Az endrődi csendőrsortűz emlékére

endrodi_csendorsortuz_150  

„1935 márciusában országgyűlési választásokra készültek a pártok. A gyomai választókerületben a Nemzeti Egység Párt - vagyis a kormánypárt hivatalos jelöltje Rubinek István volt,a Kisgazdapárt - vagyis az ellenzék jelöltje Andaházi Kasnya Béla.
Endrőd akkoriban közel 15 ezer főt számláló nagy település volt. A falu szellemi elitje kormánypárti volt: Csemus Mihály apátplébános - a tanítók főnöke -, aki a falu szellemének
irányítója volt, 1935-ben belépett a kormánypártba. De kormánypártiak voltak: a patikus, a főjegyző, az orvosok, a takarékpénztár igazgatója és természetesen a tanítók is.

 

A nép nem tudott csak a Kisgazdapártba menni. Itt tudott kenyeret remélni, itt fogadták fel őköt a nagyobb gazdák béresnek, negyedesnek, felesnek, itt kapott munkát. Ez a hely vót az összekötő. Ez a párt segítette a nyomorult emberek előrehaladását. Vaszkó Mihály bácsi, Polányi Miska bácsi, Rácz Lajos bácsi, ezek vótak a hajjakendek."


Ezekkel a sorokkal kezdődik az a megemlékezés, amely a Városunk című havilap 1995. márciusi számában idézi fel az 1935. március 20-i eseményeket.
A csendőrsortű eseményeinek leírást itt olvashatja.
A digitalizált adatbázisban több dokumentum is megemlékezik az akkori eseményekről.
Érdemes elolvasni a Hármas-Körös 1935. II. évfolyam. 4. számát, amely 1935. március 22-én jelent meg, valamint a Gyomai Újság 1935. március 22-én megjelent rendkívüli számát.
A Gyomaendrődi Ki-kicsoda című kiadványból többet tudhatnak meg Andaházi Kasnya Béláról, akinek nagy szerepe volt az események tragikus végkimenetelében.
Tímár Máté adatbázisban szereplő versei között ott található A Jó Isten látta című, amelyet 1935-ben írt. 


Az események leírása a Hármas-Körös 1935. II. évfolyam.4. számában  (1935. március 22.) itt

Az eseményekkel kapcsolatban megjelentetett Gyomai Újság Különszáma itt

Andaházi Kasnya Béla

 

   Endrődi csendőrsortűz : 1935 : Tudományos emlékülés az endrődi csendőrsortűz 40. évfordulója alkalmából / szerk. Orbán Sándor és Szakács Kálmán ; [közread. a] MEDOSZ Történelmi Emlékbizottság ; [előadók Pölöskei Ferenc et al.]. - Budapest : MEDOSZ Tört. Emlékbiz., 1975. - 179 p. : ill. ; 21 cm
Az emlékülést 1975 március 26-27-én tartották. A kolofonban megjelenési évként: 1976.Az emlékülésen elhangzott előadások anyaga.
Előadók Becsei József et al.
Bibliogr. az előadások végén a jegyzetekben.