Kis Bálint unokái - Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

 

Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

 

 

Elhelyezkedése: Gyomaendrőd endrődi városrészében található a tájház épülete, a Sugár utca 20. szám alatt, mellette pedig a helytörténeti gyűjteménynek helyet adó volt lakóház.

 

A tájház története: A gazdaházat Hunya István módos parasztgazda építette 1862-ben. A klasszicista stílusú házat 1976-ban állították helyre, s a régi paraszti világ tárgyi emlékeit bemutató kiállítást rendeztek be vakolathímes épületében. Berendezése Vaszkó Irén nyugdíjas tanítónő munkája. 1977 óta működik múzeumként.

 

endrodi tajhaz kisbalint unokai 01                               endrodi tajhaz kisbalint unokai 02

 

Az épület bemutatása: Az utcai homlokzatát vakolatdíszek ékesítik. Az előtornác oszlopai klasszicista stílusban épültek. Az oszlopok között léckerítés van. Az alföldi típusú parasztházon cserépfedésű nyeregtető található.
Az oldaltornác felől, a bejárati ajtón juthatunk be a házba. Az ajtón belépve a konyhába érkezünk, amelyből a szobák nyílnak. Az utca felől helyezkedik el a nagyszoba a kemencével, az ún. „nagyház". A szoba sarokra rendezett, melynek szegletében a szent sarok található a Mária-szoborral. A falat szentképek díszítik. A kemence mellett az egykor díszes festésű menyasszonyi láda áll.

Az udvar felé néző kis szoba – más néven hideg szoba – dísze a párnákkal megvetett ágy, amely fölött koszorúsképek láthatók. Az asztalt házi szőttes abrosz fedi.
Ebből a helyiségből nyílik a kamra, ahol a régi élelmiszertároló edényeket és eszközöket ismerhetjük meg. A cseréptálak, cserépfazekak és a fából készült edények mellett házi szőttes tésztás tarisznyák lógnak a falon.

 

endrodi tajhaz kisbalint unokai 03                            endrodi tajhaz kisbalint unokai 04


Az udvar felől nyílik a daráskamra, ahol különféle háztartási tárgyakat állítottak ki: kukoricadaráló, szőlőprés, méhkas, kukoricamorzsoló és a kendertiloló tanúskodik elődeink életmódjáról. A ház végében istálló található. A kocsiszínben egy sárgára festett endrődi típusú lőcsös kocsi áll.

 

Helytörténeti gyűjtemény: A tájházzal szomszédos épületben kapott helyet, amelyet 2000-ben vásárolt meg a városi önkormányzat. A volt lakóházban kialakított kiállítótermekben az alábbi kiállítások tekinthetőek meg: bepillantás Endrőd régmúltjába c. régészeti kiállítás, Tímár Máté emlékszoba, Csizmadiák és cipészek Endrődön, valamint Kunkovács László fotóművész etnográfiai fotói.

 

endrodi tajhaz kisbalint unokai 05

 

Szótár: Country House Museum and Collection of Lokal History Endrőd
              Das Landhaus in Endrőd

 

Forrás:

http://www.gyomaendrod.com/latnivalok/muzeum/endrodi-tajhaz-es-helytorteneti-gyujtemeny
http://www.tajhazendrod.hu/
http://www.gyomaendre.hu/hu/info/latnivalok/muzeumok-es-kiallito-helyek/endrodi-tajhaz-es-helytorteneti-gyujtemeny.html
Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény (szerk. Szonda István) Gyomaendrőd. 2009, 39 p. Kiadó: Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

 

Külső hivatkozások/ Irodalom:

http://www.programturizmus.hu/tpartner-tajhaz-helytorteneti-gyujtemeny-gyomaendrod.html
http://www.museum.hu/kiallitas
www.iranymagyarorszag.hu/endrodi_tajhaz
http://www.utazzitthon.hu/gyomaendrod_endrodi_tajhaz_es_helytorteneti_muzeum.html
http://wikimapia.org
www.slideshare.net/csrita/rksgvdelem-gyomaendrdn‎
http://www.gyomatabor.hu/latnivalok-gyomaendrodon
http://www.zemonline.hu/index.php/okoturista/94-oekoturista/678-gyomaendrod-lelekben-is-gazdag
http://www.matarka.hu/cikk_list.php?fusz=65546