A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2011. május

011
Tavasszal  több  természettel kapcsolatos jeles  nap, „zöld ünnep" van. A  Gyermeknap jól összekapcsolható a szabadtéri  játékkal, a természet megtapasztalásával, környezetünk megismerésével és védelmével
012
Fontos hogy a kábeltévé, videojátékok és az internet korában se  veszítsék el a kapcsolatot a természettel, és tudjátok élvezni a szabadtéri kalandokat. Használjátok ki a jó időt és a gyönyörű tájat. Mozduljatok ki családotokkal, figyeljétek meg a holtágak környékén élő állatokat, a tavaszi virágözönt és hallgassátok az  „ ingyenes koncertet" A madárvédelemről a http://mme.hu/ a  védett növényekről pedig http://vedett.novenyhatarozo.info/ címen tájékozódhatsz. 013


A természet példája tavasszal  minket is  megújulásra ösztönöz, és ehhez az egyik legjobb segítség szűkebb és tágabb lakókörnyezetünk megtisztítása.

014 Ha téged is zavar, hogy országszerte utcákat, parkokat, erdőket önt el a  szemét? Itt az alkalom, hogy közösen tegyünk ellene! 2011. május 21-én bebizonyítjuk, hogy a szemétszedés is lehet valódi közösségi élmény! Regisztrálj most, szervezz csapatot, hívd meg a barátaid és osztálytársaidat is! 015

A FELHÍVÁSRÓL TÖBBET MEGTUDHATSZ ÉS REGISZTRÁLHATSZ A 
http://www.teszedd.hu/

REGISZTRÁCIÓ HATÁRIDEJE: MÁJUS 18.

016

 


Tavaszi virágos  sziget  készítése

Sokunknak sajnos nincs lehetősége a kertben tevékenykedni. De föl a fejjel! A lakásban, erkélyen, ablakpárkányon is lehet virágos szigetet létrehozni. A lakásba is becsalogathatod a tavaszi hangulatot, ha lapos  tálkába hagymás évelő növényeket ültetsz. (Lehet ez régi kaspó, műanyag tál, vagy saját magunk készítette szalvétatechnikával, festékkel díszített kerámia vagy agyag tál, kosár stb.) Szép kaspó készítéséhez találsz ötleteket a könyvtárba is.
017

 

018 A termesztő edényt félig töltjükfriss, finomszemcsés földdel. Erre ültetjük rá a hagymákat, melyeket 5-8 cm mélyre helyezünk. Ez lehet tulipán, nárcisz, jácint, törpenárcisz, örmény gyöngyike, tavaszi  krókusz, törpe írisz, hóvirág stb., lehet egyféle, egyszínű és tarka.  Ha gyors eredményt szeretnél, akkor mindezt úgy tedd, hogy a talaj éppen csak fedje a hagymákat. Ha lehet, 18-22 C-os, világos helységben nevelgesd őket. Az öntözés a hőmérséklettől, az edény nagyságától, és a fényviszonyoktól is függ. Általában 4-5 naponta alaposan, de ne sárosra locsold. Így 3-4 hét múlva már nyújtogatják bimbóikat, hogy mi te   gyönyörködhess bennük.

 

020

 

Nem feltétlenül kell virághagymákat vásárolnod, vehetünk már bimbósodó növényeket is, melyeket ügyesen egymás mellé ültethetsz. Nagyon szép összeültetve például az árvácska, százszorszép, nefelejcs, kankalin.

Más módja is van a lakás feldíszítésének. Néhány virágos cserje vagy gyümölcsfa-ág 1-2 napra langyos vízbe állítva (4-5 óránként cserélni kell a vizet a vázában) csodás látványt nyújt, szinte a nyarat idézve.

019

021


Tovább a jeles napokhoz