A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2023 április

honap ajanlata 1 matyi tigrissel almodikAz Év Gyerekkönyv Írója
0-6 éves korosztály

honap ajanlata 2 gavarin és
Az Év Gyerekkönyv Írója
6-12 éves korosztály

honap ajanlata 3 spiralfuzet
Az Év Ifjúságikönyv-írója
12-18 éves korosztály

honap ajanlata 4 mi leszek
Az Év Illusztrátora

honap ajanlata 5 testunk
Az Év Fordítója

honap ajanlata 6 rajzolj egy krumplit
Az Év Leginnovatívabb
Könyve

honap ajanlata 7 utikalauz a vershez
Az Év Ismeretterjesztő Könyve

honap ajanlata 8 fotozni jo  Az Év Ismeretterjesztő Könyve

 

 

1967 óta Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján tartják világszerte a Gyermekkönyvek nemzetközi napját. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) által szervezett ünnep célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának célja:


• hogy a gyermekkönyvek révén előmozdítsa a nemzetek kölcsönös megértését.
• hogy a gyerekek a világon mindenütt irodalmi és művészi értelemben magas színvonalú könyvekhez jussanak.
• hogy elősegítse a minőségi gyermekkönyvek kiadását és terjesztését, különösen a fejlődő világban.
• hogy támogatást, képzést biztosítson a gyermekekkel és gyermekirodalommal foglalkozók számára.
• hogy ösztönözze a gyerekirodalommal kapcsolatos kutatást és tudományos munkát.

 

 

 

 

 

 

 

 
A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum 2022-ben már nyolcadik éve szervezte meg és adta át Az Év Gyerekkönyve Díjat, amit hét kategóriában osztanak ki. A szakmai zsűri döntése alapján az elismerést gyerekkönyvírói, ifjúsági írói, illusztrátori, műfordítói, valamint innovációs és ismeretterjesztő kategóriában adják át az előző évben megjelent, kiemelkedő művek alkotóinak, elismerve a szerkesztői és kiadói munkát is. 2022 díjazott könyvei a képeken láthatók.

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden évben más-más ország vállalja a világnap eseménysorozatának szponzorálását, az adott ország megfogalmazza a nap jelmondatát, felkér egy neves írót, hogy ez alkalomból küldjön üzenetet a világ gyermekeinek, s egy képzőművészt, hogy tervezzen plakátot. 2001-ben Magyarország szervezte a központi rendezvényeket.

 

 

 

 

 


Az üzenetet Janikovszky Éva írta:


A Könyvekben minden benne van


Mi van a könyvekben? Ezen törtem a fejemet, amíg ott kuporogtam három-négy éves koromban nagyszüleim boltjában egy kis sámlin. A pénztárban nagymamám ült, a pult mögött anyám várta a vevőket. Mögötte mennyezetig érő könyvespolcok és egy nagy létra, amely két kampóval egy vasrúdra függesztve siklott jobbra-balra, hogy elérhetők legyenek a legfelső polcon sorakozó könyvek is.

 

 

 

 

 

 

 

Ne gondoljátok, hogy unatkoztam! Ha bejött egy vevő a boltba, azt próbáltam kitalálni, hogy vajon az alsó polcokról kér-e könyvet, vagy a magasban lévők érdeklik. Az én fiatal, fürge, okos anyukám minden könyvnek tudta a helyét, s ha kellett, felmászott a létrára, hogy lehozza a kék, vörös, lila kötésű könyvet a megfelelő polcról is, és a vevő elé tegye. Büszke voltam anyámra, és egyre jobban izgatott, hogy mi lehet a könyvekben? Hiszen az alsó sorokban is volt kék, vörös, lila, tele apró fekete betűkkel - szép színes rajz, mint az én könyveimben, pedig egyikben sem volt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otthon nálunk mindenki olvasott. Anyám is, apám is, nagyszüleim is. Ahogy elnéztem az arcukat, amint a könyv fölé hajolva hol elmosolyodnak, hol elkomorodnak, hol meg feszült izgalommal lapoznak egyet, azon gondolkoztam: hol járnak? Meg se hallják, ha szólok hozzájuk, s ha végre rám figyelnek, mintha visszajöttek volna valahonnan. Miért nem visznek engem is magukkal?
Mi van a könyvekben, mi az a titok, amit nem osztanak meg velem?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán megtanultam olvasni. És megtudtam, mi a könyvek titka. Az, hogy minden bennük van. Nemcsak a tündérek, a manók, királykisasszonyok, a gonosz boszorkányok, hanem én is meg te is, örömeinkkel, gondjainkkal, vágyainkkal, bánatunkkal, benne van a jó meg a rossz, az igaz és a hamis, a természet, a világmindenség; ez mind, mind elfér a könyvekben.
Nyisd ki a könyvet! Megosztja veled minden titkát.