A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2015 március

A Pilvax kávéház

honap ajanlata 2015 marcius 01

Ez volt az a hely, ahol 1848. március 15-én találkoztak a márciusi fiatalok, innen indultak a városházára, hogy átadják tizenkét pontban megfogalmazott követeléseiket.
A kávéház a radikális értelmiség és különösen a fiatalok törzshelye volt. Itt alakult meg és működött a Tízek Társasága nevű asztaltársaság, amelynek tagjai között volt Petőfi Sándor is. Az ifjak között volt – többek között – Vásárhelyi Pál és Vajda János költő.


Pest a reformkor idején

honap ajanlata 2015 marcius 02

Az 1800-as évek elejétől a magyarországi nagyvárosok polgárai új étkezési szokásokat alakítottak ki. Az emberek hozzászoktak a napi háromszori étkezéshez. Ekkor gyökerezett meg a reggeli tea-, kakaó- és kávé¬fogyasztás.
Pesten egyre több helyen nyitottak kávéházakat. A kávéházak hamarosan a társasági élet legfontosabb helyszíneivé váltak. Művészek, diákok együtt vitatták meg az eseményeket.

honap ajanlata 2015 marcius 03

A pesti ifjúság egyik kedvenc helye a Cafe Renaissance (kafé reneszánsz) volt. A Cafe Renaissance egyik kávéslegénye Pilvax Károly volt, aki hamarosan a kávéház tulajdonosává vált. A kávéház új neve Pilvax Kávéház lett.

Akkoriban sok kávéház nyílt, így a versengés főleg a kínálaton és a kávéházba járó törzsközönség kegyéért folyt. A leírások szerint többféle kávé mellett lehetett kapni kuglófot, kalácsot, limonádét, különféle teákat és mandulatejet is. Egy korabeli illusztráción látható, hogy kutyát is beengedtek a kávéházba, valamint a háttérben kártyaasztalok és billiárd játékok is helyet kaptak.

honap ajanlata 2015 marcius 04

Szokás volt, hogy szerkesztőségek, írók, költők és színészek törzshelyet választanak maguknak, ahova állandóan betértek. Petőfi Sándor még színészként 1843-tól kezdve szinte minden nap a Pilvaxban reggelizett. 1846-ban falai között alakul meg a Tízek Társasága. A Fiatal Magyarország asztaltársaság is törzshelyévé választotta a helyet. A radikális jobboldal, a jogászok és az ifjúság közkedvelt gyülekezőhelyévé válik, ahol a kor legszínesebb egyéniségei fordultak meg.

honap ajanlata 2015 marcius 05

Az 1848-as forradalom és szabadságharc kezdetének ez a kávéház adott otthont. Március 14-én este a Pozsonyból hajóval érkezett hírnök egy biliárdasztal tetejéről hirdette ki, hogy Bécsben kitört a forradalom, majd itt szövegezte meg Petőfi és társasága a forradalom előestéjén követeléseiket, a 12 pontot. Március 15-én a történet szerint Petőfi először itt szavalta el a Nemzeti Dalt.

honap ajanlata 2015 marcius 06

A kávéház a forradalmi események után a forradalmi utóélet színhelye lett, nevét pedig a"Szabadság Csarnok-ra" változtatják, 1848. augusztusáig ezen a néven működik. Itt is nyílik toborzóiroda a szabadságharc leendő katonái számára.

honap ajanlata 2015 marcius 07A szabadságharc bukása után az utca nevéről Café Herrengase volt a kávéház neve. 1867 és 1895 között Schőja Kávéház nevet viselte. A szabadságharc bukása után 1881-ben a főpincére Schowanetz Antal veszi kézébe a kávézót, aki visszahelyezi rá a Pilvax nevet, valamint bekeretezve kiteszi a 12 pontot és a Nemzeti Dalt. A belső falakra freskót festet Petőfiről és Jókairól.


1900-ban egy fekete márványtábla kerül a külső falra Kreith Béla jóvoltából, ezzel a szöveggel:

„Ez a kávéház volt 1848-ban a Forradalmi csarnok. Itt gyűltek össze naponta a szabadságért lelkesülő márciusi ifjak. Itt szavalta el legelőször március 15-én Petőfi Sándor a Nemzeti Dalt. TALPRA MAGYAR, HÍ A HAZA! Emlékük, szellemük éljen itt és mindenütt a hazán. 1900. március. Készítette az Országos Történelmi Ereklye – Múzeum."

honap ajanlata 2015 marcius 08

Az eredeti épület 1911-ben a városrendezés áldozatává vált. A kávéház helyére ma egy lépcsőházban elhelyezett tábla emlékeztetet.

honap ajanlata 2015 marcius 09

Érdekesség, hogy a balatonfüredi Anna Grand hotel kávézóját is Pilvaxnak nevezték el. Belső terét olyanra alakították, mint a régi Pilvax kávéház volt.