Hantoskerti legények - Hantoskerti termálkút

 

Hantoskerti termálkút

 


A Hantoskerti termálkút Gyomaendrődön az Áchim utcában található közkifolyó, melynek vizét már 1960-ban gyógyvízzé nyilvánították.


Tartalomjegyzék:

  1. A termálkút története
  2. A kútból feltörő gyógyvízről
  3. Képgaléria
  4. Lásd még
  5. Források
  6. Külső hivatkozások

A termálkút története:
A gyomai városrészen már a múlt század közepén felismerték a talajban rejlő termálvíz kiaknázásának fontosságát, és 1958-ban egy termálkút megnyitásával a település lakossága számára lehetővé tették a termálvíz felhasználását. A kútnak akkoriban 400 liter percenkénti vízhozama volt.
A mai Áchim utca területén található meleg vizes közkifolyó a település egyik leglátogatottabb objektuma volt, az ingyenes vizet az emberek ivásra, fürdésre, jószágetetésre is használták. Az évek során azonban a kút elhasználódott, szükségszerűvé vált a kifolyó felújítása. A kút szűrőzött vízadó rétegéből – amely 1310 méter mélyen van – már nem minden réteg adott vizet az elhomokolódás miatt, a kút percenkénti vízhozama az 1900-as évek végére 280 literre csökkent.
A termálvizet továbbra sem szivattyúk, hanem a gravitáció segítségével szerették volna felszínre hozni, ezért a szűrők mosatása esedékessé vált.
A kút rekonstrukciójára a település önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be, melynek segítségével 1999 szeptemberében megkezdődhetett a kút tisztítása. A város támogatásként négymillió forintot nyert, a teljes bekerülési költség 7,3 millió forint volt. A kútfelújítással mintegy 10-15 évre biztosítható az a vízmennyiség és hőfok, amit korábban a kút nyújtani tudott. A felújításával párhuzamosan a kifolyó környezetét is teljesen megváltoztatták, a Holler felőli kifolyót az utca túloldalára helyezték át és ott egy díszkutat hoztak létre. A városban megrendezett nyári alkotótábor művészei közül Ercsei Ferenc székelyföldi szobrászművész alkotása díszíti a kutat. A szobor egy bőségszarut tartó nőalakot ábrázol, amely tölgyfából készült. A szobor talapzatán a kút adatait tartalmazó márványtáblát helyeztek el, a kivitelező a Gyomaszolg Kft volt. A kút ünnepélyes átadására 1999. november 26-án 12 órakor került sor, dr. Mucsi Imre, az akkori Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára mondott avatóbeszédet.
A város vezetősége több javaslat közül (Holler kút, Kecske-kút, Gyebnár kút) a Hantoskerti termálkút elnevezést tartotta megfelelőnek, így a díszkút ma is ezt a nevet viseli.

 

A kútból feltörő gyógyvízről:
Az itt feltörő termálvizet 1960. október 11-én gyógyvízzé nyilvánították. Az alkalihidrogénkarbonátos víz jelentős mennyiségű fluoridot tartalmaz. Egyéb összetevői: kálium, nátrium ammónium, kalcium, vas, klorid, bromid, jodid, fluorid, szulfát, hidrogén-karbonát, metabórsav, metakovasav.
A feltörő víz hőmérséklete 59,5 oC.
A gyógyvíz fürdésre rendkívül alkalmas, rendszeres használata igen jó hatással van többek között a következő panaszok kezelésére: idült reumatikus, köszvényes bántalmak, idegzsába, isiász. A víz gyógyító hatású törések, zsugorodások, petefészek-gyulladás és idült gyulladások esetében is.
A víz ivókúrára is rendkívül alkalmas, különösen idült nyálkahártyahurut, bélhurut, epehólyaghurut, vesemedence-gyulladás, emésztési zavarok, gyomorégés, gyomorfekély esetén. Gyomorsavhiány vagy kevés gyomorsav esetén azonban az ivókúra ellenjavallt.

 

Képgaléria:

 

termalkut a diszkut a kifolyokkal hantoskeri legenyek

A díszkút a kifolyókkal

 

termalkut a diszkut hantoskeri legenyek

A díszkút

 

termalkut bosegszarut tarto noalak ercsei ferenc alkotasa hantoskeri legenyek

 

Bőségszarut tartó nőalak. Ercsei Ferenc alkotása

 

termalkut marvanytabla a hantoskerti termalkuton

Márványtábla a Hantoskerti termálkúton

Lásd még:

 

Források:
Beruházások – Gyomaendrődi Híradó 1999. decemberi szám 4. old
Közérdekű hírek Gyomaendrődi Híradó1999. július-augusztusi szám 9. old.
A Gyomaendrődi Híradó 1999. évi számainak digitalizált verziója:
http://hgyvk.hu/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=109&Itemid=73&lang=hu
Új díszkút – Szó-Beszéd, 1999. augusztusi szám 4.old.
Továbbra is ingyenes a termálvíz – Szó-Beszéd, 1999. novemberi szám 4. old.
Díszkutat, kerékpárutat és sertésfarmot avatott a helyettes államtitkár – Szó-Beszéd, 1999. decemberi szám 2. old.
A Szó-Beszéd 1999. évi számainak digitalizált verziója: http://hgyvk.hu/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=131&Itemid=73&lang=hu&limitstart=10
www.gyomaendrod.com

 

Külső hivatkozások:
www.gyomaendrod.hu
http://www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/108646/elhunyt-ercsei-ferenc
www.gyomaendre.hu