Május

Zöld napok - május

Május 6.
felelos_alattartas
Felelős állattartás napja

A Felelős Állattartás Napja az 1990-ben alapított Rex Kutyaotthon Alapítvány kezdeményezésére kijelölt nap, amelynek célkitűzése, hogy 2017-től kezdve minden év május 6-án felhívja az emberek figyelmét a felelős állattartás jelentőségére. A felelős állattartás néhány fontos alapelve: 1. Legyen az állat méretének és mozgásigényének megfelelő, könnyen tisztítható és biztonságos helye. 2. Mindig gondoskodni kell az állat igényeinek megfelelő táplálékról és friss ivóvízről. 3. Tisztában kell lenni a választott faj és fajta optimális tartási körülményeivel. 4. Ha állatot tartunk, szeretnünk kell és sok időt kell vele tölteni. 5. Biztosítanunk kell számukra a megfelelő egészségügyi ellátást. 6. A gazdák fontos feladata a nem kívánt szaporulat megelőzése is, vagyis az ivartalanítás, ami ma már rutinműtétnek számít.

Május 10.
madarak_es_fak
Madarak és fák napja

A Madarak és fák Napját a világon először Chernel István ornitológus szervezte meg, 1902-ben, hazánkban. Ennek a napnak, különösen az ifjúság körében, a természet védelme iránti elkötelezettséget kell szolgálnia. Az iskolák rendszerint olyan programokat szerveznek, amelyeken a diákok a természet szépségét, a környezeti értékek megvédésének fontosságát helyezik előtérbe. A hónap ajánlata 2021. februárban az év kiválasztottairól szól.

Május 15.
allat_es_novenyszeretet
Állat és növényszeretet napja

 A budapesti állatkertben rendezték meg először 1994. május 15-én az állat-és növény szeretet napját. A gyerekek ezen a napon ingyen léphetnek be az állatkertbe. Az állatkertről és programjairól az alábbi linkre kattintva olvashatsz sok-sok érdekességet www.zoobudapest.com A növényeket kedvelők pedig A hónap ajánlata 2011. májusban tavaszi virágos sziget készítéséről olvashatnak.

Május 15.
klimavaltozas_nemzetkozi_akcionapja
Klímaváltozás nemzetközi akciónapja

A klímaváltozás jelei és következményei nap mint nap tapasztalhatók világszerte:

  • új hőmérsékleti rekordok születnek
  • a globális tengerszint folyamatosan emelkedik
  • a sarki jégsapkák és a gleccserek egyre fogynak
  • az óceánok elsavasodnak
  • egyre gyakoribbak a természeti katasztrófák

Minden évben ekkor összefog az egész világ, hogy a nemzetközi klímaváltozási akciónap keretében felhívják a figyelmet a bolygónk éghajlatát fenyegető veszélyekre és a klímaváltozás által előidézett, vészjósló természeti változásokra.

Május 20.
mehek_nemzetkozi_napja
Méhek nemzetközi napja

Az utóbbi években Európa-szerte drasztikusan csökkent a méhek száma. A probléma azonban nemcsak kontinensünket érinti, világszerte is ez a tendencia. A beporzók szerepe nemcsak a környezetünk, de a gazdaság szempontjából is létfontosságú. Elemzések szerint az emberiség élelmiszer termelésének harmada függ a rovarok, főleg a méhek beporzó tevékenységétől. Ezért a méhek nemzetközi napján felhívják a méhek védelmére és fontosságára a figyelmet.

Május 22.
biologiai_sokfeleseg_nemzetkozi_napja
Biológiai sokféleség nemzetközi napja

A biológiai sokféleség nemzetközi napja vagy a biodiverzitás védelmének világnapja. Olyan világnap, amely az élővilág sokféleségére, illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani figyelmet. Sok fajt maga az ember veszélyezti a legnagyobb mértékben. A Hónap ajánlata 2021. Május menüben az Építkező állatokról olvashat.

Május 24.
europai_nemzeti_parkok_napja
Európai nemzeti parkok napja

 1999 óta május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját. Az Europarc Szövetség 1973-ban alakult, s együttesen 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős. 1999-ben indított programja alapján május 24-én annak emlékére tartják e napot, hogy 1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban. Környékünk állat- és növényvilágáról, azok védelméről, aktuális programokról a Körös Maros Nemzeti Park honlapján  http://kmnp.nemzetipark.gov.hu tájékozódhat.
2020. május hónap ajánlatában hazánk nemzeti parkjairól láthat összeállítást.