A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2021 február

2021 kiválasztottjai


Magyarországon évről évre nemes versengések során választják meg az év élőlényeit azért, hogy minél inkább felhívják a figyelmet a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre (biológiai diverzitás), ezek megőrzésére és folyamatos védelmére.

 

01 honap ajanlata 2021 februar orsz erdeszeti logo

 

02 honap ajanlata 2021 februar lisztes berkenye

lisztes berkenye

03 honap ajanlata 2021 februar feher nyar

fehér nyár

05 honap ajanlata 2021 februar lisztes berkenye viraga

 

06 honap ajanlata 2021 februar lisztes berkenye bogyo

 

Az Év Fája mozgalmat az Országos Erdészeti Egyesület indította.
1996 óta minden évben megválasztják az év fafaját. A mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára.


2013 óta az Év fája honlapon keresztül zajló nyílt, online szavazáson dől el melyik fa lesz a következő év választottja.

 

 

 

 

 

A hagyományokhoz híven az idei évben is több fafaj közül választhattak a szavazók. A lisztes berkenye, a fehér nyár és a kecskefűz között folyt a verseny.

 

 

 

2021-ben a lisztes berkenye nyerte el a szavazatok döntő többségét, így lett az Év fája.

 

 

 

04 honap ajanlata 2021 februar kecskefuz

kecskefűz

 

 
A lisztes berkenye lombhullató, 6-12 méter magasra megnövő fa. Kérge sima, ezüstös- vagy fénytelen szürke. Felülete a korosodás során némileg repedezetté vagy kissé pikkelyessé válik. A 6-12 centiméter hosszú levelek tagolatlanak tojásdadok, egyenlőtlenül kétszer fűrészesek, fonákjuk állandóan fehéren molyhos.

 

 

 

 

Fénykedvelő, de a félárnyékot is elviselő fa. A virágzási ideje május–június között van. A krémszínű-fehér virágokat rovarok porozzák be. Skarlátvörös bogyókat hoz, amit gyakran madarak fogyasztanak.

 

Az Év madara 2021

 

 

07 honap ajanlata 2021 februar madartani e

08 honap ajanlata 2021 februar ciganycsuk him 

09 honap ajanlata 2021 februar sordely

sordély

 

 

08 honap ajanlata 2021 februar ciganycsuk him

hím

11 honap ajanlata 2021 februar ciganycsuk tojo

tojó

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el az „Év madara” programját. Ennek célja, hogy a társadalommal megismertesse azokat a madárfajokat, amelyek védelmében a lakosság különösen fontos szerepet kaphat.
Az év madarának csak olyan fajt választanak, amelynek folyamatos védelmében az egyesület tevőlegesen is részt vesz.

2021-ben az év madarának a cigánycsukot választották a szavazók. A kis őrgébicset, és a sordélyt utasította maga mögé.

 

 

 

10 honap ajanlata 2021 februar orgebics

                őrgébics


A cigánycsuk a verébalakúak rendjébe, ezen belül a légykapófélék családjába tartozó faj. Mindössze 12 cm. A hím feje és farka fekete, nyakán kétoldalt a foltok, fartöve és a szárnyán lévő hosszanti csíkok fehérek, melle rozsdavörös.

A tojó hátoldala szürkésbarna és csíkos, melle matt rozsdabarna, nyakának oldalsó része halvány fehér. Hazánkban gyakori madár. Élőhelye sík és dombvidékek fás-cserjés területei, füves árokpartok, rétek, legelők, de megtalálható parlagokon, gyümölcsösökben, mezőgazdasági területeken is.
Magyarországon rendszeres fészkelő, márciustól októberig tartózkodik a térségben. Vonuló, de alkalmanként itt telel. Telelőhelyéről legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.
Évente kétszer költ, a fiókákat mindkét szülő eteti. Tápláléka rovarok pókok, százlábúak, ászkák és apró csigák.

 

Az Év hala 2021

 

Az év hala programját a Magyar Haltani Társaság kezdeményezi 2010 óta, hogy így is felhívja a figyelmet egyes halfajok jelentőségére vagy esetleges veszélyeztetett mivoltára.

12 honap ajanlata 2021 februar magyar haltani tarsasag logo

 

13 honap ajanlata 2021 februar keszeg

jászkeszeg

 

14 honap ajanlata 2021 februar bodorka

vörösszárnyú keszeg

 

 

A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazásra 7683 szavazat érkezett. Ez alapján alakult ki a végeredmény. Az élen a közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedvelő jászkeszeg végzett. A második a fürge cselle lett. három jelölt közül az angolna lett a harmadik.

 

 

 

A jászkeszeg ezüstös színű pontyfélénk. Az alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, ezért gyakran összetévesztik a bodorkával vagy a vörösszárnyú keszeggel. A jászkeszeg pikkelyei apróbbak.


Táplálékát zömmel az üledékben rejtőző gerinctelen állatok, férgek puhatestűek alkotják. Áramláskedvelő faj, de a gyakran felfrissülő tavakban is megtalálható, amilyen például a Tisza-tó A Balatonban azonban ritkaság. Ívásuk késő tavasszal történik, ezért április 15-től május 31-ig a fogásuk tilos. Ikrájukat a sóderes mederfenékre vagy a vízi növényzetre rakják. Közepes termetű halunk. A húsa szálkás, de ízletes.


A hazai horgászrekord 3,86 kg (1995)

Ezeknek a szavazásoknak nem az az elsődleges célja, hogy legyen egy “év valamije” győztes. Ez csak sikeresen felkelti és vonzza az emberek figyelmét. A legfontosabb cél az, hogy az adott terület élőlényeit szélesebb körben népszerűsítsék és ismertté tegyék. A tudás növelése nagyban hozzájárul a környezettudatos viselkedés fejlődéséhez. Főleg akkor, ha ez már gyerekkortól megtörténik.