Az év természeti értékei hazánkban 2023

A környezetvédelemre, az őshonos növények és állatok élőhelyének megőrzésére, a fajok védelmére szervezetek és magánkezdeményezések hívják fel a figyelmet. Évente több kategóriában hirdetnek év élőlénye győztest. Vannak kategóriák, ahol szakemberek három fajt javasolnak és a nagyközönség szavazatai döntenek. Például az év madara, fája, rovarja kategóriában. És vannak olyan fajok, amelyeket szakemberek választanak, hogy minél szélesebb körben megismerhessük ezeket a védett élőlényeket. Például az év emlőse és az év hüllője/kétéltűje csoportnál.

Az év madara

Barkóscinege

Társas faj, a többi nádi énekesmadárral ellentétben nem territoriális viselkedésű. Állandó madarunk. Tavasszal és nyáron rovarokkal, apró csigákkal és pókokkal táplálkozik télen a nád magját eszi.

 

Az év hala

Lápi póc

Apró termetű, zömök testű halunk, mely kissé nyújtott, oldalról lapított. Farokúszója szabályosan lekerekített, mellúszói is kerekdedek.

Az év rovarja

Közönséges temetőbogár

Nagy termetű, zömök rovarok. Testhosszuk
38-44 mm. 

Az év lepkéje

Fecskefarkú pillangó

Eredeti élőhelyei patakparti és lápi magaskórósok, fellazuló üde lomboserdők lehettek. Ma elsősorban zöldség- és dísznövénykertekben továbbá kertvárosokban fordul elő. Napfény és virágkedvelő faj.

Az év kétéltűje

Alpesi gőte

A hím általában 8, a nőstény 12 cm hosszú. A hím hátoldala kékes vagy palaszürke, néha márványozott. A hímen a fejtetőtől a farokvégig kb. 1.5 - 2 mm magas hátperem húzódik, amely sárgásfehér színű, és rajta szabályos sorban elhelyezkedő foltok vannak.

Az év fája

Vénic szil

Az őshonos vénic szil elsősorban az árterekhez kötődő szilfajunk, amelynek élettere a folyószabályozások miatt lényegesen lecsökkent. Közepes termetű fa, legfeljebb 25 méter magasra nő meg.

Az év gombája

Disznófülgomba

Termőteste akár 15 cm magas is lehet; alakja fiatalon bunkószerű, később szabálytalanul hullámos szélű, lebenyes tölcsér alakot vesz fel.

Az év vadvirága

Borzas len

Nagy termetű, 40–80 cm magas, gyakran tőből elágazó, felegyenesedő szárú növény. 5 tagú virágai álfüzér virágzatot alkotnak. Május-július között virágzik.