A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - December

 

DECEMBER

 

2020 karacsonyfadisz

December az év tizenkettedik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Neve a latin decem ('tíz') szóból származik, utalva arra, hogy eredetileg ez volt a tizedik hónap, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A magyar népi kalendárium karácsony havának nevezi.

 A Jeles Napok-ban sok érdekes olvasnivalót találhatsz a karácsonyi ünnepkör kapcsán. A Hónap ajánlatában a fenyőfa díszítéséről ejtünk szót.

 

 A Hónap ajánlata:

2020: Hogyan díszítsük a fenyőfát?
2019: A karácsonyi ünnepkör
2018: Honnan ered a karácsonyi ajándékozás szokása?
2017: Néhány ötlet az ajándékok csomagolásához
2016: A szaloncukor
2015: Karácsonyi mézes
2014: Karácsony eredete
2013: Kreatív karácsony
2012: Karácsony más országokban
2011: Karácsonyi népszokások

 

 Csanádi Imre: Első hó köszöntő

Hó, hó, friss hó,
angyalváró
gyögyehulló
gyöngyvirág-hó-

csupasz bokrok
csipkézője,
fák fodros
fejkötője,

kerítések
keszkenője,
hegyek-völgyek
ünneplője.

 

 Jeles napok

 

November  29.
  Advent első vasárnapja
December    1.
  Vörösmarty Mihály születésnapja 
December    5.
  A Talaj Világnapja
December    6.
  Erre jár a Mikulás!
December  11.
  Márton Gábor születésnapja
December  13.
  Luca napja
December  16.
  Kodály Zoltán születésnapja
December  21.
  Téli napforduló
December  24.
  Szenteste
December  25.
  Karácsony
December  26.
  Karácsony másnapja, István napja
December  28.
  Aprószentek napja
December  31.
  Szilveszter

 

 

November 29. - Advent első vasárnapja

 2020 adventi koszoruAdvent /várakozás/ a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig /január 6-ig/ tart.
Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú őse egy felfüggesztett szekérkerék volt, melyen 23 gyertyát helyeztek el. Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt.
Minden adventi gyertya egy-egy fogalmat szimbolizál: a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt.

 

 

December 1. - Vörösmarty Mihály születésnapja

02 vorosmartyVörösmarty Mihály /Pusztanyék, 1800. december 1. – Pest, 1855. november 19./

 

Magyar költő, író, ügyvéd, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság tagja, a magyar romantika egyik legnagyobb alakja. Mindenki által ismert lírai költeménye a Szózat, amelyet ma is himnuszként adnak elő. 1836-ban írta meg, zenéjét Egressy Béni szerezte. 1843-ban a Pesti Hírlap a költeményt „a nemzet béke s hadi dalának" nevezte.

 

 

 

 

 

 

 December 5. - A Talaj Világnapja

 2020 talajvilagnapA világnap célja, hogy felhívja figyelmünket arra, hogy milyen fontos szerepet tölt be a talaj az életünkben.
-A talaj 45%-ban ásványi anyagokból, 25% vízből, 25% levegőből és 5% szerves anyagból áll.
- Egy teáskanálnyi egészséges talajban több élő szervezet van, mint amennyi ember a Földön él.
- Az élelmiszer 95%-a a talajból származik
- 1 centiméternyi talaj ezer esztendő alatt alakul ki.
- Leépülését és a veszteségét az emberi élet folyamán nem lehet visszaállítani.

 

December 6. -  Erre  jár a Mikulás!

  mikulasRégi jó szokásához híven a Mikulás idén is ezen
a napon  látogatja meg a gyerekeket. Sok
legenda kering a Mikulás történetéről.
Itt olvashatod az egyiket!
Szent Miklós a keleti egyház, máig legtiszteltebb
szentje. Püspöki évei alatt mindvégig a gyerekek és
a szegények megsegítésére szentelte életét.

A kolostor közelében, ahol lakott, élt egy szegény parasztember, akinek volt három lánya. Egy séta közben akaratlanul meghallotta a három lány vitáját. A lányok azon vitatkoztak, hogy másnap melyikük áldozza fel magát rabszolgának, ahhoz, hogy megszabaduljanak a szegénységből és egyikőjük férjhez mehessen.
Miklós püspök meghallva ezt a tanakodást visszasietett a kolostorba és egy marék arannyal visszatérve bedobta azt az ablakon, majd elsietett. A lányok azt hitték csoda történt, egy évvel később a csoda ismét megtörtént. Ezután terjedt el a hír, hogy Tél-Apó minden évben megajándékozza a szegényeket.

 

   December 11. - Márton Gábor születésnapja

02_marton_gaborMárton Gábor – Marci bácsi- neve fogalom volt Endrődön. Derűs, kedves személyiségű, igazi reneszánsz ember: nemzedékek tanítója, helytörténész, régész, kutató, korábban amatőr színész-rendező, író, költő, újságíró, testedző, sportbarát, elnyűhetetlen focirajongó volt. Hűséges krónikásként rótta a sorokat, gyűjtötte az adatokat. Szép családi életet élt, három gyermeke és unokái sok örömet, boldogságot jelentettek számára. Szinte naponta látogatta az endrődi könyvtárat, mindig hozott valamit ajándékba! Ha mást nem, egy jó szót, kedves történetet, huncut mosolyt mindig kaptunk Tőle. Írásait a könyvtárnak ajándékozta, mindig elmondta: ott van azoknak a legjobb helye!

Márton Gábor életrajza (pdf)

 

skolapad és katedra című könyvében tanítói élményeiről írt Marci bácsi, persze nem maradtak ki a vidám történetek sem.
Íme, néhány vidám emlék:

„A következő kedves eset feleségemnél esett meg. ... a negyedik osztályt tanította. Dózsáról olvastak. Az apátfalvi csatát beszélték meg. Feladatul kapták, hogy írásban sűrítsék pár mondatba az eseményt. F. Lajos a következőkben summázta:

Szörnyű háború volt. Nagyon sokan meghaltak. Őket közös sírba bemeszelték. A sebesülteket elvitték a mentők. A többiek hazamentek, és megünnepelték november hetedikét.

 

  December 13.  - Luca napja

2020 luca napLuca napjához sokféle népszokás kapcsolódik. A magyar néphit szerint Luca ugyanis egy boszorkány, aki ezen a napon előszeretettel riogatja az embereket, és nem is elégszik meg mindig csak az ijesztgetéssel, kedvteléssel okoz ugyanis kárt emberekben és állatokban egyaránt. Nem csoda hát, hogy az emberek sokféle módszert kitaláltak, hogy távol tartsák a házuktól ezt a rontó nőszemélyt.

 

 

 

 

December 16. - Kodály Zoltán születés napja

03_kodaly_zoltan

 

Kodály Zoltán, a magyar zeneszerzés, népzenekutatás, zenepedagógia és művelődés történetének kiemelkedő jelentőségű alakja. A világhírű zenepedagógus ének és zenetanítási módszerét a mai napig alkalmazzák a világ számos pontján.

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) a Magyar Zenei Kamara védnökségével 1991 óta rendezi meg a Magyar Kórusok Napját december 16-án, mely nap Kodály Zoltán 1882. évi születésnapjához kapcsolódik.

 

 

 

 

 

December 22. Téli napforduló

 teli napforduloTéli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén ezen a napon van az év legrövidebb nappala és a leghosszabb éjszakája
A téli napforduló a csillagászati tél kezdetét jelenti. A legtöbb kultúrában, számos ősi népi szokás kapcsolódik hozzá, és ünnepségek kísérik. Maga a karácsony, melyet valószínűleg Mithrász napisten kultuszából, illetve több pogány ünnepből vett át a keresztény vallás.

 

 

  December 24. Szenteste

 07_dec24

Karácsony böjtjének estéje.

Régen a szenteste fő jellemzője a várakozás volt a még böjtös, egyszerű vacsora után.
A vacsora utáni órák meghitt családi együttlétében teljesedett be az ádvent minden várakozása.

A téli napforduló, esztendőváltás, múlt és jövő, elmúlás és keletkezés, elevenek és holtak találkoznak egymással. Ezt az időt békességben, szeretetben kell eltölteni.

 

 

 

 

  December 25. - Karácsony első napja

jeles napok december karacsony elso napjaE nap a téli napforduló ideje, különböző vallásokban a napisten ünnepe. A hagyományos paraszti életben a család ünnepe volt.

A keresztények ezen a napon Jézus Krisztus születése napját ünneplik.
A keresztény családok ilyenkor elmentek a templomba, utána megebédeltek a karácsonyi asztalról. Ekkor megszűnt a böjti tilalom, ehettek, ihattak, vigadhattak, viszont semmilyen munkát nem volt szabad végezni. Ezen a napon is jártak a karácsonyköszöntők. Betlehemeztek, pásztorjátékot mutattak be.

 

  December 26.  Karácsony másnapja, István napja

 jeles napok december karacsony masodik napjaIstván az egyház első vértanúja, államalapító királyunk, Szent István névadó szentje. Egészség- és termésvarázsló napnak tartották karácsony másnapját. Ha jó idő volt, azt tartották, jó lesz a termés. E napon is jártak még a betlehemesek, de az Istvánok - akikből akkoriban sok volt faluhelyen - egymáshoz is szívesen jártak ilyenkor köszöntgetni.


A szokást „istvánozásnak" is nevezték.

 

 

 

 

 

 

December 28. -  Aprószentek napja

 jeles napok december aproszentek

 

A bibliai történet szerint Heródes király Krisztus születésekor megölette az összes kisded fiút. Aprószentek napján rájuk emlékezünk.

 

 

 

 

 

  December 31.  - Szilveszter

 2020 boldog uj evetAz év utolsó napja, melyet a világ számos országában megünnepelnek. A régi szilveszteri szokásokból a hangos, vidám évbúcsúztatás szokása maradt meg napjainkban. Nem is gondolunk ilyenkor arra, hogy milyen ősi szokások emléke rejtőzik vidám trombitálásunkban, vagy a petárdák hangos durranásában.