Augusztus (2024)

Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
Nemzetközi Macska Nap

A kezdeményezést a Nemzetközi Állatjólléti Alap hívta életre 2002-ben. A nap célja felhívni a figyelmet a felelős macskatartás fontosságára, aminek része a vakcinázás, az ivartalanítás, a megfelelő gondozás. Az ivartalanítással nem csak a nem kívánt szaporodást, a kóbor állatok számát csökkenthetjük, de számos daganatos betegséget is megelőzhetünk. Ennek köszönhetően kedvencünk tovább maradhat velünk. A házimacskák várható élettartama az elmúlt évtizedekben sokat emelkedett, ma már megélhetik akár a húsz éves kort is.

Augusztus 9.
Az állatkertek napja
Az állatkertek napja

Ez a nap a Budapesti Állat- és Növénykert születésnapja. Magyarország első állatkertje 1866-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Ennek emlékére és az állatkertek népszerűsítésére tartják augusztus 9-én hazánkban az Állatkertek Napját és az ÉjszakáZOO nevet viselő Állatkertek éjszakája rendezvényt. A modern állatkertek fő feladatához tartozik a természetvédelem, az oktatás, természetközeli szabadidős programok biztosítása, valamint a tudományos kutatás is. Hazánkban 50 kisebb-nagyobb állatkert, vadaspark, madárpark, állatfarm és látványakvárium várja az érdeklődőket.

Augusztus 10.
Oroszlánok világnapja
Oroszlánok világnapja

Bár az oroszlán Fekete-Afrika legnagyobb részén megtalálható, rendkívül veszélyeztetett fajnak számít, és szinte a kihalás szélére került az utóbbi évtizedekben. Kevesen tudják, hogy az afrikai kontinens mellett Ázsiában is élnek oroszlánok. Az ázsiai oroszlánok kisebb sörényt, de nagyobb farokbojtot és bolyhosabb bundát viselnek. A helyzetük még elszomorítóbb, hiszen jóval kisebb egyedszámmal még inkább a kihalás szélére kerültek. Hazánkban a budapesti és a debreceni állatkertben találkozhatunk ázsiai oroszlánnal.

Augusztus 12.
Elefántok napja
Elefántok napja

A mai nap az ázsiai és afrikai elefántoké. Sajnos az illegális orvvadászat miatt továbbra is csökken a világ elefántállománya. Az agyaruk még ma is keresett árucikk, sokszor még az aranyét is meghaladja az ára, ez pedig minden korábbinál nagyobb veszélyt jelent az elefántokra. Ezek a figyelemre méltó állatok intelligensek, kiváló memóriájuk van, családcentrikusak, egymást segítő társadalmat alkotnak. De bármilyen más fajjal szemben is nagyfokú empátiát mutatnak. Természeti katasztrófa esetén képesek felismerni, hogy vészhelyzet alakult ki, jó érzékeik vannak a romok alatt rekedtek felkutatásához is, amivel segítségére lehetnek az embereknek.

Augusztus 16.
Hontalan Állatok Világnapja
Hontalan Állatok Világnapja

A világnap fő célja, hogy rávilágítson a kutyák és macskák túlnépesedésére, amely nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy ezek az állatok hajléktalanná válnak szerte a világon. Magyarországon az otthonról elkóborolt, illetve kidobott kutyák száma becslések szerint 300 000 is lehet. A gazdátlan cicák száma pedig a több millió. A hontalan állatok számát csökkenteni az ivartalanítással, a felelős állattartással, illetve az örökbefogadással lehet.

Augusztus 19.
Orángutánok világnapja
Orángutánok világnapja

Ma van az orangutánok világnapja. Nevük maláj és indonéz nyelven is azt jelenti „erdei ember”. De az erdő kertészeinek is nevezik őket, mivel a magvak szétszórásával kulcsszerepet játszanak az erdei növényvilág gazdagságának és egészségének megőrzésében. Sajnos minden második orangután védett területeken kívül él, és az erdőírtás, erdőtüzek, vadászat és illegális kereskedelem veszélyének van kitéve.

Augusztus utolsó vasárnapja
A konyhakert világnapja
A konyhakert világnapja

Újra divat saját konyhakertet fenntartani. egyre többen ragaszkodnak ahhoz, hogy helyben vagy saját kertben termelt zöldséget és gyümölcsöt egyenek. Saját kertjében (legyen az akár csak egy erkély nagyságú is) mindenki maga döntheti el, milyen tápanyagot kapjanak a növények, és mivel óvja meg őket a kórokozóktól és kártevőktől, így garantálható a jó minőségű, szennyezőanyagoktól mentes zöldség és gyümölcs. Ha hiányoznának az ismeretek, az sem akadály, hiszen számos olyan fórumot találhatunk, ahol beavatnak minket a kertészkedés titkaiba. Amellett, hogy az étrendünk így egészségesebb lehet, a kertészkedés megnyugtató, kellemes időtöltés is.

Augusztus 26.
Kutyák világnapja
Kutyák világnapja

A nemzetközi kutyanap minden egyes kutyafajtának, vagyis a világ összes kutyájának szól, felhívja továbbá a figyelmet az örökbefogadás fontosságára és a menhelyi kedvencek szomorú sorsára. A kutyák sok mindenben segítik az embert, hiszen játékos társak lévén enyhítik a magányt, de életmentő szolgálatot is végeznek, gondoljunk csak a terápiás és segítőkutyákra, a keresőkutyákra, a rendőrkutyákra. Már csak ezek miatt is megérdemli az emberséges bánásmódot az ember legrégibb és leghűségesebb társállata.