A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A Hónap ajánlata - 2016 április

A vakvezető kutyákról


honap ajanlata 2016 aprilis 011994-ben emlékeztek meg róluk először a Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségének javaslatára.
A jól képzett vakvezető kutya megóvja gazdáját a lépten-nyomon útjába kerülő akadályoktól, sőt az utasítások ellenére sem tesz meg bizonyos dolgokat, ha úgy véli, ezzel veszélybe sodorja a rábízottat.

Vakvezető kutyának elsősorban a labrador retriever, a golden retriever és a német juhászfajta vált be (az utóbbiak közül csak azok, amelyekből hiányzik a fajtára néha jellemző agresszió), ám sok keverék kutya is alkalmas e célra.

honap ajanlata 2016 aprilis 02    A labrador retriever hihetetlen vízszeretete miatt terjedt el az a legenda, mely szerint az újfundlandi és a vidra keresztezéséből származik. Bár régóta létezik, csak az 1900-as évek elején ismerték el önálló fajtának. Őseit új-fundlandi halászok hozták magukkal Angliába, ahol céltudatos tenyésztőmunkával a világ egyik legkiválóbb vadászebét faragták belőle. A retriever szó jelentése: visszahozni, apportírozni. Ez a tulajdonság nagy előny. Ez egy veleszületett készség, a labradornak olyan könnyed a fogása, hogy akár egy tojást is elhoz anélkül, hogy eltörné, éppúgy, mint közeli rokona, a golden retriever. A labradornak rövidebb, tömöttebb a szőre, mint a goldennek.

honap ajanlata 2016 aprilis 03   Az arany retriever (golden retriever). Kedves, élénk természete, remek idegrendszere miatt a nem ölebre vágyó városlakók egyik ideális barátja. (Beceneve: "Goldi".)A golden retriever az egész család számára ideális fajta. Elhancúrozik a gyerekekkel, élvezi, ha alkalmanként vadászni mehet gazdájával. Megbízható fajta, amely kennelben is tartható, ám akkor a legboldogabb, ha szeretett családja körében élhet. Imád apportírozni. Vakvezető kutyaként is népszerű.

honap ajanlata 2016 aprilis 04A német juhászkutya (gyakran csak németjuhász) Németországból származó közepes termetű kutyafajta. Okos, kedves, játékos kutya, és mindemellett hűséges társ. Gyakran alkalmazzák nyomozó-, mentő- és vakvezető kutyaként, de ideális háziállat lehet egy családnak is, mert remekül megérteti magát a gyerekekkel.

 

 

 

 

 

 

A vakvezető kutyák első iskoláját 1916-ban a németországi Oldenburgban alapították, az ebeket akkor a világháborúban megvakult katonák vezetésére képezték ki.

 

honap ajanlata 2016 aprilis 05

 

 

Magyarországon Rithnovszky János volt az első, aki vakvezető kutyával közlekedett, majd 1978-ban létrehozta a csepeli vakvezető kutyakiképző iskolát, amelyet a hatóságok szinte azonnal be is zárattak. Csaknem egy évig tartó harc után, 1979-ben az iskola újra megnyithatta kapuit a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének keretei közt.

 

 

Angliában évente 700 kutyát képeznek ki vakvezetésre, Magyarországon az elmúlt időszakban mindössze évi 20-25 kutyát. Egy eb nevelése másfél, kiképzése fél évig tart, ennek költsége akár másfél millió forint is lehet. A Magyarországon élő körülbelül 20 ezer vak emberből mintegy 110-120 rendelkezik segítő kutyával.

 

honap ajanlata 2016 aprilis 06

A vakvezető kutyák kiképzésének első mozzanata a kiképzésre alkalmas egyedek kiválasztása. Az egy-másfél éves korukban felajánlott fajtatiszta, egészséges labrador vagy golden retriever kutyákat két héten át a legkülönbözőbb helyzetekben tesztelik. Vizsgálják viselkedésüket forgalomban, tömegben, járműveken, zajban, kutyák, macskák és más állatok társaságában. A megfelelési arány mintegy huszonöt százalékos.

 

 

honap ajanlata 2016 aprilis 07

 

 

 

Ha a szigorú állatorvosi szűrővizsgálatok igazolják a jelölt egészségügyi alkalmasságát, akkor elkezdődhet a hat hónapos kiképzést. Elsőként fontos fegyelmező feladatokat kell elsajátítania, és csak ezután kezdődhet a vezetési munka tanítása.

 

 


A kiképzés során a kutya minél inkább leendő életkörülményeinek megfelelően él és gyakorol. Nem kennelekben tartják, hanem kiképzőik saját otthonukban nevelik őket. A gyakorlati kiképzés nem tanpályán folyik, hanem kezdetben kis forgalmú, majd egyre népesebb utcákon.

 

honap ajanlata 2016 aprilis 08

 

Buszra való felszállásnál a négylábú megy elöl és megkeresi a legközelebbi üres ülőhelyet, viszont leszállásnál a gazdi megy elöl, társa csak vezényszóra követheti! A keresések tartoznak a kutya által legkedveltebb feladatok közé. Keresniük kell: zebrát, ajtót, nyomógombos jelzőlámpát, liftet, lépcsőt, postaládát, padot, megállót jelző táblát.

 

honap ajanlata 2016 aprilis 09

 

A látássérültek közlekedési képességeit jól ismerő kiképzők saját mozgásukkal, szükség esetén botlások és ütközések imitálásával tanítják a kutyát a helyes vakvezető munkára. A kiképzés végére a kutyának nagy biztonsággal kell vezetnie lefedett szemű kiképzőjét minden, a gyakorlatban feltételezhető közlekedési szituációban. Ezt egy kiképzést lezáró vizsgán bizonyítania is kell.

honap ajanlata 2016 aprilis 10

 

A vakvezető kutyák kiképzésének utolsó, és legfontosabb szakasza a leendő gazdával történő közös gyakorlás, az úgynevezett átadó tanfolyam. Gazdának és kutyának meg kell tanulni egymással kommunikálni, megismerik egymás képességeit és megtanulják megérteni egymást.