A lényeg az, hogy a különböző újrahasznosítható hulladékok semmiképp ne kerüljenek a vegyes kukába, Ez azért fontos, mert a legtöbb hulladék újrahasznosítható, vegyesen viszont csak növeli a szeméthegyet.
Papír:
A papír ne legyen szennyezett, zsíros. Nem kerülhet a papírgyűjtő konténerbe például füzetborító, ragasztószalag
Üveg: Tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált üvegek.
Fehér üveg; Színes üveg:
Az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat!
Fémek:
Fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (például evőeszközök stb.) gyűjtésére szolgál.
Műanyag
Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.) háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.) dobhatunk bele.
Nem minden kukába dobott szemét hasznavehetetlen.
Vannak az újrahasznosítás szempontjából értékes nyersanyagok.
Mi készíthető a hulladékból?
A használt papírból különféle papír-, karton-, kemény- vagy hullámpapír csomagolóanyagokat készítenek.
A tiszta üveget felaprítják, 1600 fokon újra beolvasztják, majd újra üveget gyártanak belőle. A színeset az építőipar is felhasználja: apróra zúzva cementtel, vagy bitumennel keverve, útépítés során az útfelületre hengerlik.
A már nem használt műanyag csomagolóanyagokból olyan új termékeket is elő tudnak állítani, mint például a virágcserép, különféle csövek, vezetékek vagy kábelek. A már nem hasznosítható műanyagokat pedig tüzelőanyagnak használják.
Az italos dobozok, vagy az ócskavas is kiválóan alkalmas arra, hogy újrahasznosítsuk.
Az állati vagy növényi eredetű, biológiailag lebomló hulladékokat értékes, jó minőségű komposzttá alakítják, vagy biogáz előállítására használják.
Nagyon fontos, hogy ne csak elméletben tudj az öko-tudatos életmódról.
A mindennapokban is gyakorold! Így példát mutathatsz barátaidnak.
A növények és az állatok nem egyformán reagálnak a globális felmelegedés okozta változásokra. Az állatok rövid idő alatt képesek az alkalmazkodásra, a növények jelentős része azonban nem képes elég gyorsan alkalmazkodni, ezért kipusztulnak.
Minden növény javítja a levegő oxigéntartalmát.
A növények egészséges táplálékai az embereknek és állatoknak.
Sok növényt szépségéért ültetünk, gondolj a virágokra!
Tudtad, hogy a legegészségesebb olyan zöldségeket, gyümölcsöket vásárolni, amik a piacon kaphatók? Az itt vett répa, paprika, paradicsom legtöbbször a kertekből érkezett, friss, nem utaztatták napokig, mire a piacra érkezett.
Ha teheted, közlekedj gyalog vagy biciklivel! Nemcsak te válhatsz egészségesebbé, de jót teszel ezzel környezetednek is.
A biciklizés kiválóan edzi a szívet. Kerékpározás közben a légzésszám emelkedik és a szív munkája fokozódik: a pulzus nő, a vérnyomás emelkedik, ezáltal a vérkeringés élénkül.
Az Országos Könyvtári Napok ez évi jelmondata: Könyvtárak az emberért – Felelősség a földért. Mit lehet tenni a mindennapokban azért, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk, és kevésbé szennyezzük a környezetet? A Napi tudatos ajánlónkban minden napra kínálunk egy egyszerű, könnyen betartható jó tanácsot, amellyel jelentős eredményt lehet elérni.
Vásároljunk körültekintően és tervezzünk előre!
Termesszünk saját zöldséget és gyümölcsöt!
Vásároljunk a termelőtől!
Gyűjtsük szelektíven a háztartásban keletkező hulladékot! Amit lehet, hasznosítsunk újra!
Spóroljunk a vízzel és mondjunk le a palackozott ásványvízről!
Ne használjuk minden nap az autót!
Környezetünk tisztaságára NE vegyszerekkel ügyeljünk!
Mutassunk jó példát a környezettudatos életmódra!
A háztartásban keletkező hulladék legnagyobb részét az élelmiszerek és a csomagolásukhoz használt anyagok teszik ki.
Fontos, hogy csak azt vegyük meg, amire tényleg szükség van, és amit belátható időn belül meg is fogunk enni.
Ne vásároljunk nagy mennyiségeket árucikkekből, csak azért, mert éppen le van értékelve. Jobb módszer nyomon követni az üzletek akcióit és a család heti étrendjét úgy állítani össze, hogy ki tudjuk használni az aktuális akciókat. Próbáljunk meg olyan élelmiszereket vásárolni, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat. Az organikus élelmiszerek nemcsak egészségesebbek, de elkészítésük, megtermelésük és feldolgozásuk során nem szennyezték, hanem óvták a környezetet.A műanyag szatyrok kora lejárt. A vásárló, aki kicsit is törődik, a környezetével beszerez magának egy bevásárló szatyrot vagy kosarat.
A környezetért sokat tehetünk, ha a kertünkben vagy akár a teraszon, erkélyen termesztünk zöldségeket, gyümölcsöket. Meglepő, hogy viszonylag kis helyen mennyi mindent lehet „előállítani” egy kis odafigyeléssel.
Ma már beszerezhetünk a balkonládában remekül mutató termést is hozó epret és zöldségféléket.
A dézsák, ládák, cserepek, egyéb tároló elemek alkalmasak zöldségek, gyümölcsféleségek, fűszer- és gyógynövények ültetésére
- Aggasztó, hogy nem tudjuk, honnan származik az étel, amit megeszünk?
- Hogy kik és milyen körülmények között termelték meg, milyen és mennyi vegyszerrel kezelték?
- Hogy mennyit utazott?
- Hogy mennyire tiszta, biztonságos?
Zavar, hogy egyre kevesebb helyi és magyar termék kapható a boltokban? Ezeket az aggodalmakat megspórolhatjuk.
Ha helyi termelőtől vásárolunk:
• támogatjuk a helyi gazdaságot
• a termelő jobb árat kap a termékéért, mi pedig olcsóbban jutunk a termékhez
• pénzünket helyi embereknek adjuk
• jobb minőségű élelmiszerhez jutunk / friss, helyi, garantáltan magyar/
• egészségesebb terméket vásárolunk /nincs szükség tartósításra, hűtőkamionokra, vagy mesterséges érlelésre/
• környezetbarátok leszünk /a szállítással járó környezet-szennyezést és a csomagolóanyagot kiiktattuk.
Ha valóban tudni akarjuk, mire is költjük a pénzünket, vásároljunk minél gyakrabban helyi termelőtől helyi terméket, idényjellegű élelmiszert!
A legtöbb hulladék újrahasznosítható, de a feldolgozásuk csak úgy lehetséges, ha eleve szelektíven gyűjtjük ezeket, hiszen más lesz az útja például a komposztálható hulladéknak és más a műanyag palackoknak. A különböző újrahasznosítható hulladékok ne kerüljenek a vegyes kukába, mert a legtöbb hulladék újrahasznosítható, vegyesen viszont csak növeli a szeméthegyet.
Néhány hasznos tudnivaló a szelektív gyűjtéshez:
Papír:
A papír ne legyen szennyezett, zsíros. Nem kerülhet a papírgyűjtő konténerbe például füzetborító, ragasztószalag
Üveg: Tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált üvegek.
Fehér üveg; Színes üveg:
Az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat!
Fémek:
Fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (például evőeszközök stb.) gyűjtésére szolgál.
Műanyag
Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.) háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.) dobhatunk bele.Vannak az újrahasznosítás szempontjából értékes nyersanyagok. A használt papírból különféle papír-, karton-, kemény- vagy hullámpapír csomagolóanyagokat készítenek.
A tiszta üveget felaprítják, 1600 fokon újra beolvasztják, majd újra üveget gyártanak belőle.
A már nem használt műanyag csomagolóanyagokból új termékeket is elő tudnak állítani. Az állati vagy növényi eredetű, biológiailag lebomló hulladékokat értékes, jó minőségű komposzttá alakítják, vagy biogáz előállítására használják.
Vannak olyan részei a bolygónknak, ahol a víz hatalmas kincsnek számít.
Kád helyett válasszuk inkább a tusolást! Így vizet és pénzt spórolhatunk és ezzel jót tettünk a környezetünkkel is.
Hasonló okokból a ruhák és edények mosásakor is érdemes a rövidebb programokat választani. Ha összegyűjtjük az esővizet növényeink öntözővizét is meg tudjuk oldani zölden és okosan.
Az olyan országokban, ahol mi is élünk, semmi értelme mindig palackozott vizeket vásárolni, amikor a csapból is jó minőségű, tisztított és szűrt víz iható. Alig van olyan ország Európában, ahol annyi palackos ásványvizet vesznek az emberek, mint Magyarországon.
Vizes kulacs és uzsonnás dobozokMáris sokat tettünk a környezetünkért, ha spórolunk a csomagolással, és bevezetjük a dobozok, kulacsok használatát. Ez egy egyszerű lépés a hulladékmentes élet felé. A vizes kulacs is, és az uzsonnás doboz is műanyagból készül, de biztosan mindenki többször használja majd. Ezzel is csökkenthetjük a műanyag termelését!