A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Február

Február - Böjtelő hava

 

jeles napok 2021 hovirag

Február (régiesen Februárius) az év második hónapja. Szabályos években 28 napos, szökőévekben pedig 29 napos. A népi kalendáriumban böjt előhava (vagy másképpen böjtelő hava) néven szerepel.

Február a farsangi mulatságok ideje. Minden városban, de a kisebb településeken is ünnepelnek az emberek, bálakat rendeznek, mulatságokat, így búcsúztatják a hosszú, megunt telet, és örömmel várakozással tekintenek a közelgő tavasz felé. Hazánkban az egyik legismertebb télűző rendezvény a Mohácson megrendezett Busójárás. Erről érdekes dolgokat olvashatsz a Hónap ajánlata részben/2013/. De nemcsak erről, hanem a farsangról is, valamint a hozzá köthető népszokásokról is hasznos tudnivalókra találhatsz.

 Zelk Zoltán: Hóvirág

Tél eleje, tél közepe:
havas a hegyek teteje,
sehol egy árva virág -
zúzmarás a fán az ág.
Ám télúton egy reggelen,
csoda történik a hegyen:
kibújik a hóvirág,
s megrezzen a fán az ág.
Öröm rezzen ágról ágra:itt a tavasz nemsokára,
kizöldülnek mind a fák -
Isten hozott, hóvirág!

A hónap ajánlata:

2021: 2021-es év kiválasztottjai

2020. Farsangi fánk

2019. Farsangi bálokról

2018. Téli olimpia Phjonngcshang

2016: Szökőév

2015: Farsang? Karnevál?

2014: Téli olimpia Szocsi

2013: Busójárás

2012: Földrajzi utazások , felfedezők

2011: Farsang

 

Február          1.
  A Tisza élővilágának emléknapja 
Február          2.
  Gyertyaszentelő
Február          2.
  Vizes élőhelyek világnapja
Február          3.
  Kner Imre születésnapja
Február          5.
  Kner Izidor születésnapja
Február        14.
  Bálint nap
Február        16.
  Húshagyó kedd
Február        17.
  Hamvazó szerda
Február        18.
  Jókai Mór születésnapja
Február        21.
  Anyanyelvek világnapja
Február        22.
  Endrődi Bella János születésnapja
Február        27.
  Nemzetközi jegesmedvenap

 

Február 1. - A Tisza élővilágának emléknapja

01_tisza

2000. január 31-én a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyókat Romániában. A szennyeződés február 1-12. között vonult le a Tiszán ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. A magyar országgyűlés erre emlékezve 2000. június 16-án elfogadott határozatának 10. pontjában február 1-jét a Tisza élővilágának Emléknapjává nyilvánította.

 

 

 

 

 

 

Február 2. - Gyertyaszentelő

jeles napok 2021 gyertyaszentelo 1Gyertyaszentelő Boldogasszony egy katolikus ünnep február 2-án, amikor a közösség Jézus bemutatását ünnepli. Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta a jeruzsálemi templomban a gyermekét. A jelenlévő idős Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered a szentelt gyertya és a gyertyaszentelés szokása. Így a szentelt gyertya Jézus egyik legrégebbi jelképe. Későbbi időkben a gyertyát az újszülöttek mellett tartották, a rontó szellemek távol tartására a keresztelés napjáig. (Illetve, hogy a csecsemőt ki ne cseréljék).

 

jeles napok 2021 gyertyaszentelo 2Ehhez a naphoz kötődik az a népi megfigyelés, mely szerint, ha a barlangjából kijövő medve a napsütéses idő miatt meglátja az árnyékát, akkor megijed és visszamegy. Ez azt jelenti, hogy folytatódik a tél. Ha borús idő van, akkor pedig a medve már nem megy vissza barlangjába és kezdődhet a tavasz.

 

 

 

Február 2. -  Vizes élőhelyek világnapja

jeles napok februar vizes elohelyek vilagnapja1971. február 2-án Ramsar (India) városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért.

A világ folyórendszereinek mára csaknem a fele károsodott. A folyók, tavak apadásának egyik oka az éghajlatváltozás, a másik, hogy gyorsabban használjuk el a vízforrásokat, mint ahogy a természetes rendszerek újratöltődnek.

 

 

Február 3. -  Kner Imre születésnapja

03 jeles napok 2013 februar kner imre Kner Imre 1890. február 3-án született. Nyomdász könyvtervező. Édesapja (Kner Izidor) nyomdokaiba lépve tovább öregbítette a Kner nyomda hírnevét. Kozma Lajos grafikussal közösen megalkotta a barokk tipográfiát. Ez Európa szerte ismertté tette a Kner nyomda nevét. (Gyomaendrődi ki kicsoda alapján)
Tudod mi a tipográfia? A tipográfia nyomtatott betűkkel foglalkozó szakma és művészeti ág, melynek célja olyan írásképet kialakítani a betűtípusok és betűcsaládok alkalmazásával, mely egyszerre esztétikus és célszerű.

 

 

 

 

 

 

Február 5. - Kner Izidor születésnapja

05_kner_izidor

Kner Izidor nyomdász, könyvkötő1860.február 5- én született Gyomán. 1882-ben egyszemélyes kisnyomdaként alapított nyomdát, mely az első világháború előtt már több mint 150 fővel dolgozott. Az első munkái egyházi kiadványok voltak, majd közigazgatási nyomtatványok készítése jelentett biztos megélhetést. Ez a gazdasági alap tette lehetővé a könyvkiadást és a művészi báli meghívók készítését és forgalmazását – melyek illusztrálásához neves festőket, grafikusokat nyert meg. Kner Izidor számos szakmai kiállításon mutatta be nyomdája termékeit, sok díjat, elismerést kaptak itthon és külföldön egyaránt. Csak kiváló minőségű, hibátlan termékek hagyhatták el nyomdáját, s a magas szakmai követelmények és a jó reklámnak köszönhetően a Kner névhez a minőség párosult./Gyomaendrődi ki kicsoda című könyv alapján)

 

 

 

 

 

Február 14. - Bálint nap 

jeles napok 2021 balint nap

Szent Valentin emlékére névnapján világszerte megajándékozzák szeretteiket az emberek a szerelmesek napján. Valentin kultusza a II. századra vezethető vissza, ekkor élt Valentin. A legelterjedtebb történet szerint Valentin keresztény hite miatt II. Claudius börtönében sínylődött, s a börtönőr leányának visszaadta a látását. Mielőtt 270. február 14-én kivégezték, a leánynak egy üzenetet küldött: "A Te Valentinod." Így vált ez az üzenet világszerte is ismertté.

 

 

 

Február 16 - Húshagyó kedd

jeles napok 2021 hushagyo kedd

Az idei évben február 25-én van húshagyó kedd, ami mozgó dátumú ünnep. Időpontja mindig húsvét időpontjától függ. /húsvéttól visszafelé számítva a hetedik vasárnap utáni kedd/ Húshagyó kedd a farsangi szezon utolsó napja. Ekkor lehetett utoljára húst fogyasztani. Sok helyen rendeznek ilyenkor karneválokat. / Részletesebben a Hónap ajánlata 2015 című részben olvashatsz erről./

 

 

 

Február 17. - Hamvazó szerda

jeles napok februar hamvazo szerdaA farsangi időszak utáni első nap. A húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdete. Neve onnan ered, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra figyelmeztet.

 

 

 

 

 

 

  Február 18. -  Jókai Mór születésnapja

14 jeles napok 2013 februar jokai mor

Jókai Mór (1825. február 18. –1904. május 5.)

Regényíró, a „nagy magyar mesemondó", országgyűlési képviselő, főrendiházi tag, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató-tanácsának tagja, a Szent István-rend lovagja, a Kisfaludy Társaság tagja, a Petőfi Társaság elnöke, a Dugonics Társaság tiszteletbeli tagja volt. Művei a magyar irodalom halhatatlan alkotásai. Legismertebbek: A kőszívű ember fiai, Az aranyember, Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, Fekete gyémántok, És mégis mozog a föld, Szegény gazdagok

 

 

 

 

 

 

Február 21. - Anyanyelvek világnapja

 

jeles napok februar anyanyelvek vilagnapja

Az UNESCO 1999-ben február 21-ét Nemzetközi Anyanyelvi Nappá nyilvánította.

A határozat célja a nyelvi változatosság, a kulturális sokrétűség megőrzése. A világ kulturális hagyományainak ápolásához a különböző nyelvek járulnak hozzá leginkább. Ezért nagyon fontos a nyelv védelme, megőrzése, különösen a kisebbségben élő népcsoportok esetében.

Anyanyelvnek azt a nyelvet nevezzük, amelyet az ember gyermekkorában a szüleitől vagy a környezetétől megtanul. Gyakran mondják azt is, hogy anyanyelv az, melyen az adott személy saját gondolatait megfogalmazza.

 

 

Február 22. - Endrődi Bella János születésnapja

 

jeles napok 2021 bella janos

1935-ben született Endrődön. Festőművész, szobrász, grafikus. Az Iparművészeti Főiskolán és Szegeden folytatott tanulmányokat, majd Németországba, Stuttgartba emigrált és ott szerzett diplomát. A festészet mellett grafikákat és reliefeket is készít. 1956 óta él Németországban, mindig megmaradt magyar embernek és endrődinek.

 Bővebben olvashatsz róla itt:

 

  

Február 27. - Nemzeközi jegesmedvenap

jeles napok 2021 jegesmedve

A nap célja felhívni a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés veszélyezteti a jegesmedvék fennmaradását.
A jegesmedve remekül alkalmazkodik a zord körülményekhez, azonban élőhelyét veszély fenyegeti. A globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így elveszíthetik élőhelyüket. A jegesmedvék kiváló úszók, azonban élőhelyüket nem a tenger, hanem a sarki jégtáblák jelentik, életük nagy részét a sarkvidék befagyott vizein, a lassan sodródó jégmezőkön töltik.