Jeles napok - Február

jeles napok 2024 februar 01 hovirag

Február a nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta, illetve a hozzá kapcsolódó Februa ünnepről. Az év második hónapja idén a szökőév miatt 29 napos. A népi kalendáriumban Böjtelő hava néven szerepel. Február a farsangi mulatságok ideje. A farsangi időszak vízkereszttől (január 6.) húshagyó keddig (idén február 13.) tart. Ebben az időszakban mindenhol maszkabálakat, mulatságokat rendeznek, így búcsúztatják a hosszú telet, és örömmel várják a közelgő tavaszt.

 

 

 

A hónap ajánlata:

2024: 2024 madara a kerecsensólyom

2023: Az év természeti értékei 2023-ban

2022: Kner Izidor - gyermekkor - inasévek

2021: 2021-es év kiválasztottjai

2020. Farsangi fánk

2019. Farsangi bálokról

2018. Téli olimpia Phjonngcshang

2016: Szökőév

2015: Farsang? Karnevál?

2014: Téli olimpia Szocsi

2013: Busójárás

2012: Földrajzi utazások , felfedezők

2011: Farsang

 

Február          2.
  Gyertyaszentelő
Február          3.
  Kner Imre születésnapja
Február          4.
  Kner Endre születésnapja
Február          4.
  Rák ellenes Világnap
Február          5.
  Kner Izidor születésnapja
Február          5.
  Biztonságos Internet Világnap
Február        14.
  Bálint nap
Február        18.
  Jókai Mór születésnapja
Február        19.
  Kner Albert születésnapja
Február        21.
  Az anyanyelv nemzetközi napja
Február        22.
  Endrődi Bella János születésnapja

 

Február 2. - Gyertyaszentelő

jeles napok 2024 februar 03 gyertyaszentelesGyertyaszentelő Boldogasszony egy katolikus ünnep február 2-án, amikor a közösség Jézus bemutatását ünnepli. Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta a jeruzsálemi templomban a gyermekét. A jelenlévő idős Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered a szentelt gyertya és a gyertyaszentelés szokása. Így a szentelt gyertya Jézus egyik legrégebbi jelképe. Későbbi időkben a gyertyát az újszülöttek mellett tartották, a rontó szellemek távol tartására a keresztelés napjáig.

 

Február 3. -  Kner Imre születésnapja

jeles napok 2024 februar 04 kner imreKner Imre 1890. február 3-án született. Nyomdász, könyvtervező. Szülei: Kner Izidor és Netter Kornélia. Édesapja nyomdokaiba lépve tovább öregbítette a Kner nyomda hírnevét. Kozma Lajos grafikussal közösen megalkotta a barokk tipográfiát. Ez Európa-szerte ismertté tette a Kner nyomda nevét. 1944-ben elhurcolták otthonából és sosem tért vissza. A holokauszt áldozata lett.
   (Gyomaendrődi ki kicsoda? című könyv alapján)

Tudod mi a tipográfia?
A tipográfia nyomtatott betűkkel foglalkozó szakma és művészeti ág, melynek célja olyan írásképet kialakítani a betűtípusok és betűcsaládok alkalmazásával, mely egyszerre esztétikus és célszerű.

 

 

 

 

Február 4. - Kner Endre születésnapja

jeles napok 2022 kner endreKner Endre 1896. február 4-én született a család negyedik gyermekeként. Szülei: Kner Izidor és Netter Kornélia. Az elemi iskoláit valószínűleg Gyomán végezte. Középiskolába az Aradvárosi Felsőkereskedelmi Iskolába járt. 1915-ben besorozták a honvédséghez. Harcolt az olasz és orosz harctér legkegyetlenebb szakaszain. Két ízben is megkapta az Ezüst vitézségi érmet. 1918 őszén szerelt le. A nyomdában az ő feladata volt a gazdálkodás kézben tartása, a könyvelés. Jó kedélyű, a sportokat, kirándulást kedvelő ember volt. Családjával sokat kerékpároztak, túráztak. 1942-ben származása miatt munkaszolgálatra hívták be. 1943-ban eltűnt az orosz fronton. 1943. február 13-án nyilvánították halottnak.

 

 

 

 

 

 

Február 4. - Rák ellenes világnap

jeles napok 2024 februar 06 rakellenes vilagnapA rák elleni küzdelem február 4-ei világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, és hangsúlyozza a megelőzés és az egészségesebb életmód szükségességét, a megfelelő kezelés fontosságát.

 

 

 

 

 

 

Február 5. - Kner Izidor születésnapja

jeles napok 2024 februar 07 kner izidor

Kner Izidor nyomdász, könyvkötő 1860. február 5-én született Gyomán. Szülei: Kner Sámuel és Gesmey Katalin. 1882-ben egyszemélyes kisnyomdaként alapított nyomdát, mely az első világháború előtt már több mint 150 fővel dolgozott. Az első munkái egyházi kiadványok voltak, majd közigazgatási nyomtatványok készítése jelentett biztos megélhetést. Ez a gazdasági alap tette lehetővé a könyvkiadást, a művészi báli meghívók készítését és forgalmazását, melyek illusztrálásához neves festőket, grafikusokat nyert meg. Kner Izidor számos szakmai kiállításon mutatta be nyomdája termékeit, sok díjat, elismerést kaptak itthon és külföldön egyaránt. Csak kiváló minőségű, hibátlan termékek hagyhatták el nyomdáját. A magas szakmai követelményeknek és a jó reklámnak köszönhetően a Kner névhez a minőség párosult. 1935. augusztus 19-én hunyt el.

(Gyomaendrődi ki kicsoda? című könyv alapján)

Kner Izidor életéről bővebben a Hónap ajánlata 2022 január, 2022 február, 2022 március menükben olvashatsz.

 

 

Február 5. - Biztonságos Internet Világnap
 

jeles napok 2024 februar 08 biztonsagos internetAz internet hatékony eszköz, amely hatalmas lehetőségeket kínál a tanulásra, a készségek fejlesztésére és az új képességek és ismeretek megszerzésére, amint azt a Covid19-világjárvány is mutatta. A lehetőségek azonban kockázatokkal járnak. A Biztonságosabb Internet Napja kezdeményezés célja a tudatosság növelése, ugyanakkor konkrét intézkedések meghozatala a gyermekek és a fiatalok online védelmének és szerepvállalásának biztosítása érdekében. Ez a nap lehetőséget teremt arra is, hogy a gyerekeket olyan hasznos tartalmak felfedezésére és létrehozására buzdítsa, amelyeket később a családban, iskolában, barátokkal, majd a munkájuk során is tudnak használni. A biztonságosabb internetezésről a saferinternet.hu oldalon több hasznos információt is olvashatsz.

 

 

Február 14. - Bálint nap - Valentin nap

jeles napok 2024 februar 09 valentin

Bálint, avagy Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte levelezőlapokkal, virágokkal, édességgel és apró ajándékokkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket. Szent Valentin (Szent Bálint) ünnepe 496-tól szerepel a naptárban, de mai formája csak a közelmúltban honosodott meg Magyarországon. A legelterjedtebb történet szerint Bálint az ókori Rómában volt pap, amikor II. Claudius császár megtiltotta a fiatal férfiaknak a házasodást, mert úgy vélte, az egyedülállók jobb katonák. Bálint titokban továbbra is esketett, amiért halálra ítélték. Amíg a börtönben sínylődött, visszaadta a börtönőr leányának a látását. Mielőtt 270. február 14-én kivégezték, a leánynak egy üzenetet küldött: "A Te Valentinod." Így vált ez az üzenet világszerte is ismertté.

 

 

  Február 18. -  Jókai Mór születésnapja

jeles napok 2023 jokai mor

Jókai Mór (1825. február 18. –1904. május 5.) regényíró, a „nagy magyar mesemondó", országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató-tanácsának tagja volt. Jókai Mór 12 évesen veszítette el édesapját, minek után a családja ügyvédi pályára terelte, hogy édesapja nyomdokaiba lépjen. Jókai Mór kitartóan és lelkiismeretesen végezte iskoláit. Kecskeméten tanult jogot, majd Asztalos István komáromi ügyvédnél dolgozott egy éven keresztül. Nem szerette meg az ügyvédi irodák munkáját, és hamar szakított ezzel a pályával. 1846-ban (első regényének a sikere után) az írásnak szentelte életét. Az 1848-as forradalom kitörésekor szóval és tettekkel is lelkesen felvállalta a nemzet ügyét. Jókai később is aktívan kivette részét a politikából. 20 éven keresztül képviselte magát a parlamentben. Írói pályája során mintegy 100 kötetet írt meg. Munkái közül mindenképpen említésre méltó: az Aranyember, a Kőszívű Ember Fiai, Egy magyar nábob, Fekete gyémántok, Szegény gazdagok, Mire megvénülünk, Névtelen vár, Rab Ráby, A lőcsei fehér asszony.

 

 

Február 19. - Kner Albert születésnapja

jeles napok 2022 kner albert1899. február 19-én született Kner Albert a Kner család hatodik gyermekeként. Szülei Kner Izidor és Netter Kornélia. A családi hagyományok nagyban befolyásolták gyermekkorát. Albert tehetsége kézügyessége, kreativitása hamar megmutatkozott, ugyanakkor örökölte apja határozottságát és keménységét is. Tanulmányait fivére, Kner Imre irányította és szervezte. A művészi tanulmányok mellett a családi nyomdában el kellett sajátítania a nyomdai szakismereteket is. Neves reklámgrafikus lett.

Az 1938-ban elfogadott zsidótörvény miatt családját féltve az ország elhagyása mellett döntött. Mivel felesége amerikai állampolgár volt, ennek nem volt különösebb akadálya.

1940-ben családjával kivándorolt Chicagóba, ahol 1965-ig, nyugdíjazásáig a Container Corporation csomagolástechnikai vállalat tervező laboratóriumának vezetője volt. 1961. augusztus 21-én hunyt el. 

 

 

Február 21. - Az anyanyelv nemzetközi  napja

 

jeles napok 2024 februar 12 anyanyelv

Az UNESCO 1999-ben február 21-ét Nemzetközi Anyanyelvi Nappá nyilvánította.

A határozat célja a nyelvi változatosság, a kulturális sokrétűség megőrzése. A világ kulturális hagyományainak ápolásához a különböző nyelvek járulnak hozzá leginkább. Ezért nagyon fontos a nyelv védelme, megőrzése, különösen a kisebbségben élő népcsoportok esetében.

Anyanyelvnek azt a nyelvet nevezzük, amelyet az ember gyermekkorában a szüleitől vagy a környezetétől megtanul. Gyakran mondják azt is, hogy anyanyelv az, melyen az adott személy saját gondolatait megfogalmazza.

 

 

Február 22. - Endrődi Bella János születésnapja

 

jeles napok 2023 bella janos

1935-ben született Endrődön. Festőművész, szobrász, grafikus. Az Iparművészeti Főiskolán és Szegeden folytatott tanulmányokat, majd Németországba, Stuttgartba emigrált és ott szerzett diplomát. A festészet mellett grafikákat és reliefeket is készít. 1956 óta él Németországban, mindig megmaradt magyar embernek és endrődinek.

 Bővebben olvashatsz róla itt: