A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Április

 Április - Szent György hava

 

jeles napok 2023 aprilis viragzasÁprilis az év negyedik hónapja 30 napos. A hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni" – ez valószínűleg utalás az ekkor kinyíló természetre. Az április ősi magyar nevén Szelek hava. A 18. századi nyelvújítók a Nyilonos nevet adták ennek a hónapnak, a népi kalendárium Szent György havának nevezi.

 

 

 

A HÓNAP AJÁNLATA

2023: Gyermekkönyvek nemzetközi napja
2022: Kner Izidor gyerekei
2021: A nyúl

2020: A méz

2019: A tánc
2016: A húsvéti tojásról
2015: A húsvéti nyúlról
2014: Helyi húsvéti népszokások
2013: Költöző madarak
2012: Csillagászat
2011: Titanic
2015: Thor Heyerdahl
2016: Vakvezető kutyák

 

Jeles napok

 

Április         1.   Bolondok napja
Április         2.   Gyermekkönyvek nemzetközi napja
Április         7.   Egészségügyi Világnap
Április         7.   Nagypéntek
Április    9-10.   Húsvét
Április       11.   József Attila születésnapja - A költészet napja
Április       14.   Könyvtárosok világnapja
Április       23.   A könyv napja
Április       24.   Rendőrség napja
Április       27.   A vakvezető kutyák Világnapja
Április       29.   A tánc világnapja

 

 Április 1 - Bolondok napja

jeles napok 2023 aprilis bolondsagoknapja

Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. A rászedett személy az április bolondja.

Több országban elterjedt szokás. Egyik magyarázata szerint kelta /kelta= Közép- és Nyugat-Európában élt ókori nép/ népszokás volt, hogy április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek.

 

 

Április 2. - Gyermekkönyvek nemzetközi napja

jeles napok 2023 gyermekkonyvek vilagnapja

 

1967 óta Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján tartják világszerte a Gyermekkönyvek nemzetközi napját. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) által szervezett ünnep célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket. Azokkal a gyerekekkel is meg kell ismertetni az olvasás szépségeit, akik a számítógép előtt töltik idejük nagy részét.

 

 

Április 7. - Egészségügyi Világnap

jeles napok 2023 egeszsegugyi vilagnap1948. április 7-én kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az Egészségügyi Világnapon. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.

 

 

 

 

 

 
Április 7. - Nagypéntek

jeles napok 2023 nagypentek

Nagypéntek Jézus kereszthalálának emléknapja, a húsvétot megelőző péntek. Nagypénteken az egyházban nincs mise, mert ezen a napon maga Jézus, az örök főpap mutatja be az áldozatot. Ezen a napon hústilalom és szigorú böjt van. Nagypéntek a reformátusok egyetlen hagyományos böjti napja. Jézus Krisztus kereszthalála, a keresztre feszítés Poncius Pilátus kormányzása idején történt Kr. u. 26 és 35 között. A településünkön fennmaradt húsvéti népszokásokról a Hónap ajánlata 2011. április menüben olvashatsz.

 


Április 9-10. - Húsvét

jeles napok 2023 husvet

A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is.
A mozgó ünnepek közé tartozik. /Nem esik az évnek mindig ugyanarra a napjára. / A Biblia szerint Jézus– pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A húsvéti nyúlról a Hónap ajánlata 2015. április menüben olvashatsz. Hazai nyúlfajtákról a Hónap ajánlata 2021. április pontban találsz érdekességeket.

 

Április 11. - József Attila születésnapja - A költészet napja

jeles napok 2022 jozsef attila

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik.

Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal, versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

 

 

 

 

Április 14.  - Könyvtárosok világnapja

jeles napok 2023 konyvtarosok vilagnapjaA könyvtárosok világnapja 2011 óta kerül megrendezésre az Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA és az Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA kezdeményezésére. Célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és könyvtárosok nyújtotta értékekre, a könyvtárak hasznosságára.

 

 

 

 


  Április 23 - A könyv világnapja

jeles napok 2023 konyvvilagnapjaA könyv és a szerzői jog világnapja az UNESCO 1995. évi párizsi konferenciáján kinyilvánított, évente április 23-án tartott nemzetközi akciónap, a könyvek és az olvasás ünnepe. Az ünnepet először a következő évben, 1996-ban rendezték meg, azóta több mint száz országban jegyzik. Ezen a napon tiszteleg a világ a könyvek és a szerzők előtt, és arra bíztatják az embereket, különösen a fiatalokat, hogy fedezzék fel az olvasás örömét.

 

 

Április 24. - Rendőrség napja

13 honap ajanlata 2013 aprilis rendorsegA kormány határozata alapján 1992-től Szent György napján, április 24-én rendezik meg Magyarországon a Rendőrség napját. Ezen a napon kapnak érdemeik elismeréseként jutalmat, kitüntetést ennek a szakmának jeles képviselői.


Szent György kis-ázsiai keresztény katona és vértanú volt: a katonák, a lovagok, fegyverkovácsok, lovas katonák, vándorlegények, s utóbb a cserkészek és földművelők védőszentje.

 

 

 

 

 

Április 27. - A vakvezető kutyák világnapja

jeles napok 2022 vakvezeto kutyaA Nagy-Britanniában működő Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetsége kezdeményezésére 1994. április 27-e óta világszerte ezen a napon hívják fel a figyelmet a vakvezető kutyák munkájának fontosságára. Bővebben olvashatsz róla a Hónap ajánlata 2016 április menüben.

 

 

 

 

Április 29. - A Tánc Világnapja

jeles napok 2023 tancvilagnapja

Városunkban is szép hagyományai vannak a tánctanulásnak.

Büszkék lehetünk a néptáncot vagy társastáncot tanuló fiatalokra, akik számos rangos verseny helyezettjei. Műsoraikat örömmel nézzük városunk rendezvényein. Bővebben olvashatsz a táncról 2019. Hónap ajánlatában