A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2018 március

A hónap ajánlata


Tudtad-e Petőfiről?

honap ajanlata 2018 marcius 01

 

 

 

 

Petőfi Sándor
(Kiskőrös, 1823. január 1.; Fehéregyháza, 1849. július 31.)
Magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja. Rövid élete alatt közel ezer verset írt.

 

 

 

 

 

 

 honap ajanlata 2018 marcius 02     honap ajanlata 2018 marcius 03

Petőfi szülőháza Kiskőrösön, Ma múzeum.


Fiatal kamaszként annyira fűtötte a hazaszeretet, hogy katonának állt. Ám hiába volt minden igyekezete, mert fizikailag, és egészségügyileg alkalmatlan volt a szolgálatra. Rövid idő után menesztették is.

honap ajanlata 2018 marcius 04   Színész szeretett volna lenni, és ezen az álmán kitartóan dolgozott is. /Álneve Rónai volt /

1842-ben jelent meg A borozó című verse. Ez volt első megjelent alkotása – ekkor még Petrovics Sándor aláírással, de ugyanebben az évben a Hazámban című költemény alatt már Petőfi Sándorként írta le nevét.

honap ajanlata 2018 marcius 05

 

 

 

 

Igazi piperkőc volt! Mindig a legújabb divat szerint öltözött, és nem engedte, hogy kép készüljön róla, mert félt, hogy nem néz ki jól rajta.

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2018 marcius 06

 

 

 

A Nemzeti dal Petőfi Sándor legismertebb költeménye.
Eredetileg így szólt a vers első sora.
Rajta magyar, hí a haza!
Egyik barátja azt a megjegyzést tette Petőfinek, hogy: „Barátom, elébb talpra kell állítani a magyart, azután rajta!”. Petőfi megfogadta a tanácsot és átírta a sort.

 

A vers eredeti kézirata.

 

 

honap ajanlata 2018 marcius 07

 

Az utókor emlékezetében úgy őrződött meg, hogy a költő a Nemzeti Múzeum lépcsőin is elmondta a Nemzeti dalt. Saját naplójában felsorolja, hogy hol is szavalt: a Pilvax kávéházban, az orvosi egyetem udvarán, a mérnököknél, a jogászoknál. A Nemzeti Múzeumnál nyilván beszédet mondott.

 

 

Petőfi gyöngyből hímzett kokárdája

honap ajanlata 2018 marcius 08

 

 

A kokárdát a forradalmárfeleségek készítették. Petőfiét Szendrey Júlia hímezte piros, fehér és zöld színű gyöngyökből.

 

 

A Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának kézirattárában megőrződött Arany János kokárdája és nemzeti színű karszalagja, amelyet Petőfitől kapott ajándékba.

Arany János közeli jóbarátja volt – a magyar irodalomtörténet legszebb barátságának tartják kettejük viszonyát.


Petőfi kardja

honap ajanlata 2018 marcius 09

 

 

 

 

Petőfi Nemzeti dalában s más verseiben is nagy szerepet játszott a kard. Visszaemlékezések - amelyek hol jóindulatúak, hol nem - szólnak arról, hogy egy meglehetősen nagyméretű karddal szaladgált a költő a márciusi napokban. Ez a kard nem maradt meg, a századosi kardja azonban igen. A Hadtörténeti Múzeumban őriznek egy jatagánt, amely a felirata szerint Bem ajándékából lett Petőfié, a költő pedig Egressy Gábornak ajándékozta tovább.

 

 

 

 

honap ajanlata 2018 marcius 10

 

 

 

 

Kínában az egyik legismertebb külföldi költő. Szobrot emeltek neki, Pekingben és Sanghajban is. Több országban is tananyag Petőfi költészete.

 

 

 

Petőfi szobra Sanghajban.

 

Petőfi halála az egyik legtitokzatosabb történet a magyar irodalomban. Mivel nem egyértelmű, hogyan halt meg, már rengeteg teória született róla. A szabadságharc leverése után vele kapcsolatban számos legenda keletkezett – még olyan is, amely szerint eltűnése után sokáig Szibériában élt és ott érte a halál.