E-polc: Egészséggel kapcsolatos helytörténeti írások

Betegsegek es gyogyitasuk endrodi fuzetek 1

Legdrágább kincs az egészség – tarja a mondás. A régi falusi, paraszti életformában különösen nagy bajt jelentett a betegség, hisz nem mindig volt a közelben orvos, nem volt pénz a gyógyszerre, a kezelésekre. A beteg kiesése a munkából további veszteséget jelentett a családnak. Az orvostudomány akkori lehetőségei mellett az egyszerű emberek körében kialakultak az egészség megőrzésének, a betegségek gyógyításának, kezelésének szokásai és a különféle babonák.

Városunkban forrásértékű dokumentum az Endrődi füzetek című sorozat, mely 10 kötetben dolgozta fel az endrődi emberek életét. Az egyes kötetekből összegyűjtöttük azokat az írásokat, szövegrészleteket, melyek a tisztasággal, egészséggel, betegséggel és annak kezelésével kapcsolatos szokásokat írják le – itt olvashatja őket.

 

Dusa Katalin dolgozatában az endrődi járványkórház történetét dolgozta fel. Gyuricza Lajosné Hanyecz Piroska – a járványkórház utolsó gondozója – életének bemutatása és a bőséges jegyzetanyag nemcsak Endrőd, hanem a kor egészségügyi helyzetéről is képet ad. A dolgozatot itt olvashatja.

Az orvosokat, gyógyítókat mindig nagy tisztelet övezte, városunkban két márványtábla is őrzi emléküket. Életükkel, munkásságukkal kapcsolatos digitalizált dokumentumaink segítenek a megismerésükben. Az endrődi orvosokról itt, a gyomai orvosokról itt talál információt.