A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2019 április

A Hónap ajánlata
A tánc

honap ajanlata 2019 aprilis 01

 

 

 

A Tánc Világnapja április 29. Ezen a napon minden évben a világ mindenféle táncát megünneplik.

 

 

 

 

honap ajanlata 2019 aprilis 02

 

 

Az ünnepet 1982-ben az UNESCO egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balett művész születésnapjára rakták.
A Nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig

 

 

 

 

A tánc kialakulásáról többféle elmélet létezik. Az egyik elmélet szerint egyidős az ember történetével.

honap ajanlata 2019 aprilis 03

 

 

Másik elmélet szerint az állatoktól ered. A különbség, hogy az állatok életében a "tánc" ösztönös.

 

 

 

honap ajanlata 2019 aprilis 04A tánc spirituális tevékenység volt, amin keresztül kapcsolatot teremtettek a felsőbb hatalmakkal, a természettel, és segítségül hívták a természetfeletti erőket. A törzsi társadalmakban ma is különféle táncos szertartások léteznek, amelyek a mindennapi tevékenységekhez és az ünnepségekhez kapcsolódnak.

 

 

 

 

honap ajanlata 2019 aprilis 05Az őskorban a ritmikus tánctevékenység nagyon fontos szerepet töltött be az ősember életében.
Tánc nélkül szinte elképzelhetetlen volt a mindennapi életük:
- táncoltak, ha vadászni mentek, vagy ha onnan visszatértek;
- táncoltak, hogy bő legyen a termés;
- táncoltak, ha valaki megbetegedett és gyógyulását szerették volna;
- táncoltak, ha valami öröm vagy bánat érte őket.

 

 

 

 

A tánc a pillanat művészete


Mitől nevezhetünk egy mozdulatsort táncnak?

Minden olyan mozgásformát, amely ritmikus, hajlandóak vagyunk táncnak nevezni; tehát bármifajta táncról akkor beszélhetünk, ha van ritmus és van egy ritmusra mozgó test.
A tánc az emberi kultúra része, folyamatosan alakul, újabbak jönnek létre.

A tánc nyelvén létrehozott műalkotások összessége a táncművészet. A táncművészeti alkotások kutatásával a koreográfia foglalkozik.

honap ajanlata 2019 aprilis 06

Napjainkban a táncot olyan tevékenységként értelmezzük, ami már nem kapcsolódik szervesen a mindennapi tevékenységekhez. Lehet táncolni hobbiból, különböző hagyományokhoz tartozó táncokat megtanulni, vagy lehet a tánc közösségi élmény is.

 

 

Stílusában sokféle tánc létezik: a kötöttebb formákból álló társastáncoktól és a balettól kezdve a szabadabb formájú hip-hop táncon keresztül a teljesen kötetlen táncszínházig és improvizatív táncig.

 

honap ajanlata 2019 aprilis 07   honap ajanlata 2019 aprilis 08

 

Sport vagy művészet?

A hivatásszerű táncosok életében a mozgás mindennapi tevékenység, mint az élsportolók esetében. Rengeteg gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy valaki megismerje a teste mozgását, és teljesen uralja azt. Ez egyrészt erőnlétet igényel, másrészt nagy figyelmet.

A néptánc népművészeti hagyományaink egyike.

Magyarország legkorábbi néptáncai a középkorban kialakult körtáncok voltak. A magyar néptánc egyéni és páros formái a 17. és 19. század között keletkeztek.

honap ajanlata 2019 aprilis 09A magyarok legismertebb néptánca a csárdás.
A csárdás hagyományos magyar néptánc (az elnevezés a csárda szóból ered, melynek jelentése: kocsma). A magyar táncstílus megtestesítője, amiben büszke tartású férfi táncosok külön-külön rögtönöznek, majd a férfiak a nőkkel párban forognak.
Kialakulása a 18. századra tehető. Jellemző rá a ritmus váltakozása: a lassú vezeti be, és a vidám, nagyon gyors tempójú friss fejezi be.

 

 

honap ajanlata 2019 aprilis 10A modern táncok a XX. században kezdtek kialakulni. A megnevezést a '60-as évek végén és a '70-es években valamennyi olyan táncirányzatra, kezdték el használni, amelyek nem egyértelműen a klasszikus balett, illetve a társastánc irányzatokból voltak eredeztethetőek. Legfontosabb célja volt, hogy lehetőséget teremtsen az érzelmek korlátok nélküli kifejezésére.
A társastánc egy gyűjtőfogalom. Egy közösség szórakozását szolgáló páros vagy csoportos tánc.

 

 

honap ajanlata 2019 aprilis 11

 


Az angol ipari forradalom után Angliából indult el a falusi táncok divatja. Népszerűek lettek a paraszti eredetű páros táncok, mint a keringő, a polka és a báli csárdás. A 20. század fordulójától terjedtek el a latin-amerikai, afrikai illetve az afro-kubai eredetű táncok. Az első tánc-világbajnokságot 1909-ben rendezték, Párizsban.

 

 

 

 

honap ajanlata 2019 aprilis 12

 

A mazsorett eredetileg egy olyan szórakoztató műfaj, amelyben a menetelő, botforgató lányok csoportja a fúvószenei fesztiválokon, a zenekar előtt táncol.
1940-re a mazsorett tömegmozgalommá vált.
A mazsorett sport mára világszintűvé nőtte ki magát.