Zöld június (2024)

 Június 3.

zöldnapok 1 kerékpározás napja
Kerékpározás Világnapja

Habár a kerékpár már két évszázad óta egyszerű, megfizethető, megbízható, tiszta és környezetbarát közlekedési eszköz, 2018-ban ünnepelték először a világnapot a kerékpározás népszerűsítésére. Jó hatással van a fenntartható fejlődésre és nem utolsó sorban a Földre, mert nem bocsájt ki káros anyagokat. A tömegközlekedési eszközök helyett használva pénzt spórolunk meg és óvjuk környezetünket. Természetesen pozitív hatással van a testi-lelki egészségünkre is, hiszen a mozgásnak köszönhetően edzettebbek leszünk, és a bringás természetjárás garantáltan javít a közérzetünkön.

Június 5.
zöldnapok 2 környezetvédelmi nap
Környezetvédelmi Világnap

A világnap célja széles körben felhívni az emberek figyelmét a környezetszennyezés következményeire, terjeszteni a felelősségteljes gondolkodást és ösztönözni a gyakorlati cselekvést. A főbb célkitűzések:

  • energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása
  • a megújuló természeti források hasznosítása
  • a szemét- és hulladékképződés csökkentése
  • a környezetszennyezés megelőzése.
Június 8.
zöldnapok 3 óceánok napja
Óceánok Világnapja

Bolygónk 70%-át óceánok borítják. Ez a hatalmas víztömeg nélkülözhetetlen az élőlények számára. Hatással van Földünk időjárására, tisztítja a légkört és visszafogja az üvegházhatást. Növényzete jelentős oxigéntermelő, ételt és megélhetést ad az embereknek. Az óceán erejében hatalmas energiák rejlenek, amit az emberiség a jövőben hasznosíthat. Ezzel a világnappal az emberek figyelmét a tengerek és óceánok pótolhatatlan szerepére hívják fel.

Június 15.
zöldnapok 4 szél napja
Szél Világnapja

A szél lehet ijesztő, vad, haragos, de lehet frissítő, lágy, simogató is. Ez a természeti jelenség régóta foglalkoztatja az emberi képzeletet. Az ember hamar rájött, hogyan tudja szolgálatába állítani a szelet, és a maga hasznára fordítani annak hatalmas energiáját. A hajózás lényegesen könnyebbé vált, miután a szelet a vitorlák segítségével befogták, de a szélmalmok is igen korán elterjedtek. Áramtermelésre csak a 19. század utolsó évtizedeiben C. F. Bush és Paul la Cour feltalálóknak köszönhetően vált alkalmassá. A szélenergia nem csak gazdaságos, környezetbarát, de széles társadalmi támogatottságot is élvező energiaforrás.

Június 16.
zöldnapok 5 tengeri teknősök napja
Tengeri Teknősök Világnapja

Nem is gondolnánk, hogy a tengeri teknősök milyen mértékben járulnak hozzá az óceánok ökoszisztémájának fenntartásához, azonban a káros emberi tevékenység a populáció drasztikus csökkenéséhez vezetett. A WWF világszerte küzd a tengeri teknősök védelmében a megfelelő halászati módszerek bevezetéséért, valamint védett területek kialakításával próbálják megóvni élőhelyüket. De nemcsak a partokon, a költőhelyeken zajlik hatalmas átalakulás az emberi tevékenység miatt, hanem a tengereket is alaposan megváltoztatjuk. Emiatt az állatoknak táplálékot biztosító területek is veszélybe kerülhetnek. Emellett vissza kell szorítani a tengeri teknősök kereskedelmét, és a helyi közösségek képzésével és keltetők létrehozásával lehet elérni, hogy egyedszámuk növekedjen.

Június 18.
zöldnapok 6 fenntartható gasztronómia
Fenntartható Gasztronómia Napja

Élelmiszereink megtermelése óriási terhet ró környezetünkre, és ezzel természeti értékeinkre is hatással van. Erőforrásaink kímélése, vagyis a minél kisebb ökolábnyomú élelmiszerek választása hosszú távon segíti bolygónk fennmaradását. Amellett, hogy a helyi viszonyokra kellene kialakítanunk az élelmiszer-ellátásunkat, az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásait is figyelembe kellene vennünk. A kidobott élelmiszerrel nemcsak pénzt, hanem emberek munkáját, megélhetését, sőt, a természeti erőforrások hihetetlen mennyiségét hajítjuk ki.

Június 21.
zöldnapok 7 zsiráfok napja
Zsiráfok Világnapja

A világ leghosszabb nyakú állatát a leghosszabb nappalon ünnepeljük. Ez a nap a zsiráfok védelméről szól, ugyanis egyre kevesebb van ezekből a lenyűgöző élőlényekből, s az őket fenntartó természetes élőhelyekből. A zsiráfok a világ legmagasabb állatai, testmagasságuk 4,5 - 5,7 méter lehet. Eltérő magasságuk miatt a hímek és nőstények a fák különböző szintjein legelnek, amely lehetővé teszi a köztük a táplálékért folyó versengés elkerülését. Bár a hosszú nyak és lábak a táplálkozáskor nagy segítségére vannak, iváskor azonban problémát jelentenek. A legtöbb zsiráf ilyenkor azt a módszert követi, hogy mellső lábait szétterpeszti, nyakát pedig a víz fölé hajtja. Ebben a testhelyzetben a zsiráf nagyon sebezhető, mert nem tud rúgni, vagy gyorsan elszaladni. Egyébként a ragadozókat mellső és hátulsó lábainak erős rúgásaival tartja távol magától.

 

Június 25.
zöldnapok 8 barlangok napja
Barlangok napja

A Föld szilárd kérgében természetes úton létrejött két méternél nagyobb, ember által járható üreget nevezzük barlangnak. A barlangok világnapja egy különleges alkalom, amely során e föld alatti világ titkaira és kincseire összpontosítunk. Íme pár adat a Magyarországon található barlangokról: Hazánkban 4018 barlangot tartanak számon. A leghosszabb barlangrendszerünk a 25 km hosszú Baradla-Domica barlangrendszer, melynek magyarországi szakasza 20,5 km. Az István-lápai barlang viszont 254 méteres mélységgel büszkélkedhet. Gyógyító hatással bíró barlangjaink: Szemlőhegy, Budai Bárbarlang, Pálvölgy, Jósvafő, Tapolca, Miskolc, Abaliget. Ezek mikroklímája a légzőszervi betegségek, az allergia és a stressz kezelésében nyújt nagy segítséget.

 

Június 25.
zöldnapok 9 Duna nap
Nemzetközi Duna Nap

2004 óta minden évben megrendezik a Nemzetközi Duna-napot, amikor a folyó vízgyűjtő területéhez tartozó országok együttműködve közös folyójuk hasznára és védelmére hívják fel a figyelmet. A Duna Európa második legnagyobb vízgyűjtője, a folyó 10 országon, 4 fővároson folyik keresztül, de további 9 államból folyik még bele víz és ezzel 19 országot és 81 millió kulturális, nyelvi és történelmi szempontból is sokszínű embert kapcsol össze. A nemzetközi Duna-napon számos helyen ünneplik Európa nagy folyóját a Fekete erdőtől a Fekete tengerig.