Jeles napok - Április

 Április - Szent György hava

 

jeles napok 2024 aprilisÁprilis az év negyedik hónapja 30 napos. A hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni" – ez valószínűleg utalás az ekkor kinyíló természetre. Az április ősi magyar nevén Szelek hava. A 18. századi nyelvújítók a Nyilonos nevet adták ennek a hónapnak, a népi kalendárium Szent György havának nevezi.

 

 

 

A HÓNAP AJÁNLATA

2024: Az év vadvirága: a fehér tündérrózsa
2023: Gyermekkönyvek nemzetközi napja
2022: Kner Izidor gyerekei
2021: A nyúl

2020: A méz

2019: A tánc
2016: A húsvéti tojásról
2015: A húsvéti nyúlról
2014: Helyi húsvéti népszokások
2013: Költöző madarak
2012: Csillagászat
2011: Titanic
2015: Thor Heyerdahl
2016: Vakvezető kutyák

 

Jeles napok

 

Április         1.   Húsvéthétfő
Április         2.   Gyermekkönyvek nemzetközi napja
Április         7.   Egészségügyi Világnap
Április       11.   A magyar költészet napja
Április       14.   Könyvtárosok világnapja
Április       23.   A könyv napja
Április       27.   A vakvezető kutyák Világnapja
Április       29.   A tánc világnapja

 

 Április 1 - Húsvéthétfő

jeles napok 2024 husvethetfo

Húsvéthétfő a négy napos húsvéti ünnepkör zárónapja. Az ünnephez nem kapcsolódnak egyházi szokások, a néphagyományok viszont annál gazdagabbak. Közkedvelt szokás a locsolkodás, aminek a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit az alapja. Valamikor vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték húsvét hétfőjét, ami utal a locsolás egykori módjára, tudniillik gyakran erőszakkal a kúthoz, vályúhoz hurcolták a lányokat, és vödörszám hordták rájuk a vizet. A szagos vízzel, kölnivel való locsolás és a locsolóvers szavalása később alakult ki. A tojásfestés, a hímes tojás ajándékozása, a tojásgurítás napjainkban is kedvelt szokás.

 

 

Április 2. - Gyermekkönyvek nemzetközi napja

jeles napok 2024 gyerekkonyv

A gyermekkönyvek nemzetközi napjának dátuma nem más, mint a híres Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapja. A jeles nap célja, hogy a mai digitalizált világban is megismertessük a gyerekekkel az olvasás örömét, az olvasás útján történő szórakozást és tanulást.

 

 

 

 

Április 7. - Egészségügyi Világnap

jeles napok 2024 egeszsegugyi vilagnap1948-ban ezen a napon kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az emléknap célja a nemzetközi összefogás a betegségekről való tájékoztatásban. Ha ugyanis globális szintű figyelemmel fordulunk egyes betegségek felé, akkor azok megelőzése, kialakulása, gyógyítása jelentősen könnyíthető a széleskörű, megfelelő tájékoztatással.

 

 

 

 

 

Április 11. - A magyar költészet napja

jeles napok 2024 magyar kolteszett napja

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóesteket, könyvbemutatókat, találkozókat tartanak, ahol klasszikus és kortárs szerzők verseit adják elő. Könyvtárunk évről évre versmondó versennyel tiszteleg a magyar költészet előtt. Ettől az évtől ez a rendezvényünk intézményünk névadója iránti tiszteletből Határ Győző nevét viseli.

 

 

 

 

 

 

 

Április 14.  - Könyvtárosok világnapja

jeles napok 2024 konyvtarosok vilagnapjaAz Egyesült Államokban az Amerikai Könyvtárak Szövetsége 2000-ben döntött arról, hogy elindítja az Amerika Könyvtáraiért Kampányt. Az internet elterjedésének hatására ekkorra ugyanis a befolyásos döntéshozók egy részében már felmerült, hogy a web szükségtelenné teszi a könyvtárakat – hiszen már minden információforrás fent van a világhálón. A kampány célja tehát az volt, hogy a közvélemény figyelmét felhívja a közkönyvtárak, az iskolai, a tudományos és a szakkönyvtárak, valamint a könyvtárosok létfontosságú szerepére. Tudatosítani akarták, hogy a könyvtárak eddig is alkalmazkodtak az új technológiákhoz, és ezeket is arra használták, hogy javítsák a felhasználóknak szánt szolgáltatásaikat. A hazánkban megmozduló könyvtárak célja, hogy a könyvtári programokkal minél több olyan embert érjenek el és nyerjenek meg, akik eddig nem számítottak rendszeres könyvtárlátogatónak. Minden évben számtalan módon mutatják meg, hogy milyen sokszínű tanulási, tájékozódási, kulturális lehetőség rejlik a könyvtárakban.

 
  Április 23 - A könyv világnapja

jeles napok 2024 konyv vilagnapjaA könyv nemzetközi napja egyben a szerzők és a szerzői jogok előtti tisztelgés napja is. Az internet térnyerésével különösen fontos ez a szerzői jogokkal kapcsolatban. Április 23-át minden évben az olvasás és az általa nyújtott előnyök hangsúlyozására szánjuk. Fontos felismerni, hogy a könyvek és az olvasás meghatározó szerepet játszik az emberiség fejlődésében. Egy jó könyv tanít, színesíti a képzelőerőnket, szórakozást biztosít, és a lelkünket is ápolhatja. Jeanette Wintersont idézve: „Minden könyv egy palack, benne üzenettel. Csak ki kell nyitni.”

 

 

 

 

Április 27. - A vakvezető kutyák világnapja

jeles napok 2024 vakvezeto kutyaA jeles nap a vakvezető kutyák kiemelt fontossága, segítségnyújtása előtt tiszteleg, akik segítenek a vakoknak és gyengénlátóknak a társadalomba való beilleszkedésben és a teljes értékű élet megélésében. A cél, hogy bármerre is járjon egy vakvezető kutya és a gazdája, elismeréssel fogadjuk őket és megadjunk nekik minden támogatást, amire szükségük lehet. Bővebben olvashatsz a témáról a Hónap ajánlata 2016 április menüben.

 

 

 

 

Április 29. - A Tánc Világnapja

jeles napok 2024 tanc vilagnapja

A nap célja a különböző táncstílusok, táncos hagyományok megőrzése az utókor számára, illetve a tánc mint művészet és szabadidős program népszerűsítése az általános felfogásban. Városunkban is szép hagyományai vannak a tánctanulásnak. Büszkék lehetünk a néptáncot vagy társastáncot tanuló fiatalokra, akik számos alkalommal megmutatják tehetségüket. Műsoraikat mindig örömmel fogadjuk és nézzük. Bővebben olvashatsz a táncról a Hónap ajánlata 2019 április menüben.