A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2021 április

 1 ha husveti nyuszi

 

2 ha tojas

 

3 ha mezei nyul

4 ha magyar orias

 

5 ha szin

6 ha magyar vadas

7 1 ha torpe

7 2 ha orias

 

A húsvéti nyúl a tavasz, a megújulás, a termékenység szimbóluma. A keresztény ünnepkörbe a pogány hagyományokat bevonták és mára már szerves része az ünnepnek. A húsvéti nyuszinak és a tojásnak nincs közvetlen kapcsolata a feltámadáshoz és a húsvéthoz. A húsvéti nyúl eredetét sokféleképpen magyarázzák, mint ahogy a tojás és a nyuszi összekapcsolódását is. Erről részletesen olvashattok A hónap ajánlatában 2015. április menüben

 

 

 

 

 

A húsvéti tojás általában festett tyúktojás vagy színes csokoládé tojás, melyet a keresztény hagyományú kultúrában szokás ajándékozni. A tojásfestés szokása egészen az ókorba nyúlik vissza. Ez a hagyomány a kereszténység elterjedése után is megmaradt. A keresztény értelmezés szerint a tojás a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. A húsvéti tojás eredetéről A hónap ajánlata 2016. március menüben olvashattok többet.

 

 

 

A húsvéti nyulak képei általában házi nyulakat ábrázolnak. Ezek őse az üregi nyúl. Eredetileg csak az Ibériai-félszigeten és Északnyugat-Afrikában volt őshonos de mára szinte egész Európában elterjedt. Ezenkívül betelepítették Amerikába, Ausztráliába és számos szigetre is. A betelepített területeken kártevőnek számít, de eredeti élőhelyén visszaszorulóban van az előhelyek csökkenése miatt, ezért ott mérsékelten védettnek számít.

 

 

 

 
Az üregi nyúl háziasítását igen hamar megkezdték, mert a húsa ízletes, gereznája értékes. A hazai nyúltenyésztés a két világháború között virágzott fel. Ekkor tenyésztették ki a Magyar óriás nevű fajtát. A nemesítési cél az volt, hogy nagy tömegű húst adjon az állat és a gerezna is nagyobb legyen. A Magyar óriás fajta igénytelen, gyors növekedésű, jó takarmányhasznosító és a húsa kiváló minőségű. 7-9 kg súlyúra képes megnőni.

 

 

 

 
Négyféle színváltozatát ismerjük a Magyar óriás fajtának. Leginkább elterjedt a vadas vagy nyúlszürke. Ritkán előfordul fekete és vasderes színben. A fül a külső szélén és a hegyén feketés árnyalatú. A fehér szín önálló színtípus, a fajtatiszta almokban csak fehér színű állatok születhetnek. A szőrzet minden testtájon egyenletes színeződésű.

 

 


A Magyar óriás fajtának rossz a nevelő képessége és alacsony a kisnyulak választási súlya. A hús minősége nem felelt meg a korszerű igényeknek. Ezért kisebb testű, jobb hússzerkezetű fajta tenyésztését tűzték ki célul a tenyésztők. Ennek a munkának lett az eredménye a Magyar vadas nyúlfajta. Ez a fajta 5-7 kg súlyúra nő meg. A húsa jó és az anyanyulak gondosan nevelik kicsinyeiket.

 

 

 

 

 

Manapság népszerű az otthoni nyúltartás. Nagyon sokféle színű, méretű nyulat tartanak csak azért az emberek, mert nagyon aranyos állatok. A képen látható törpenyulak beleférnek egy bögrébe. És itt egy óriás, ami majdnem akkora, mint a kislány, aki tartja.