Június

Június 5.
Környezetvédelmi világnap

A Környezetvédelmi Világnap legfontosabb célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot és rávezesse őket arra, hogy mindenkinek magának kell tennie környezetünk megóvásáért.
A környezetvédelem világméretű szervezetéről, a Greenpeaceről itt olvashat.

Június 12.
Húsmentes világnap

Június második hétfőjén tartjuk a húsmentes világnapot, másnéven húsmentes hétfőt. A kezdeményezés hátterében egészségügyi és környezettudatossági megfontolásokat találunk, amelynek célja, hogy olyan életet éljünk, ami nem terheli környezetünket.
Bővebben erről a hónap ajánlata 2023. június menüben olvashat.

Június 17.
Az elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem napja

1994. június 17-én elfogadták az ENSZ az elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezményét, ezért ez a nap Az elsivatagosodás és kiszáradás elleni küzdelem világnapja.
A Föld felszínének egynegyedét szárazföld borítja. Ezeknek a területeknek környezetét súlyosan fenyegetik különböző hatások: a sivatagok vészjósló mértékben terjeszkednek, és egyre nagyobb a szárazság.

Június 21.
A Nap napja

Célja, hogy felhívja a figyelmet a megújuló energiaforrásokra, azon belül elsősorban, a napenergia hasznosítására. A Napenergia Társaság európai tagozatának felhívására első ízben 1994-ben emlékeztek meg hazánkban erről a napról.

Június 25.
Barlangok napja

A Barlangok Napját minden év június 25-én ünneplik. Barlangnak a Föld szilárd kérgében természetes úton létrejött, 2 méternél nagyobb, ember által járható üregeket nevezzük. Magyarországon jelenleg 4018 barlangot tartanak nyilván.
Az Aggteleki Nemzeti Parkról itt olvashat.