Őshonos háziállatok - lovak

Lovak

 

Aucul ló

A hucul ló a huculok mindenes, kistestű lova, melyet a Kárpátok pónijának is tekintenek. Őshonosnak tekinthetjük a Kárpát-medencében. Ez az erős lófajta rendkívül szívós és ellenálló. A hucul lovak általában nyugodtak, lovaglásra, illetve kocsihúzásra egyaránt használhatók. Színük pej, fekete, fakó és egérfakó de akad teljesen fekete is. A hucul mindössze 131–145 cm marmagasságú. Feje nagy, de nem aránytalan. Egész testalkata zömök benyomást kelt a széles háttal és szüggyel, a dongás mellkassal. Fő ismertetőjegye a hátán végig húzódó hátszíj. Végtagjai rövidek, izmosak. Patái kemények, legtöbbször nem is patkolják

Furioso - Mezőhegyesi

A Furioso-north star vagy Mezőhegyesi félvér Magyarországon kitenyésztett, nemzeti kinccsé nyilvánított lófajta. Nagyszerű hátasló, feje nemességet tükröz, nyaka nem túl hosszú, a test zömök, mellkasa mély, lapockája dőlt, a hátulsó lábak erősek, fara jól izmolt. Marmagassága 170 cm körüli, jellemző színe a fekete és a pej, de sárga is lehet.

Gidrán

A Gidrán a mezőhegyesi ménesben kitenyésztett lófajtáink egyike, nemzeti kincsnek számít. Melegvérű, szilárd szervezetű. Erős csontozatú, középnehéz fajta. A mének marmagassága 160–168 cm, a kancáké 155–167 cm. Színe kizárólag sárga lehet, több-kevesebb fehér jeggyel. Könnyű, elegáns kocsilóként is használható. Feje nemes, szikár, inkább egyenes profilvonalú.

Kisbéri félvér

A Kisbéri félvér is egyike őshonos lófajtáinknak. A lovassport valamennyi ágában eredményesen használhatók. Az elegáns megjelenésű, szilárd szervezetű hátasló könnyebb hámos munkára is alkalmas. A marmagassága 163–179 cm. Leggyakoribb színe a sárga és a pej, de előfordul szürkében és feketében is.

Lipicai

A Lipicai nem túl nagy méretű, nemes, de nem finom fejű. Izmos hátú ló, korrekt lábállású, kemény patájú fajta. Ügetőmozgására jellemző a magas lábemelés és az akciós mozgás. A fajtában sok a szürke, de pej és fekete színű is előfordul. Nyaka magasan illesztett, rövid, izmos. Feje jellegzetes kosfej. Fülei különlegesen nagyok. Igen tanulékony, nagyon engedelmes, jó munkakészségű, szilárd szervezetű, ellenálló, nem nagy igényű fajta. Elsősorban fogatló, kiváló hintós és kocsiló, emellett a spanyol iskolában hagyományosan használt lófajta.

Magyar hidegvérű

A Magyar hidegvérű Magyarországon a törvényileg védett lófajták közé tartozik. Kizárólag munkalónak tenyésztették. Így alakult ki a nagy testtömegű, de szilárd szervezetű, mozgékony, hosszabb távra is jól ügető fajta. Jóindulatú, barátkozó természetű, tanulékony. Marmagassága a méneknél 153–165 cm, kancáknál 150–160 cm. Színe lehet pej, szürke, sárga, fekete és a deres szín különböző változata.

Nóniusz

A Nóniusz Magyarországon, a mezőhegyesi ménesben kitenyésztett, törvényileg védett lófajta. A fajta az angol félvér jellegűek között a legnagyobb. Két típusa alakult ki, a nagyobb testű, jórészt fekete mezőhegyesi, valamint a kisebb, szikárabb, többnyire pej színű hortobágyi. Marmagassága 155–165 cm. Munkakészsége páratlan. Nyugodt vérmérsékletű, tartós teljesítményre képes igás- és fogatló, valamint nagyszerűen bevált az ugrósportban.

Shagya-arab

A Shagya-arab őshonos magyar lófajta, amely nemzeti kinccsé nyilvánított. Ez a melegvérű lófajta a bábolnai és a radautzi ménes által tenyésztett arab lófajta. Leggyakrabban szürke és pej színben látható, de sárga és fekete színben is előfordul. A Shagya-arabokat nagy előszeretettel használják távlovaglásban. Nagyon szívósak és jól bírják a hosszú szakaszokon át tartó vágtát. A testfelépítésük rendkívül alkalmas arra, hogy jól teljesítsenek távlovas versenyeken.