest

 

 

1873. november 17-én, egyesítették Pest-et, Budát-t és Óbudát. Budapest néven hazánk fővárosa. Az ország politikai, művelődési, ipari, kereskedelmi és közlekedési központja. Nevezetes gyógyfürdőváros. Az Európai Unió nyolcadik legnépesebb városa. Az 1840-es években lakóinak száma 100 000 körül volt, napjainkban 2 millió körül. Több becenévvel is ellátták: Európa szíve, a Duna gyöngye, a szabadság fővárosa, termálfürdők fővárosa, fesztiválok fővárosa.

 

 

 

 

 

 

 

November 21. - Tímár Máté születésnapja

 

jeles napok november timar mate

Tímár Máté (1922-1999)


Tímár Máté író Endrődön született 1922.november 21-én. A PEN Club, a Veres Péter Társaság, a Magyar Néppárt tagja volt. Munkásságát 1962-ben József Attila-díjjal ismerték el.

 

Bővebben itt olvashatsz róla.

 

 

 

 

November 21-29. - Európai Hulladékcsökkentési Hét

jeles napok november hulladekcsokkentes hetAz Európai Hulladékcsökkentési Hetet idén november 21- 29. között tartják.
A hulladék mértékének csökkentése manapság globális feladatnak tekinthető.
A rendezvénysorozat célja, hogy Európa-szerte bemutassa a jó gyakorlatokat, ezzel ösztönözze a különböző közösségek társadalmi felelősségvállalását.

 

 

 

 

 

 

 

November 26. - A hálaadás ünnepe

01 halaadas 1

 

Bővebben olvashatsz erről a Hónap ajánlata-2011   című részben.

 

 

 

 

November 27.  - Véradók napja

 

jeles napok veradok napja

A Magyar Vöröskereszt javasolta, hogy 1988-tól kezdődően november 27-én legyen a VÉRADÓK NAPJA.

A világnapok között kiemelkedő és különleges ünnep. Az emberi szolidaritás és a felebaráti szeretet ünnepe. A véradás nagyszerűsége az önzetlenségben és a szolidaritásban rejlik, abban, hogy erre a vérre bármikor bárkinek szüksége lehet és ez egyben bármikor és bárkinek az életét jelentheti.

 

 

 

November 27. - A Nobel-díj alapításának napja

 

07_alfred_nobel A Nobel-díjat a svéd kémikus, feltaláló Alfred Nobel alapította. Az 1895. november 27-én megfogalmazott végrendeletében úgy rendelkezett, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia, orvostudomány és az irodalom legjobbjai, és személy szerint az, aki a békéért legtöbb erőfeszítést tett. A díjjal járó összeg jelenleg tízmillió svéd korona /kb. 300 millió Ft /

 

 

 

 

 

 

 

 

November 29. - Nemzetközi ne vásárolj semmit! nap

 

jeles napok november ne vasarolj nap

A NE VÁSÁROLJ SEMMIT NAP vidám és kritikus tiltakozás a túlfogyasztás, a jólét, a vagyon egyenlőtlen elosztása, és a reklámnak a mindennapi életünkre gyakorolt hatása ellen. A ne vásárolj semmit! napot 1992-ben kezdeményezte a kanadai Ted Dave, aki a reklámszakmában dolgozott. Ezáltal akart tiltakozni a reklámok szüntelen túlfogyasztásra való ösztönzése ellen. Azóta egyre több ország vette át a Ne vásárolj semmit! napot.