Zöldnapok - Február

hatar gyozo varosi konyvtar logo

Februárban az alábbi környezet, - és természetvédelmi eseményekre hívjuk fel a figyelmet:

Február 27. Nemzetközi Jegesmedve Nap


A vizek védelme

A víz minden formájában nélkülözhetetlen része a földi életnek, ezért a megóvására irányuló tevékenységeknek be kell épülnie a hétköznapjainkba. A különböző vizes események segítenek tudatosítani ezt a fontos feladatot. Februárban két vizes nap van.

Február 1. A Tisza élővilágának emléknapja
Február 2. A Vizes élőhelyek világnapja


Az év természeti értékei hazánkban 2023

Évente több kategóriában hirdetnek év élőlénye győztest. Vannak kategóriák, ahol szakemberek három fajt javasolnak és a nagyközönség szavazatai döntenek. Például az év madara, fája, rovarja kategóriában. És vannak olyan fajok, amelyeket szakemberek választanak, hogy minél szélesebb körben megismerhessük ezeket a védett élőlényeket. Például az év emlőse és az év hüllője/kétéltűje csoportnál. A környezetvédelemre, az őshonos állatok és növények élőhelyének megőrzésére, a fajok védelmére szervezetek és magánkezdeményezések hívják fel a figyelmet. Rendezvények, események kapcsolódnak az élőlények bemutatásához. 2022-ben lezajlottak a szavazások és a szakemberek is kiválasztották a 2023-as év győzteseit.

Hazánk természeti értékei 2023-ban ezek a fajok lettek.


Őshonos magyar szarvasmarha és sertés fajták

Volt idő, amikor szinte teljesen kiszorultak az őshonos fajták a tenyésztésből, de a védelmükre irányuló összefogás eredményes volt. A legtöbb ősi háziállatfajta jól tűri a ridegtartás körülményeit, így gazdaságosabb a tenyésztésük és a termékeik kedvezőbbek az egészséges táplálkozás számára, ezért újra elterjedőben vannak. Igaz ez a szarvasmarha fajtákra a magyar bivalyra és mangalica sertésekre is. Ismerje meg az őshonos állatokat, amelyek körét a szarvasmarha és sertésfejtákkal bővítettük:

Itt láthatja az őshonos fajtákat.