Július (2024)

Július

Július 1-31.
Műanyagmentes július – kihívás
Műanyagmentes július – kihívás

Július 1-jével kezdetét veszi az egy hónapig tartó műanyagböjt. A 2011-ben Ausztráliából indult Plastic Free July akció célja, hogy segítsen az embereknek elindulni egy műanyagmentes élet kialakításában. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, de a kezdeményezés célja az, hogy mindenki a saját ritmusában, de kezdjen el tenni valamit. A szelektív műanyaggyűjtés önmagában nem jelent 100%-os megoldást, hiszen sok műanyagfajta nem újrahasznosítható, és ami igen, azoknak a termékeknek a minősége is már csökkentett értékű lesz. Az egyszer használatos műanyagok pedig sokszor csupán néhány percig vannak kézben, majd hosszú-hosszú évekig lebomlás nélkül hevernek a szeméttelepeken vagy rosszabb esetben a természetben. Kezdésnek itt találsz 40 műanyagmentes lehetőséget.

Július 3.
Nejlonzacskómentes Nap
Nejlonzacskómentes Nap

A nejlonzacskómentes világnap célja 2010 óta a társadalom figyelmét felhívni a zacskók káros környezeti és gazdasági hatásaira. Elsősorban kis súlyuk és a lebomlással szembeni állóképességük miatt alkalmazzák szívesen a nejlonzacskókat a kereskedelemben. De ez utóbbi tulajdonság jelenti éppen a legnagyobb veszélyt is. Hiszen a zacskók átlag 25 perc használat után hulladékként végzik és több száz év alatt bomlanak csak le.

Július 16.
Kígyók világnapja
Kígyók világnapja

Egyes kígyók élettere drasztikusan csökken, ezért sok faj sodródik a kihalás szélére, annak ellenére is, hogy alapvetően nem vadásszák a kígyókat. Ennek oka a mezőgazdaságilag megművelt területek növekedése, de az éghajlat változása is. A sarkvidékeket, Izlandot, Írországot és Új-Zélandot kivéve minden földrészen megtalálhatók. Élőhelyük igen változatos lehet, léteznek szárazföldi, talajon élő kígyók, de léteznek ásó, vízi, tengeri vagy lombozatlakó fajok is. A felmelegedő éghajlat hatására a hőséget és a szárazságot kevésbé tűrő állatok élettere jelentősen szűkül. A hazánkban élő legnagyobb kígyóról, a kaszpi haragossiklóról itt olvashatsz.

Július 29..
Tigrisek világnapja
Tigrisek világnapja

A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a tigrisek helyzetére, természetes élőhelyeik folyamatos csökkenésére, védelmük szükségességére, hiszem mára minden – kilencből még hat fellelhető – alfaja a veszélyeztetett fajok közé került. Egy évszázaddal ezelőtt még mintegy 100 000 tigris élt szerte Ázsiában, napjainkban a szabad természetben élő állományukat legfeljebb 7 000 egyedre becsülik. Élőhelye tizenhárom országra terjedt ki, de ma már sajnos Laoszban, Kambodzsában és Vietnámban nem szaporodnak, a vadon élő tigrisek eltűntek. A szomorú adatok és tények ellenére bizakodásra ad okot, hogy a természet- és állatvédő szervezetek, programok és vadrezervátumok kitartó küzdelmének köszönhetően számuk lassú növekedésnek indult.