A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A Hónap ajánlata - 2016 március

A hónap ajánlata


A húsvéti tojásról

 

 

honap ajanlata 2016 marcius 01

 

A tojásfestés Európa számos országában húsvéti hagyomány, amely a locsolkodáshoz kapcsolódik, de a tojások díszítése más kultúrákban is elterjedt.

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 marcius 02

 

 

A perzsa kultúrában szintén elterjedt szokás volt a tojások díszítése, amelyre elsősorban a tavaszi napéjegyenlőség környékén került sor. Ekkor volt ugyanis a perzsa újév, amikor a családtagok közösen díszítettek tojásokat és azokat egy tálba helyezték. Feltehetően innen származik az a keresztény hagyomány is, hogy húsvétkor tojást festünk. Ez a hagyomány főleg Európa keleti részén maradt fenn.
Karthágói festett tojás színes díszítéssel.

 

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 marcius 03

 

 

 

Magyarországon már avarkori sírokban is találtak színes, festett tojásokat. Az első írásos emlékek a témában Anonymus idejéből, a XIII. századból maradtak ránk.

 

 

 

 

 

A tojás a tisztaság, a termékenység és mindenekelőtt az élet szimbóluma, a kereszténységben pedig az újjászületést jelzi. A tojással kapcsolatos szokások és hiedelmek több ezer éve jelen vannak az emberiség hiedelemvilágában. A kőkorban az asszonyok tojást tartottak szülés közben a kezükben, hogy gyermeküket megvédjék a gonosz szellemektől.


A húsvéti tojás

 

honap ajanlata 2016 marcius 04

 

Először 1615-ben, Strassburgban említik a húsvéti tojásokat. Ezek eredetileg egyszínűek voltak.


Nyugat-Európában a leginkább elterjedt szín a piros volt.


Kelet-Európában pedig az arany. A XVII. századtól kezdik emlegetni a színes tojásokat.

 

 

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 marcius 05

A legenda szerint Ostara, a germán istennő birtokolt egy különleges madarat, ami színes tojásokat tojt. Egy nap az istennő a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta a madarat, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat. Ostara ünnepén a germánok egymásnak tojást adtak és megették, más források szerint elásták azokat.

 

honap ajanlata 2016 marcius 06

 

A tojást tojó húsvéti nyúl képe az 1700-as években az Egyesült Államokban is megjelent. A pennsylvaniai holland telepesek az "Osterhase" vagy "Oschter Haws" (azaz a Húsvéti Nyúl) eljöveteléről meséltek gyerekeiknek. Az ünnepi szokás szerint a jó gyerekek színesre festett tojásokat kaphattak a húsvéti nyúltól, gondosan kikészített sapkáikba.

 

honap ajanlata 2016 marcius 07

Kezdetben a tojást természetes anyagok felhasználásával festették, a legelterjedtebb fogás a vöröshagyma héjának forralásából elért vízben való áztatás volt. Száradás után olajjal és szalonnabőrrel fényesítették a műremeket.

 

 

 

 

 

 Hímzett tojás

 

honap ajanlata 2016 marcius 08

 

Egy íróka nevű fémcső segítségével viaszból mintákat rajzoltak a tojás felületére, majd festékbe mártották. A festék nem fogta meg a viasszal fedett felületet, így miután azt lekaparták világosak maradtak.

 

 

 

 

 

 Batikolt tojás

 

honap ajanlata 2016 marcius 09

 

 

 

A tojás felületéhez különböző mintákat rögzítettek (újabban rossz harisnyák segítségével) és ezután áztatták be a festékbe. Száradás után a mintákat eltávolították, a helyükön így világos felület maradt. Az eljárás ugyanaz, mint a hagymahéjjal festett tojás esetén, csak hagymahéj helyett festéket használnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csipkés Tojás


honap ajanlata 2016 marcius 10   Különleges szokásnak számít a csipkékkel való tojásdíszítés. Ez legjobban festetlen tojásokon mutat

 

honap ajanlata 2016 marcius 11   honap ajanlata 2016 marcius 12

 

Nagy kézügyességet igénylő feladat, amikor maga a tojáshéj lesz olyan különleges, mint egy csipke.

 

Patkolt tojás

 

honap ajanlata 2016 marcius 13

 

 

 

A szájhagyomány szerint a tojáspatkolást a magyar kovácsok találták ki. Csak az számított igazi mesternek, aki egy tojást is meg tudott patkolni. Bár a patkolókovácsok és a baromfik száma is lecsökkent az utóbbi években faluhelyen, a tojáspatkolás szerencsére még mindig köztünk él: vásárokban és falunapokon találkozhatunk azokkal a türelmes mesteremberekkel, akik ólomlemezekkel díszítik, karcolják és festik a tojásokat.

 

 

 

A színesre festett húsvéti tojások szokása utal az élet megújulására, a feltámadásra. A húsvéti tojásnak nemcsak vallási jelentősége van, a színes, díszes tojások egymásnak ajándékozása a fiatalok körében a szeretet, a rajongás, és a szerelem jelképe is. Azt mondják, hogy a kapott tojások száma a népszerűség fokmérője.

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 marcius 14

Különböző népeknek más-más tojással kapcsolatos hagyományaik vannak. Igen sok helyen szerepeltek a tojások, mint szerencsehozó amulettek.
Romániában a látogatók vitték a gazdának a tojást, megütögették vele, s közben köszöntést mondtak: "Krisztus feltámadott.".
A görögök azt a tojást, melyet a tyúk először tojt nagypénteken,
varázserejűnek tartották.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 marcius 15

 

 

 

 

Oroszországban a húsvéti piros tojásokat egymáshoz ütik húsvéti köszöntésképpen, így az összetört tojáshéj által Isten áldását kapják.

 

 

 

 

 

 

 

Német hiedelem szerint, húsvét reggel egy tojáson átnézve meg lehet látni a benne táncoló bárányt.


A tojás, a belőle kikelő madárral, a sírjából feltámadó Krisztust is jelképezi, amellett, hogy a termékenység ősi jelképe is. A téli időszak utáni első tojások éppen húsvét idejére estek, valószínűleg ezzel függ össze, hogy az emberek a tavasz érkezése feletti örömüket a tojások kifestésével, hímzésével fejezték ki.