Endrődi káposztás lepény

endrodi kaposztas lepeny 7

Fotók: Kunkovács László

Endrődi káposztás lepény

Értéktárba kerülés ideje:

2020. Gyomaendrődi Értéktár


Előterjesztő:

Barátság Nyugdíjas Klub

Endrőd gazdag gasztronómiai hagyományának egyik fontos étele az endrődi káposztás lepény. Endrődön ez a kelt tészta volt a legnépszerűbb. Főleg tartalmas egytál ételek (tartalmas levesek) után fogyasztották, illetve megjelent az ünnepi étrendben is.

A káposztás lepény könnyű kalácstésztából készül, melyet kelesztés után kisebb kupacokba adagolnak, majd tovább kelesztik. A megkelt tésztákat kör alakúra nyújtják, fél oldalát párolt, ízesített káposztával töltenek meg és félbehajtják. A káposzta töltelék Endrődön két ízesítéssel készül: sóval, cukorral és borssal vagy sóval, borssal. Az endrődi és innen származó emberek emblematikus süteménye. Népszerűségét mutatja, hogy minden helyi család ismeri és süti vagy korábban sütötte.

A hagyományt folytatva a Szent Antal kenyérsütőház felvette a káposztás lepény sütést a bemutató programjai közé.

 

endrodi kaposztas lepeny 1   endrodi kaposztas lepeny 2   endrodi kaposztas lepeny 3

  endrodi kaposztas lepeny 4   endrodi kaposztas lepeny 5   endrodi kaposztas lepeny 6  

 

Előterjesztés