Kezdőlap

Természeti környezet

Erzsébet-ligeti lombkorona tanösvény és kilátó

erzsebet liget kilato 01

A gyomaendrődi Erzsébet liget része annak a történelmi parkhálózatnak, amit a meggyilkolt Erzsébet királyné tiszteletére hoztak létre országszerte a múlt század elején. Az itt kialakított 1000 méter hosszú tanösvény, 200 m hosszú lombkorona tanösvény, vízi tanösvény és 15 m magas kilátó a mai kor követelményeinek megfelelően az 1891-es elhatározást, miszerint közösségi teret hoznak létre, élesztette fel.

Bővebben

 

Hősök útja hársfasor

hosok utja harsfasor 01

A történelmi és természeti értékkel bíró, helyi védelem alatt álló hársfasor Gyomaendrőd egyik jellegzetessége. A város legszebb, árnyas fákkal szegélyezett utcája a Hősök útja. Az első világháborúban elesettek emlékére ültetett hársfasor emléket állít a hazájukért életüket adó gyomai háborús hősöknek.

Bővebben

 

Gyomaendrődi gyógyvíz

gyomaendrodi gyogyviz 3

Gyomaendrőd egyik értéke a termálvíz, melyet 1960. október 11-én nyilvánítottak gyógyvízzé. Az 1950-es években az Alföld több településén kőolajat kerestek, de helyette termálvíz tört fel. Így történt ez Gyomán is. A termálvíz megtalálása után termálfürdő építésébe kezdtek, a lakosság részére pedig közkifolyót hoztak létre, ahonnan bárki hazavihette a termálvizet.

Bővebben

 

Kérészvirágzás a Körösön

kereszek viragzasa a koroson 4

A kérész (Palingenia longicauda) hazánkban nagy tömegben már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él. Magyarországon 1993 óta védett. A Hármas-Körös folyón június elején –közepén látható a kérészvirágzás, Gyomaendrődödn legjobban a vasúti és közúti hidak közötti területen figyelhető meg.

Bővebben